Eğitmen Kımıl’dan maske rahatlatıcısı

Halk Eğitim Eğitmeni Hatice Sultan Kımıl, kendi tasarladığı maske rahatlatıcısını sağlık çalışanlarına hediye etti. Kımıl, “Koronavirüs...

TAKİP ET

Halk Eğitim Eğitmeni Hatice Sultan Kımıl, kendi tasarladığı maske rahatlatıcısını sağlık çalışanlarına hediye etti. Kımıl, 'Koronavirüs hayatımıza girdiğinden bu yana hepimiz için maske takmak zorunlu hale geldi. Maskenin önemi gerçekten çok büyük ve hepimizin de takması gerekiyor ancak bunu takarken de zarar görmememiz gerekiyor. Bir gün çarşıya çıktım ve çarşıda biraz uzun süre kaldım. Eve döndüğümde kulağımı hissetmiyordum. Maske uzun süre yüzümde kaldığı için kulağımda büyük bir ağrı oluşmuştu. Bu beni çok etkiledi ve maskeyi sürekli takan insanları düşündüm. Bu sebeple 'Ne yapabilirim?' diye düşünmeye başladım. En sonunda bez parçası ile yapmam gerektiğini düşündüğüm bu fikri ürettim. Bez parçası, kolay yıkayabileceğimiz bir malzeme olmasının yanı sıra pamuk olması nedeniyle cildimize zarar vermeyecek de bir ürün.  Bu kapsamda bez parçası ile çeşitli tasarımlar yaratmaya ve bu tasarımları denemeye başladım. Boyun ölçüsüne göre yaptığım denemelerin ardından bir gün içerisinde maske rahatlatıcısını tasarladım' dedi.

'Gecemi gündüzüme katarım,

dikerim, tek kuruş da para almam'

Kımıl, tasarımı önce kendisinin denediğini ve ardından arkadaşlarına denettiğini ifade ederek, 'Maske rahatlatıcısını bir gün boyunca kendimde denedim. Arkadaşlarıma da denettim. Hepimiz çok memnun kaldık. Faydalı bir şey yaptığımı düşününce kendimi çok mutlu hissettim. Akabinde sağlık çalışanları için işe koyuldum. Sağlık çalışanlarının böyle bir şeye çok ihtiyaçları vardı ama kullanımını bilmediklerinden onlara anlatmam gerektiğini düşündüm. Maske rahatlatıcısını sağlık çalışanlarına da kullandırdım ve gerçekten çok memnun kaldılar.

'Maskenin iplerini kulağa geçirmenin herhangi bir etkisi var mı acaba?' diyerek bir araştırma yaptım.  Edindiğim bilgilere göre, kulak çevresinde diyafram kaslarının olduğunu öğrendim. Diyafram, ciğerlerimize oksijenin girmesini sağlayan bir organ. Dolayısıyla kulaklara yapılan baskıyla nefes almakta güçlük çekilebileceğini de öğrendim. Maske rahatlatıcısı, sağlık açısından da bizi koruyacak bir şey. Maskeyi ne kadar süre takacağımızı bilmiyoruz ve belki de maskeyle uzun süre daha beraber olacağız. Niçin sağlığımızı tehlikeye atalım?

Sağlık çalışanlarına deneme amacıyla az sayıda maske rahatlatıcısı vermiştim. Kendilerinin talebi üzerine gece gündüz dikime devam ediyorum. Perşembe günü 35 tane daha hediye ettim. 'Daha fazla yapabilir misiniz?', 'Diğer sağlık çalışanlarımızın da ihtiyacı var' gibi dönütler aldım. Hatta sağlık çalışanı olan bir arkadaşım kendi maske rahatlatıcısını doktoruna hediye etmiş. Doktor, kulaklarının çok ağrıdığını ve bu ağrının geçtiğini de iletmiş. Bunu duyunca daha da mutlu oldum. 'Ben gecemi gündüzüme katarım, dikerim, tek kuruş da para almam' dedim. Onlar da beni dualarla uğurladı. Bu bile yetti. Mutlu etmek, inanılmaz bir şey' şeklinde konuştu.

'Herkesin kullanmasını tavsiye ederim'

Kımıl, son olarak şunları söyledi: 'Gelecek dönemlerde yalnızca sağlık çalışanlarına değil, sahada çalışan herkese bu maskeden üretmek istiyorum. Pazarcılar, medya çalışanları, kolluk kuvvetleri… Ben maske rahatlatıcısını polis arkadaşlarımıza da verdim. 'Deneyin, bana geri dönüş yapın' dedim. Onlar da memnuniyetlerini iletti.

Bu aparatı pamuklu kumaştan üretiyorum ve hiçbir yan etkisi yok. Terleme de yapmaz. Ayrıca hepimizin sıkça karşılaştığı bir sorun olarak maske düşmesini de yaşamamış oluyorsunuz. Varla yok arası bir aparat. Maske taktığımda suratımda olup olmadığını fark etmiyorum bile. En önemlisi, kulaklarımızı rahatsız etmiyor. Kulaklarımızdan bir sürü sinir geçiyor. Bu aparatı sağlık açısından herkesin kullanmasını tavsiye ederim. Hem sağlık hem de korunmak açısından harika bir aparat. İlerleyen günlerde evimin ekonomisine katkı sağlayabileceğim, en önemlisi daha çok insanı sevindirebileceğim şekilde üretim yapabilmeyi diliyorum. Herkese sağlıklı günler.'

Bakmadan Geçme