Direnişin 101. yılı kutlandı

1919 yılında İzmir’in işgali sonrası Yunan ordusuna karşı Ödemiş’in Hacı İlyas köyü yakınlarında Yiğit Ordusu tarafından...

TAKİP ET

1919 yılında İzmir'in işgali sonrası Yunan ordusuna karşı Ödemiş'in Hacı İlyas köyü yakınlarında Yiğit Ordusu tarafından sergilenen ve 'ilk örgütlü halk direnişi' olarak tarihe geçen İlkkurşun'un 101. yılı, Ödemiş Belediyesi tarafından törenle kutlandı.

Koronavirüs nedeniyle İlkkurşun Mahallesi'nde bu yıl sadece çelenk sunma töreni olarak gerçekleşen programa Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Garnizon Komutanı Asteğmen Efekan Güleç, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Mümin Sevgen ile Belediye Meclisi üyeleri, muhtarlar, gaziler ve efeler katıldı.

Kuva-yı Milliye'nin temellerinin atıldığı tarihi topraklardaki İlkkurşun Anıtı'na Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş tarafından çelenk sunuldu. Daha sonra Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitler ve gaziler için saygı duruşu gerçekleştirilerek İstiklal Marşı okundu.

'Her zaman gurur duyduk'

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, konuyla alakalı açıklamasında, 'Yiğit ordumuz, kahraman efelerimiz 101 yıl önce işgalci güçlere karşı organize olarak Hacı İlyas köyünde mücadele başlatmıştı. Ödemiş'te halk; kendiliğinden direnişe karar vererek Hacı İlyas'ta işgalci, emperyalist düşmana ilk kurşunu sıkarak Kuva-yı Milliye'nin ilk vuruşmasını burada yapmıştır. 31 Mayıs 1919'da gerçekleştirilen hareketle, Mustafa Kemal ile aynı ruh ve inancı taşıyan Ödemişliler, işgale boyun eğmeyeceklerini açıkça ortaya koymuşlardır. Bu direniş, bir ulusun ayağa kalkıp emperyalizme direnmesidir.

Ödemiş, Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil direnişin ve ilk halk savaşının örgütlendiği yer olma onurunu taşımaktadır. İşte Kuva-yı Milliye ruhu budur. Şanlı Türk tarihimize altın harflerle büyük bir kahramanlık destanı yazdıran Türkiye Cumhuriyeti'ni bize emanet ve armağan eden eşsiz komutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi her zaman olduğu gibi bugün de rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz' dedi.

Saygı atışı yapıldı

İlkkurşun'un 101. yılı anısına Ödemiş Belediyesi önünden İlkkurşun Anıtı'na kadar olan 13.2 kilometreyi koşarak kat eden sporcular Nurettin Zafer ve İhsan Gündüz, İlkkurşun'a getirdikleri Türk bayrağını Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu'na teslim etti. Daha sonra Ödemiş İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı. Program sonrası İlkkurşun Tepesi'ndeki Türk bayrağının hemen yanında Ödemiş Belediyesi tarafından hazırlanan Atatürk portresi ile birlikte 'Düşmana ilk kurşunun atıldığı topraklardasın' ifadelerinin yer aldığı görsel çalışma incelendi. Türk Bayrağı ile birlikte LED ışıklarla aydınlatılan dev görsel çalışma, Ödemiş-İzmir karayolu ve demiryolu kenarında Ödemiş'e gelenleri karşılıyor.

Bakmadan Geçme