Acil toplanma alanlarına afet konteyneri önerisi

Ödemiş Kent Konseyi Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi, Meclis Başkanı Abdullah Gümüş yönetiminde yedinci toplantısını gerçekleştirdi....

Acil toplanma alanlarına afet konteyneri önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ödemiş Kent Konseyi Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi, Meclis Başkanı Abdullah Gümüş yönetiminde yedinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı ve Genel Sekreter Yücel Uğur Uçar da katıldı.

30 Ekim’de meydana gelen ve İzmir’de 116 can kaybına sebep olan depremin ardından toplantının birinci gündem maddesi, afet toplanma alanlarına acil durum konteynerleri konulması önerisi oldu. Ayrıca toplantıda kaldırım işgalleri ve pazar yerlerine iki tekerlekli taşıtlarla girme yasağının duyurulması konuları da görüşüldü.

“Hayat kurtarıcı olacaktır”
 

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından Ödemiş Kent Konseyi Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi, afet toplanma alanlarına içerisinde acil durumlarda kullanılacak araç gereçlerin bulunacağı afet konteynerleri konulması konusunu gündemine aldı. Türkiye’de bazı belediyeler tarafından yapılan bu uygulamanın Ödemiş’te de hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi Başkanı Abdullah Gümüş, “Öncelikle İzmir’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ayrıca tüm hemşehrilerimizi depremde evlerini kaybeden kardeşlerimizin yaralarını sarmak için düzenlenen yardım kampanyalarına destek olmaya davet ediyorum. Yaşanan felaket göstermiştir ki deprem tehlikesiyle her zaman karşı karşıyayız. Deprem ihtimaline karşı yapılması gereken öncelikli iş, depreme dayanıklı binalar yapmak ve varsa dayanıksız binaları tahliye etmektir” dedi.

Yıkıma neden olabilecek bir depremden sonra hızlı şekilde müdahale edebilmenin hayati önem taşıdığının altını çizen Gümüş, “Bu tarz felaketlerde kurtarma görevlilerinin gerekli ekipmanlarla olay yerine ulaşması zaman alabilmektedir. Toplanma alanlarına konulacak konteynerlerde ilk müdahaleleri yapmaya yetecek araç gereçlerin olması, böylesine zamana karşı yarışılan bir durumda hayat kurtarıcı olacaktır. Ödemiş’te her mahallede birer tane olacak şekilde 99 afet toplanma alanı mevcuttur. Mahallerimizin nüfus olarak en kalabalık olanlarından başlanarak içinde gerekli araçların ve malzemelerin bulunduğu bu konteynerlerin afet toplanma alanlarına yerleştirilmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Ardından konuyla ilgili olarak Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri Yücel Uğur Uçar tarafından çeşitli il ve ilçelerde hayata geçirilen afet konteyneri uygulamaları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Sarı çizgi uygulaması ve kaldırım işgalleri
 

Toplantıda gündeme alınan bir diğer konu, Ödemiş genelinde kaldırımların yaya geçişlerini engelleyecek şekilde işgal edilmesiydi. 2010 yılında Ödemiş Belediye Meclisi kararıyla başlatılan ve belirli caddeleri kapsayan sarı çizgi uygulamasına göre kaldırımlar, en az 100 santimetrelik kısmı yayalara kalacak şekilde en fazla 60 santimetreye kadar esnaf tarafından işgal edilebiliyor.

Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, bu kurala uymayan bazı esnafın ve işletmelerin olduğunu belirtip, “Özellikle Saraçoğlu Caddesi’nin belli kısımlarında kaldırıma gereğinden fazla taşan işletmeler olduğunu görüyoruz. Sarı çizgi uygulaması olmayan bazı caddelerde de benzer işgaller söz konusu. Yayaların geçişini engelleyecek ya da haddinden fazla zorlaştıracak şekilde yapılan işgallere tolerans gösterilmemelidir. Belediye Meclisimizce alınmış sarı çizgi kararının hassasiyetle uygulanması ve gözetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kaldırımlara yapılan her türlü haksız işgallere karşı yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.
 

Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi Başkanı Abdullah Gümüş, “Ödemiş’teki birçok mahallede kaldırımlara hatta parkların içine kadar araçların park edildiğine şahitlik ediyoruz. Bazı büyük marketlerin girişleri için kaldırımın üstüne basamaklar, rampalar yaptırdığı görülüyor. Keza kot olarak yüksekte kalan bazı dükkanlar için kapı önüne kaldırımı işgal edecek şekilde demir merdivenler yaptırılmış durumda. Bebek arabalı kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için kaldırımları kullanmayı zorlaştıran tüm bu kural tanımazlıklarla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyor ve yetkilileri göreve davet ediyorum” diyerek kaldırımların iş yerleri ve araç park eden kişiler tarafından haksız işgalinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Pazar yerlerine iki tekerlekli

taşıtlarla girmenin cezası var
 

Toplantıda görüşülen son konu ise pazaryerlerine iki tekerlekli taşıtlarla girilmesi yasağının halka duyurulması oldu. Ödemiş’te başta Cumartesi Pazarı olmak üzere pazar yerlerine iki tekerlekli araçla girmek, Ödemiş Belediye Encümeni kararıyla yasaklanmış durumda ve yasağa uymayanlar için 392 Türk Lirası idari para cezası öngörülüyor. Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi üyeleri, bu yasağın pazar kurulan günlerde Ödemiş Belediyesi anons sistemiyle sabah saatlerinde duyurulmasının vatandaşların bilinçlenmesi, kurala riayet etmeleri ve cezai müeyyideyle karşı karşıya kalmamaları adına gerekli bir adım olacağı konusunda görüş birliğine vardılar. Toplantıda alınan tavsiye kararları, Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nda Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na sunulacak.