18 Mayıs Dünya Müzeler Günü 

Bugün günlerden Uluslararası Müze Günü. Dünyada ilk kez 1977'de kutlanmaya başlanan Uluslararası Müze Günü, kamuoyunda müzeler...

Bugün günlerden Uluslararası Müze Günü. Dünyada ilk kez 1977'de kutlanmaya başlanan Uluslararası Müze Günü, kamuoyunda müzeler konusunda farkındalığı artırmak amacıyla özel günler kategorisine alınmıştır.

Her yıl 18 Mayıs'ta müzelerin toplumdaki işlevi ve önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmakta olan uluslararası bir günüdür.

Dünyada 1977 yılından beri kutlanmakta olan Uluslararası Müze Günü, Türkiye'de 1982 yılından kutlanmaya başlamıştır.

Uluslararası Müze Günü'nde her yıl farklı bir ana temaya odaklanılır ve dünya müzelerinde Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından koordine edilen etkinlikler gerçekleştirilir.

Etkinlikler tek günde, tek hafta sonunda veya bir hafta süresince gerçekleştirilebilir. 2021'de 158 ülkede yaklaşık 37bin müze Uluslararası Müze Günü kutlamalarına katılmıştır.

Tarihte ilk kez ICOM, 1951 yılında 'Müzeler ve Eğitim' temasını tartışmak üzere uluslararası bir toplantı düzenlemiş; Uluslararası Müze Günü adıyla bir farkındalık günü belirleyip kutlama fikri, bu toplantıda geliştirilen 'müzelerin erişilebilirliği' çerçevesinden esinlenerek ortaya atılmıştır.

1977 yılında Moskova'da düzenlenen XI. ICOM Genel Konferansı'nda kabul edilen kararla Uluslararası Müze Günü resmîleştir.

Türkiye'de 1982 yılından itibaren her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arası Uluslararası Müze Günü olarak kutlanmaktadır.

ICOM ilk kez 1992'de Uluslararası Müze Günü için bir ana tema belirledi. 1992 yılı ana teması Müzeler ve Çevre idi. Uluslararası Müze Günü için ICOM'un bir poster belirlemesi ise ana temanın Kültür Varlıkları Kaçakçılığıyla Mücadele olduğu 1997 yılında gerçekleşti. Bu poster, 1997'de 28 farklı ülke için uyarlanarak kullanıldı.

2011 yılında Uluslararası Müze Günü için kurumsal ortaklar belirlenmiş, bir web sitesi oluşturulmuş ve kurumsal kit sunulmuştur. Yine 2011 yılında ICOM ilk defa Avrupa Müzeler Gecesi'nin hamisi oldu. Avrupa Müzeler Gecesi, her yıl 18 Mayıs'a en yakın Cumartesi gecesi düzenlenen bir etkinliktir; o gece birçok müze kapanış saatinden sonra ücretsiz gezilebilir. Her yıl Avrupa Müzeler Gecesi'nde Avrupa'daki 120 şehirde ve Filipinler, Arjantin gibi kimi ülkelerde 1200 müze, yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır.

Milletlerarası Müzeler Konseyince (ICOM) dünya genelinde kutlanan ve Türkiye'de de bu yıl 42'ncisi gerçekleştirilecek olan 18 Mayıs Müzeler Günü'nün bu yılki teması ise  'Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah' olacağı bilgisine yer verildi.

Açıklamada, 'Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan 'Müzeler Günü' ülke genelindeki müzelerde gerçekleşecek farklı organizasyonlarla tüm haftaya yayılacak.

Müzeler Ücretsiz Gezilebilecek

UNESCO ve ICOM'un himayelerinde bu yıl Avrupa'da 19'uncusu, ülkemizde de 18'incisi kutlanacak 'Avrupa Müzeler Gecesi' etkinliği kapsamında ise Bakanlığa bağlı tüm müzeler saat 23.00'a kadar Ücretsiz olacak. Bakanlığa bağlı müzelerde yapılacak etkinliklerin içeriği de ilgili valiliklerin internet sitelerinde yer alacak' denildi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme