Bornova’ya dair her şey

Bornova, İzmir’in bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Buca, batısında Bayraklı ve Konak, kuzeybatısında Menemen ve...

TAKİP ET

Bornova, İzmir'in bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Buca, batısında Bayraklı ve Konak, kuzeybatısında Menemen ve Karşıyaka yer almaktadır. Yüzölçümü 220 km²'dir. Türkiye'nin en büyük hastanelerinden olan Ege Üniversitesi Hastanesi bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca İzmir-İstanbul, İzmir-Ankara karayolu ağlarının merkezi konumunda yer alır. Şehir merkezine 10 km uzaklıktadır.

Bornova'nın çekirdeği bugün Erzene mahallesi diye bilinen mahallenin Hükûmet Konağı'nın arkasında kalan ve eski adı Havuzbaşı olan kısmıdır. Bölge çok sayıda göç almıştır, Osmanlı döneminde liman ticaretiyle uğraşan Levantenler'in bölgesi olup, tarihi 1800'lere varan iki katlı ve bahçeli Rum evlerine rastlanabilir.

Nüfus: Bornova'da yaşayan insan sayısı 2022 yılına göre 454.470 olup, nüfusun 223.915'i erkek ve 230.555'i kadındır.

Eğitim: Devlet üniversitesi olarak Ege Üniversitesi, vakıf üniversitesi olarak Yaşar Üniversitesi bulunmaktadır. Lise olarak Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi ,Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, Özel Ege Lisesi ve Mazhar Zorlu Teknik Lisesi yine bu bölgededir.

Ulaşım: İzmir-Çevreyolu üzerinde bulunan ilçede İzmir'in doğu-batı ulaşımını sağlayan M1 (Evka3-F.Altay) metro hattı bulunmaktadır. Ayrıca İzmir Otogarı'da bu ilçede bulunmaktadır.

Sağlık: İlçede, 1 devlet hastanesi, 2 tıp fakültesi hastanesi, 19 sağlık ocağı, 1 SSK dispanseri, 6 sağlık evi, 1 verem savaş derneği, 1 diş enstitüsü, 28 tıp laboratuvarı ve 208 eczane hizmet vermektedir.

Gezilecek yerler: Şehir merkezine 10 km mesafede olan ilçe, müze sergi gibi sanatsal faaliyetlerle iç içedir. Forum Bornova, Homeros Vadisi, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Yeşilova Höyüğü, Küçükpark, Bornova Büyük Park gezip görülebilecek yerler arasındadır. Bunun dışında İzmir'in akciğerleri olarak anılan Kavaklıdere, Çiçekli, Kayadibi gibi mesire alanları mevcuttur.

Yiyecek: İzmir lezzetleri arasında; boyoz, kumru, lokma, İzmir köftesi, sura, şevket-i Bostan, kuşkonmaz kavurması, kirde kebabı, barbunya ve birbirinden lezzetli deniz mahsulleri yiyebilirsiniz. Yeşilin bol olduğu bölgede dilediğiniz şekilde piknik yapılabilir.

Önemli Yapılar: Kültür-sanat konusunda gelişim gösteren ilçede kültür varlıkları sayısı fazladır. Bunlar; Bornova Belediyesi Atatürk Kitaplığı (Belhomme (Wolf) Köşkü (Atatürk Kitaplığı), Bornova Halk Eğitimi Merkezi, İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi (Tristramp Köşkü), Bornova Belediyesi Bornova Kent Arşivi ve Müzesi Dramalılar Köşkü, Arkas Sanat Bornova'dır. Bunun dışında, 3 cami, 2 kilise, 2 sinagog bulunur.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme