48 YILLIK ACI, BALIKÇIOĞLU ÖĞRENCİ YURDU YANGINI

Balıkçıoğlu Öğrenci Yurdunun iki binası vardır. Birisinde ilkokul öğrencileri, diğerinde ise ortaokul ve lise öğrencileri kalmaktadır....

48 YILLIK ACI, BALIKÇIOĞLU ÖĞRENCİ YURDU YANGINI

Balıkçıoğlu Öğrenci Yurdunun iki binası vardır. Birisinde ilkokul öğrencileri, diğerinde ise ortaokul ve lise öğrencileri kalmaktadır. Ödemiş Bengisu Mahallesi, Yayla Caddesi’nde bulunan, ortaokul ve lise öğrencisi 183 kişinin barındığı Balıkçıoğlu Öğrenci Yurdunda 15 Şubat 1975 tarihinde gece saat 01.15 sularında öğrencilerin uyuduğu sırada çıkan yangın kısa zamanda tüm yurt binasını sarmıştır. Dış kapının kilitli olması nedeniyle öğrenciler ölümle karşı karşıya kalmışlardır. Bazı öğrenciler üçüncü katın pencerelerinden atlayarak kurtulmaya çalışırlarken, diğerleri kiler olarak kullanılan bölümün kapısına yüklenmişlerdir. Olayda maalesef 11 öğrenci yanarak hayatını kaybetmiş, 15 öğrenci ise yaralanmıştır. Hayatını kaybedenler; Ödemiş Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri; İbrahim Ütük, Ömer Çelebi, Osman Şenocak, Hasan Kaya, Remzi Yağcı, Nedim Pınar, Musa Dilek, Muzaffer Koç ve Muzaffer Ulutan ile Ödemiş Lisesi öğrencileri Hasan Kırktaş ve Mehmet Sait Alpaslan’dır. Hayatını kaybedenlerden Hasan Kırktaş hariç hepsi demiryolu çalışanı çocuğudur. Yangında yararlanan öğrenciler ise Ahmet Kılıç, Muzaffer Dönmez, Osman Sarı, Süleyman Güngör, Cumali Ceylan, Hulki Yılmaz, Ramazan Özdemir, İrfan Çınar, Halil Sarı, Yusuf Taylan Bekir Dinçaslan, İbrahim Dönmez, Fahrettin Ardıç, Yusuf Özsoy ve İsmet Özdemir’dir.

Yangında hayatını kaybedenler, yaşları diğer öğrencilere nazaran daha büyük olan üst sınıf öğrencileridir. Kendilerinin kurtulma olanağı varken bunu yapmayarak alt sınıflardaki kardeşlerini kurtarmak için canlarını tehlikeye atmışlardır. Olayda hayatını kaybedenlerden birisi olan 17 yaşındaki Osman Şenocak, yangını fark edince hemen koğuşundaki arkadaşlarını uyandırarak kurtulmalarını sağlamıştır. Daha sonra diğer koğuşlardaki arkadaşlarını kurtarmak için çabalayan Osman Şenocak’ı ölüm pencere kenarında yakalamıştır. Olayda yaralanan öğrencilerden Ahmet Kılıç yaşadıklarını söyle anlatmıştır:

“Osman Şenocak gece kıyafetiyle durmadan ortada dolaşıyor, yataklarında uyuyan arkadaşlarımızı kaldırıyordu. Daha sonra paniğe kapılıp yerlerinden kalkamayanları kucaklıyor, alevler arasında götürüyor ve aşağı atlamalarını sağlıyordu. O olmasaydı pek çoğumuz ölmüş olacaktık.”

Mucize eseri yaralı olarak kurtulan bir başka öğrenci olan Adem Söylemez ise tedavi gördüğü İzmir Devlet Hastanesindeki anlatımı şöyledir:

“Erkenden yatmıştım, gürültülerle uyandım. Her şey bir anda oldu. Alevler ve dumanlar içinde kendimi pencerede buldum ve can havliyle ikinci kattan atladığımı hatırlıyorum.”

Ödemiş Kaymakamı Nusret Saygın, gazetecilere olayla ilgili yaptığı açıklanmada:

Yangının üç katlı yurt binasının birinci katında çıktığını, kısa zamanda tüm binayı sardığını, yangının başlamasıyla ortalığı yoğun bir dumanın kapladığını anlatmış, yurt bekçisinin ikinci kata çıkarak öğrencilere haber veremediğini, yangının çıkış nedeninin araştırıldığını belirtmiştir. Yangın ilçede büyük bir üzüntüye neden olmuş, bir yardım komitesi kurularak öğrencilere gıda yardımında bulunulmuş, açıkta kalan öğrenciler de başka yerlere yerleştirilmişlerdir. Kaymakam Saygın, bir gün sonraki açıklamasında ise 11 öğrencinin yangın sırasında dumandan boğularak öldüklerini, daha sonra cesetlerinin tanınmayacak duruma geldiğini, Bayındır İtfaiyesinden yardım talep edildiği halde olay yerine gelmediğini söylemiştir. Balıkçıoğlu Öğrenci Yurdunun Sahibi ve Müdürü Mehmet Balıkçıoğlu yangın sonrası gözaltına alınıp Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nce serbest bırakılmış ancak savcının itirazı üzerine tutuklanmıştır. Balıkçıoğlu ile birlikte mahkemeye sevk edilen gece bekçisi ise serbest bırakılmıştır. Yangında kurtulan öğrencilere 10 günlük izin verilerek memleketlerine gönderilmiştir.

Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi amacıyla oluşturulan bilirkişi kurulu, hazırladığı raporda yangının çıkış nedenin belirlenemediğini ancak elektrik kontağından çıkmadığı, yangındaki ölü sayısının fazla oluşuna yurt pencerelerinin daha önce iç ve dış kısımlardan çivilenmesi ile demir kapıların kilitli olmasının neden olduğu, yangın gecesi yurtta görevli nöbetçi öğretmenin öğrencilerle birlikte aynı binada kalması gerekirken, yurdu terk ettiğinin anlaşıldığı ifade edilmiştir.

İlçelerinde meydana gelen yangın bütün Ödemişlileri çok üzmüştür. Cenazelerin toprağa verileceği gün kucağına çocuğunu alan, tarlasında çiftini bırakan ve erken saatlerde dükkânlarını kapatan Ödemişliler yaşlısıyla genciyle 11 öğrencinin Türk bayrağına sarılı tabutlarının geçtiği yollara doluşarak gözyaşı dökerek kederli ailelerin acılarına ortak olmuşlardır. Sayıları 1500’ü bulan bütün okulların öğrencileri ve 8 binden fazla Ödemişli cenaze törenine katılmıştır. Hastaneden Ödemiş Lisesine oradan da Endüstri Meslek Lisesine getirilen 11 öğrencinin cenazeleri mezarlıktaki mermer kaideye yazıldığı gibi; “Genel arzuya uyularak memleketlerine götürülmemiş, Ödemişlilerin hamiyet ve dualarına” bırakılarak Ödemiş Zungurlu Mezarlığında toprağa verilmiştir. Yangın sonrası yurtta kalan öğrenciler değişik illerdeki özel yurtlara transfer edilerek eğitimlerinin devamı sağlanmıştır.

Haber Merkezi