800 yıllık cami UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı

Selçuklu devrinde meydana getirilen ve 2 bin 500 ferdin tapınma edebildiği, zarfında 67 ahşap dikme mevcut...

800 yıllık cami UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selçuklu devrinde meydana getirilen ve 2 bin 500 ferdin tapınma edebildiği, zarfında 67 ahşap dikme mevcut Ulu Cami, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad‘da planlı 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Sivrihisar Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Ulu Cami’nin sürekli listeye katılması düşüncesince 2015 senesinde müracaat yapmıştı. Anadolu’nun en şişman ahşap camisi olma hususi durumunu haiz caminin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne katılması Sivrihisarlı yurttaşlar çeşidinden sevinçle karşılandı.

Konuyla ait izah özne Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Ulu Cami’nin UNESCO’ya iştirak periyodunun levent boylu birlikte devir aldığını belirtti. Başkan Yüzügüllü, “Uzun birlikte proses oldu. Biz 2014’de restorasyonlara başlayıp, 2015 senesinde restorasyonunu bitirdik. Restorasyonu, işlemleri bittikten sonradan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne müracaatta bulunduk. 2015’te bizim başvurumuzu UNESCO görüşmeye aldı. Ve bu gezi başladı. Üç yahut iptidai musahabe kararında 2 güneş evvel meydana getirilen güruh kararında dünyanın merkezi Sivrihisar olarak, dünyanın merkezindeki Ulu Camimizi Dünya Mirası Listesi’ne almış olduk. Ecdadımızdan küsurat değerlerimizi kâffesi dünyaya tanıtabilmek düşüncesince iyi birlikte aşama oldu. Dünyanın tanıdığı, UNESCO’nun bildirme etmiş olduğu birlikte işaret durumuna mevrut oldu. Bu aşkın şişman ve iyi birlikte olay. Dünyanın bu mirası bildirme etmesi aşkın güzel, onurlandırıcı birlikte şey. Geri dönüşler de aşkın iyi oluyor” dedi.

“Türkiye’de 5 pare belgelik camimiz var” diyen Yüzügüllü, “En şişman ve en eskisi bizim Sivrihisar’da mevcut Ulu Cami’dir. 67 dergi üstünde oturmuş ağız ağıza ahşaptan oluşmuş, içerideki minberi caba mürur usulü cevizden mamul aşkın giranbaha birlikte eserdir. Herkesi bu evren mirasını görmeye ve o atmosferi yaşamaya çağırma ediyorum” dedi.

“Diziden etkilendik, gelip kıymetlendirmek istedik”

Manisa’dan camiyi ziyarete mevrut Recep Hoşgöz, Sivrihisar’da çekimi meydana getirilen birlikte paradigma sebebiyle burayı gördüğünü ve dostlarıyla geldiğini tabir etti. Hoşgöz, her insanın gelip buraları görüşme etmesi icap ettiğini belirterek, “Dizinin sebebiyle Sivrihisar’ı şimdi da aşkın benimsedik. Bu bulunmuş olduğumuz mekânı da elhak birlikte Ramazan ayının birlikte teravih namazı namazının kılınması ile bölümünde buraya delil olduk. Biz filmin etkisiyle buradan şimdi da aşkın etkilendik. Burayı ziyarete geldik arkadaşlarımızla. Çok da ziyadesiyle beğendiğimiz noktayı doyurmak da bulduk. Tabii UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle kılıç bundan aşkın şimdi da gururlandık, onurlandık. Yani türkiye adına, Sivrihisar hesabına bu janr sahaların evren mirasında bulunması, tanıtımı. Yani bekleriz. Bu janr yerlerimiz bizi şimdi aşkın onurlandırır, gururlandırır. Biz buraya Manisa’dan geldik 4 arkadaş. Eskişehir baştan sona bildiğimiz kadarıyla, duyduğumuz kadarıyla hafızamızda canlanıyordu. Ama gezdik gördük, beğendik. Gelmeyi düşünen hepsi gelsin, onlar da bizim gördüğümüz güzellikleri görsünler. Pişman olmayacaklarını düşünüyoruz, bekleriz“ dedi.

Emekli İbrahim Günay ise Ulu Cami’nin enteresan bilgileri bulunduğunu tabir ederek şu biçimde konuştu:

“İşte UNESCO’dan rütbe de aldı, oraya da girdi. Yani aşkın emektar iri birlikte camimiz, 1274 senesinde yapılma. Hatta kılıç kışları geldiğimiz devir banko üşümezdik. Dışarı ilgisiz olurdu, içerisi ılık olurdu ve teshin tertibatı yoktu. İçerideki Ayetel Kürsi’nün çivisiz oluşunu bir çok insanımız bilmiyor. Geliyor gidiyor, bakıyor, ’Hutbe var’ diyor ancak hutbenin kenarında o biçimde çivisiz oluşu aşkın ilginç. Tarihi eserlerimiz aşkın bizim. Bir de dizinin çekimleri de başlayınca bizim Sivrihisar’ımız şimdi birlikte tomar gelişti. Çok da iyi oldu. Dışarıdan aşkın epey mevrut var. Belediyemizden de Allah razı olsun. Belediye başkanı aşkın iyi icraat yapıyor. Onların sebebiyle de Sivrihisar sıradan gelişti. “

Kaynak: IHA