Af Örgütü’nden protestonun merkezine soluk hamlesi

Uluslararası Af Örgütü, onlarca yıl boyunca, her kesimden insanın taleplerini duyurmak için bir araya geldiği Taksim'de...

TAKİP ET

Uluslararası Af Örgütü, onlarca yıl boyunca, her kesimden insanın taleplerini duyurmak için bir araya geldiği Taksim'de barışçıl toplanmaların yasaklanmasına dikkat çekmek ve daha önce barışçıl bir şekilde gerçekleştirilen protestoları hatırlatmak amacıyla hazırladığı Taksim Özgürlük Turu web sitesini Türkçe ve İngilizce yayın açtı.

Taksim Meydanı'ndan Tünel Meydanı'na kadar uzanan alanda son 20 yılda gerçekleştirilen veya daha öncesinde başlayıp hl devam eden belli başlı protestolar arasında bir tura çıkıyor. Sitede yer alan protestolar Murat Başol'un çizimleriyle hayat buluyor.

Protestonun merkezine demir engel

Uluslararası Af Örgütü'nün küresel ana kampanyasının barışçıl toplanma özgürlüğü ve protesto hakkı olarak belirlediğine dikkati çeken Uluslararası Af Örgütü Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, projeye dair, 'Taksim onlarca yıl boyunca hak taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği ve Türkiye'nin yakın dönem hafızasında da çok önemli bir yer tutan bir alan. Ancak, barışçıl protestoların kriminalize edilmesi çabasına paralel olarak Taksim'in bu özelliği de unutturulmaya çalışılıyor' ifadesini kullandı.

Uğantaş, 'Taksim onlarca yıl boyunca hak taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği ve Türkiye'nin yakın dönem hafızasında da çok önemli bir yer tutan bir alan. Ancak, barışçıl protestoların kriminalize edilmesi çabasına paralel olarak Taksim'in bu özelliği de unutturulmaya çalışılıyor' dedi.

'Sembolik örnek'

'Taksim'de yaşananlar, Türkiye'de barışçıl protesto hakkına yönelik kısıtlamaların en sembolik örneğidir' ifadesini kullanan Uğantaş, 'Taksim'de aynı gün iki-üç farklı eylemin gerçekleştirildiği dönemlere tanıklık ettik. Hükümetin söylemlerinin aksine bu protestolar kamu güvenliğini de hiçbir şekilde riske atmadı, tamamen barışçıl olarak ve hiçbir sorun yaşanmadan gerçekleştirildi' değerlendirmesinde bulundu. Damla Uğantaş, Af Örgütü'nün yürüttüğü, 'Taksim'de protesto yasağına son verilsin!' kampanyasını da dikkat çekerek, Taksim'in yeniden barışçıl protestolara açılarak, hak taleplerinin görünür olması çağrısını yineledi.

Protestolar arasında özel bir Taksim turuna çıkılan web sitesinde, barışçıl protestonun temel bir hak olduğunun altı çizilirken, 'Barışçıl protesto hakkının ihlal edilmesinin, protestolara neden olan tüm hak ihlallerinin de artmasına veya görünmez olmasına sebebiyet verebileceği; hesap verebilirlik ve adalet arayışlarını engelleyebileceği' vurgusu yapılıyor.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme