CHP ÖDEMİŞ KADIN KOLLARINDAN MADENCİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

CHP Ödemiş Kadın Kolları, ilçenin Hükümet Meydanı'nda 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ile ilgili basın açıklaması...

CHP Ödemiş Kadın Kolları, ilçenin Hükümet Meydanı'nda 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını CHP Ödemiş Kadın Kolları Başkanı Ayşen Kaya Görgülü yaptı.

Görgülü, 'Bu yıl, yüzyıllık bir gelenek olan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nün kutlamasının 61. Yılıdır. Mitolojik anlatıya göre; 4 Aralık tarihi Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından korunarak daha sonra azize kabul edilen Santa Barbara' ya atfedilmiş bir gündür. Olayın geçtiği yerin Anadolu olmasının da bizler için ayrı bir önemi vardır. Önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada 'Dünya Madenciler Günü' olarak kutlanmasına neden olmuştur.

1960 yılında Maden Mühendisleri Odası tarafından Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyeti'nden devir alınmış, O tarihten bu yana her yıl düzenli olarak kutlanmaya devam edilmiştir. Son derece anlamlı olan bu özel günü, ne yazık ki bu yıl da üzüntü içinde kutluyoruz. Acımız büyük, maden ocağında kaybettiğimiz can kayıplarımız var. Ayrıca, bu yıl tüm halk olarak artarak yaşadığımız ekonomik ve toplumsal sorunlara paralel olarak madencilerimizin de sorunları artmaktadır.

Madenciler günü sebebiyle madenci emekçilerimizin acil çözüm bekledikleri sorunları şöyledir: Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmeli, genç madencilerimiz diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır. Kamuda maden mühendisi istihdamı arttırılmalı, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

Tüm maden mühendislerimizin ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Madencilik ile ilgili toplumsal farkındalık yaratılmalıdır. Bu anlamda, madenci kardeşlerimizin sorunlarını kamuoyu ile paylaşma, mesleki dayanışma ve bir buluşma günü olan '4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde tüm madencilerimize emekleri için teşekkür ediyoruz. Maden ocakları sorunlarının, ülke sorunlarından ayrılamayacağı bilinciyle tüm maden işçilerimizin; hukuk kurallarının uygulandığı demokratik bir ülkede barış ve refah içerisinde yaşayacağı günlerin gelmesini dileyerek, '4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nüzü kutluyoruz. Yaşasın Madencilerimiz.!'

Seval KONURALP

Bakmadan Geçme