Çocuk işçi verileri gizleniyor mu?

12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde Türkiye’de hane ekonomisine katkı sağlamak ve meslek edinebilmek adına...

TAKİP ET

12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde Türkiye'de hane ekonomisine katkı sağlamak ve meslek edinebilmek adına çalışmak zorunda kalan çocukların verileri gün yüzüne çıkmaya başladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, AK Parti iktidarının tek parti yönetimi olduğu dönem boyunca 818 çocuğun hayatını kaybettiğine işaret etti. Öte yandan Milli Eğitim eski Bakanı Ziya Selçuk'un bir tarım işçisi çocukla yaptığı konuşma Türkiye'de gündem olurken, bir çok eleştiriler de peş peşe gelmişti.

Konuyla ilgili eleştirilerini sunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Bizim çıraklarımız çocuk işçi değildir, onlar ustalarından meslek öğrenen öğrencilerdir' demişti.

İSİG Meclisi, 2013 yılından itibaren çalışırken hayatını kaybeden çocukların kaydını tutarak, kamuoyuyla paylaşıyor.

İSİG'in yayımladığı grafikte 2002'de 1 çocuk hayatını kaybettiğinin kaydını Çalışma Bakanlığı (MAVİ) gösteriyor, Kırmızı rengin SGK kurumundan alınana veriler olduğu bildirilirken,  2013 yılı itibariyle de yeşil renkteki verilerin de İSİG'e ait olduğu belirtiliyor.

2013'te İSİG'e göre; 59 çocuk hayatını kaybederken, Çalışma Bakanlığı verilerine göre 21, SGK verilerine göre 19 çocuk hayatını kaybettiği belirtiliyor.

En yüksek ölüm oranı

Çocuk işçinin en İSİG Meclisi verilerine göre, 2020 yılında en fazla 68 olduğu belirtiliyor. Bu sayı aynı yıl Çalışma Bakanlığına göre kayıtsız iken, SGK verilerine göre de 6 çocuk hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Grafikte Çalışma Bakanlığı'nın verileri 2015'ten sonra kesiliyor, SGK'nin verileri ise 2007'de başlıyor ve 2015 yılında kesiliyor. İSİG Meclisi, 2013 yılında başlattığı Çocuk İşçi Ölüm verilerini, 2023 yılına dek sürdürüyor.

Anketlerde yanıltan aylar baz alınıyor

İSİG, verileri inceleyerek yaptığı açıklamada; çocuk işçi sayılarının kayıtlarının azalması sebebiyle anketlerin yaz ayları dışında Ekim ve Aralık aylarında yapıldığına dikkati çekti. Çocuk işçiliğinin gerçek verilerinin gizlendiği öne sürdü.

Çocuk işçi ölümlerinde 'cezasızlık kural haline gelmiştir' denildi.

İSİG, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin çocuk sağlığını koruyamadığına işaret ederken, iş cinayetleri sonrasında adaletsizliği ve cezasızlığı şu örneklerle açıklıyor:

'13 yaşındaki kimya işçisi Ahmet Yıldız plastik enjeksiyon makinesine sıkışarak can verdi, hastaneye trafik kazası geçirdi diye getirildi ve işverenine açılan davada 30 bin 40 TL ceza verildi ve bu 24 taksite bölündü. Örneğin 16 yaşındaki otel işçisi Muhammet İsa Soysal'ın ailesinin açtığı davada mahkeme, '65 yaşına kadar yaşar, asgari ücretle çalışırdı. Hayatı boyunca da 47 bin lira kazanırdı' diyerek tazminat kararını verdi. İşte bu ve verebileceğimiz onlarca karar da durumu özetlemektedir.'

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme