'ÇOCUKLARI KORUMAMIZ GEREK, KORUYAMIYORUZ'

Cumhuriyet Halk Partisi Kaymakamlık İnsan Hakları Komisyonu Temsilcisi, Yüksek Mimar Mualla Akgün, CHP Ödemiş İlçe Örgütü...

Cumhuriyet Halk Partisi Kaymakamlık İnsan Hakları Komisyonu Temsilcisi, Yüksek Mimar Mualla Akgün, CHP Ödemiş İlçe Örgütü binasında yaptığı basın açıklamasında, '6 yaşındaki bir çocuk gülüp oynayıp okulda olması gerekirken, evliliği oyun gösterilerek handikaba sokuluyor. İnsan Hakları günümüzde Anayasal düzene ulaşıncaya kadar Magna Carta 1215 yılında İngiltere de imzalanmış büyük özgürlükler sözleşmesidir. Orta çağın en önemli hukuki belgesi 63 maddeden ibaret olup dönemin kralı Yurtsuz John asiller tarafından imzalanmıştır. Tarihte ilk Anayasa, devlet kurallarının yasa haline getirilmesi,  Babil kralı Hammurabi tarafından yapılmıştır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 56 Ülke arasından 48 Ülke tarafından 1948 yılında imzalanmıştır.

Tüm insanların hiçbir ayırım gözetmeksizin renk, dil, yaş, tabiiyet, ulusal toplumsal köken, kanun önünde eşittir. Eşit onurlu özgür yaşam hakkı vardır. Haklar doğumla başlar. En temel hak yaşam hakkı, insanın elinden alınamaz. İnsan hakları dokunulamaz. Devredilemez. Kişinin karar vermesi yapması yapmaması özgürlüktür. Başkalarını rahatsız etmek özgürlüğün sınırıdır. Hakları ile doğan insan, devlet tarafından korunur ölünceye kadar devam eder.1 kuşak İnsan hakları: Kişinin siyasal hakkı, yaşam hakkı, düşünceyi açıklama, dilekçe hakkı, seçme seçilme hakkıdır.2 kuşak İnsan hakkı Sosyal kültürel ekonomik haklar, konut dinlenme, eğitim yaşama hakkı, 3 kuşak İnsan hakkı: Kişi dokunulmazlığı Özel hayatın gizliliği ve vicdan özgürlüğü

4 kuşak İnsan hakkı: Ekosistem gelecek sağlıklı çevre dünyada birçok devletin imzaladığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu 'Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 'Lanzarote Sözleşmesi 'çocukları her türlü istismardan korunması için devleti bütün önlemleri almakla görevlendirmiştir. Aynı zamanda çocukların üstün yararını gözetme görevini aile okul devlet ve halk dahil olmak üzere tüm bileşenlere yüklemektedir.

İnsan Hakları günü, haftası içinde toplumumuzda acı gerçekler televizyonlarda gündemin başına oturuyor.6 yaşındaki kız çocuğunun, yıllar boyu, bir plan dahilinde, nasıl istismara uğradığını, uğratıldığını, bir babanın cemaat tarikat kuralları için babalık vasfını nasıl kaybettiğini gözler önüne seriyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk: Türkiye, şeyhler, meczuplar, dervişler memleketi olamaz. Diyerek tekke ve zaviyeleri kapatmıştır. Sistemdeki bu çarpıklığı görerek tedbir almıştı. Konya'da cemaat yurtlarında çocukların başına gelenleri biliyoruz. Yoksul kız çocukları eğitime ulaşımda zorlanıyor. 866 bin çocuk eğitime ulaşamıyor. Engelleniyor. Kız çocukların okula gitmesi yasak. Kız çocuklarını erkek cinsel oyuncak haline getirilmek isteniyor. Tarikatların şeriat kuralları kafalara nüfus ediyor.

2021 yılında kız çocuklarında evlenme oranları 17 yaşın altında 8000 üzerinde kız doğum yapmış. Eğitim masraflarını ödeyemeyen 53.000 kız çocuğu eğitime katılamamış. Derin yoksulluk yaşayan aileler önce kız çocuğunu okuldan alıyor. Medeni kanuna uymayarak, imam nikahı yetkisini diyanetteki hocalara veren zihniyettir. Camilere kadar bu sıkıntılı durumlar girmiştir. Camilerdeki olaylara imam nikahı olunca sıkıntı yok denmektedir.

Çürümüş bir sistemin içinde çocuklarımız kaybolmaktadır. Gelecek nesillerimiz böyle ağır yükün altında yok olacaktır. Gençlerin verimi düşecektir. Psikolojisi bozuk insanlar yetişecektir. Çocuk hakları, kadın hakları aslında insan hakkıdır ama çocuk ve kadınlar şiddete, istismara maruz kaldıkları için sınıflandırılmak zorunda kalınmaktadır.

Tarikat kıskacında istismar vardır. Bu sapıklıklar cezasız kalmamalı, hızlı, acil ağır şekilde caydırıcı şekilde cezalandırılmalıdır. İran'da özgürlükler için mücadele edenler idam ediliyor. Terör sürüyor. Mahsa Amini saçının telini gösterdiği için ahlak polisi tarafından öldürüldü. Komşumuzdaki yaşam bize örneğini açık gösteriyor.

Bu İŞİD zihniyetidir, Afgan TALİBAN zihniyetidir. Çocuğa istismarı, kadına insana şiddeti önleme belgesi İstanbul Sözleşmesi, Uluslararası Sözleşme bir günde ansızın kaldırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti, laik demokratik hukuk devletidir. Laiklik tüm bu sıkıntıların çözümüdür. Atatürk'ün çizdiği yoldan giderek, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında ücretsiz eğitim imkanı verilmelidir. Yurtlar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmalıdır. Çocuklarımızın üzerinden kirli eller çekilmelidir. Lanetle kınıyoruz. Bu insanlık değildir' dedi.

İlker ÖZEKLİ

Bakmadan Geçme