Dünya bunu tartışıyor: Kovid aşıları sağlığa zararlı mı?

Yeni Kiraz/Göksu TEKİN Çin'den başlayarak tüm dünyayı etkisine altına alan Koronavirüs, milyonlarca insanın ölmesine sebep oldu....

TAKİP ET

Yeni Kiraz/Göksu TEKİN

Çin'den başlayarak tüm dünyayı etkisine altına alan Koronavirüs, milyonlarca insanın ölmesine sebep
oldu. Pandemi sürecinde virüsün ortadan kaldırılması için aşı üretimine başlandı. Çin, Alman aşıları derken, zorunlu aşı uygulamasına geçildi. Almanya ve Türkiye'de yapılan araştırmada aşıların yan etkileri incelendi. Almanya'da bir sağlık çalışanı Biontech aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla dava açtı. Davanın yankıları devam ederken, İzmirli uzmanlar, aşıların yan etkilerini araştırmaya devam etti.
İzmir'de 2023 yılının ocak ayında yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, ilk doz aşı sonrası gelişen ilk haftada görülen yan etkilerde hastaların yüzde 8,6'sı enjeksiyon yerinde ağrı, yüzde 4,1'i baş ağrısı ve yüzde 4'ü ise yorgunluk ve halsizlik hissederken; ikinci doz sonrasında ilk haftada gelişen yan etkilerde ise yüzde hastaların 8,7'sinde enjeksiyon yerinde ağrı, yüzde 5,4'ünde yorgunluk ve halsizlik, yüzde 2,9'unda ise baş ağrısının ortaya çıktığı gözlemlendi. Davalık olan Biontech aşısı hakkında konuşan sağlıkçılar ise yan etkiye dair bir verinin olmadığını ancak felç gibi hastalıkların çoğaldığını ve hasta şikayetlerinin arttığına vurgu yaptı.

'FELÇ VAKALARI ARTTI'
Aile Hekimi Murat Kalaycıoğlu, 'Biontech aslında mRNA teknolojisiyle üretilen, kişiye genom veren, daha önce denenmemiş bir teknolojiye sahip bir aşıdır. Pandemi sürecinde ve aşı sonrasında inme, felç vakalarıyla karşı karşıya kaldık. Enfeksiyon gibi kendisine yakın yan etkilere sahip, pıhtılaşma sistemini bozduğunu fakat bu duruma direkt olarak aşının sebebiyet vermesiyle ilgili bir bilimsel veri yok. Pandemi şartlarında kabul gören bu aşının mutlaka kan sulandırıcı ile birlikte alınması gerekir' dedi.
Aşının yan etkisine dair ispatlanmış bir veri olmadığını dile getiren Kalaycıoğlu, hasta şikayetlerinin oldukça fazla olmasından dolayı Biontech davasının tüm dünyayı etkileyebileceğine vurgu yaptı.
Kalaycıoğlu, 'Moderna, Biontech gibi aşılar inaktif aşı olan Sinovac'tan farklıdır. MRNA aşıları yüksek korumaya sahip aşılardır. Peki, bu kadar koruması yüksek aşı nasıl hasta ediyor? Bu aşının hastalık kadar yan etkisi var fakat aşı olmadığımız da hastalığın artışı ve etki oranı çok daha yüksek. Aşı mı hastalık mı? Aşıyla bu hastalığı durdurmak daha garanti' dedi. Kalaycıoğlu, ''Aşının verdiği zararın ispatı yok fakat kişinin kazandığı bağışıklığın hastalıktan veya aşıdan kaynaklı olup olmadığını ispatlayabiliyoruz. Bu durumda Biontech davasının Türkiye açısından bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum' diyerek sözlerini noktaladı.

'NET BİLGİ YOK'
İlaç ve aşıların piyasaya sürülmeden önce 5 yıllık bir araştırmadan geçmesi gerektiğini belirten Gaziemir Aile Sağlığı Merkezi Doktoru Mustafa Yıldırım, Koronavirüsün çıkmasıyla tüm insanlığın büyük bir kaosa sürüklendiğini, kaostan etkilenen dünya ülkelerinin yeni bir çözüm olarak korona aşısına sırt dayadıklarını ifade etti. Aşıların araştırma sürecine girmeden piyasaya sürüldüğünü söyleyen Yıldırım, insanların buna mecbur olduğunu, 'Bu aşıyı vurulmazsam ölebilirim' düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Yıldırım, ''Dünya Sağlık Örgütü bu aşıyı onayladı. Amaç insanları koruyabilmekti. Yan etkilerinin olup olmadığı bilinmiyor. Bu aşının etkisi hakkında hiç kimse net bir bilgiye sahip değil' dedi.

'YAN ETKİSİ YOK'
Birlik Sağlık Sen Başkanı Ahmet Doğruyol aşının herhangi bir yan etkisi olmadığını belirterek, pandemi
sonrasında 4­5 çeşit aşının çıktığını hatta bunların deneme süreleri bile olduğuna vurgu yaptı. Doğruyol, ''O dönemde tüm herkes, aşıyı alternatif bir çözüm olarak gördü. Buna keza aşı karşıtı insanlar da vardı. Biontech davasıyla ilgili olarak, aşı karşıtı olan kişilerin yüzde yüz haksız olmadığını
görüyoruz. Ortada kesin bir veri yok. Pandeminin bir planlamadan ibaret olup olmadığını bilmiyoruz. Bu konu hakkında net bilgi vermek bizim işimiz değil, bilim adamlarının işi'' dedi.

BIONTECH DAVASI NEDİR?

Almanya'da bir sağlık çalışanı aşı sonrası vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarında şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyninde ise benzer semptomları görmesiyle birlikte BioNTech
şirketine dava açtı. Davacı, aşının neden olduğu bedensel zarar için 150 bin Euro tazminat talep etti. Ayrıca belirlenmemiş maddi zarar için de tazminat talebinde bulundu. BioNTech ise iddiaları inceledikten sonra bunları asılsız bularak davanın düşürülmesini talep etti. Son olarak Biontech davasında 'Reddi hakim talebi' durumu oluştu. Davanın ilk duruşması reddihakim talebi nedeniyle iptal edildi.

Bakmadan Geçme