Fenerbahçe’nin tarihi nedir? İşte Fenerbahçe’nin kuruluşu…
Resmi olarak 1907 yılında kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kökleri, 1899 yılında Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar) adı altında...
Resmi olarak 1907 yılında kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kökleri, 1899 yılında Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar) adı altında faaliyet gösteren futbol takımına dayanmaktadır. Dönemin siyasi krizi nedeniyle iki kez kapatılan futbol takımının, 1907 yılında Hariciye Nazırı Asım ve Server Paşa'ların torunu Londra Sefareti Başkatibi Nuri Bey'in oğlu Ziya(Songülen) Bey ile Harekat Ordusu Feriki (tümgeneral) Şevki Paşa'nın oğlu Ayetullah Bey ve de ünlü edebiyatçı Sami Paşazade Sezai Bey'in yeğeni Enver Necip (Okaner) Bey, Necip Bey'in Moda Beşbıyık sokak 3 numaralı evinin selamlık katında yaptıkları bir görüşme sonucunda 'Fenerbahçe'nin kurulması konusunda ilk adımları atıldı.
İkinci Meşrutiyetin ilanıyla beraber 1908 senesinde cemiyetler kanununa göre tescil edilen ilk Türk kulübü olan Fenerbahçe Futbol Kulübü'nün ilk yönetim kurulu şöyledir: Ziya Bey 'Başkan', Ayetullah Bey 'Genel Sekreter' ve Necip Bey 'Genel Kaptan ve Veznedar'. İlerleyen yıllarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 Mayıs 1918'de kulübe yaptığı ziyaret nedeniyle, 3 Mayıs günü Fenerbahçe'nin resmi kuruluş günü olarak belirlendi (3 Mayıs 1907).
FENERBAHÇE'NİN İLK KADROSU:
Hintli Asaf – Necip , Ziya – Hasan, Hassan, Sabri – Nasuhi , Şevkati , Galip , Hüseyin , Hayrullah terkibinde (*13), ya da ; Asaf – Ziya , Sami – Ayetullah , Mazhar , Necip – Fethi , Galip , Hüseyin , Hasan , Nevzat
FENERBAHÇE'NİN İLK AMBLEMİ
Fenerbahçe Kulübü'nün ilk amblemi, Fenerbahçe sahilindeki beyaz fener, renkleri ise sarı-beyazdı. Ancak Fenerbahçe'nin resim çizme konusundaki yetenekli futbolcusu 'Penaltı Kralı' lakaplı Hikmet Topuz, 1910 yılında bugün bilinen amblemin yaratıcısı oldu.
KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİ
1. Dünya Savaşı'nda yenilen Osmanlı İmparatorluğu düşman devletler tarafından işgal edilirken, İstanbul da 16 Mart 1920 sabahı karanlık bir güne uyandı. İşgal orduları tarafından ele geçirilmiş İstanbul'da halka en büyük morali Türk takımlarının yabancılarla oynadığı futbol maçları veriyordu. İşgal kuvvetleriyle 5 yılda oynanan 80 maçın 50'sini Fenerbahçe yaptı. Sarı-lacivertlilerin başta General Harrington Kupası zaferi olmak üzere işgal kuvvetlerine karşı elde ettiği zaferler, biçare bırakılmış halkın tek moral kaynağı haline gelmişti. Düşman ülkelerin takımlarıyla oynadığı 50 maçta sadece iki kez yenilip 41 kez galip gelen Fenerbahçe, Kurtuluş Savaşı'na yardımcı olması için Anadolu'ya kaçırılan silahların sevkiyatında da tarihi bir öneme sahipti.
Haber Merkezi