Fiyat artışları yurttaşları endişelendiriyor

Seçim Yaklaşırken Fiyat Artışları Yurttaşları Endişelendiriyor Seçime sayılı günler kala, iktidarın milliyetçilik ve terör söylemleriyle gündem...

TAKİP ET

Seçim Yaklaşırken Fiyat Artışları Yurttaşları Endişelendiriyor

Seçime sayılı günler kala, iktidarın milliyetçilik ve terör söylemleriyle gündem değiştirmeye çalıştığı bir dönemde, yurttaşların temel derdi olan fiyat artışları giderek büyük bir sorun haline geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre baz etkisiyle enflasyon yüzde 53'e gerilemiş gibi gözükse de market fiyatları kontrol altına alınamıyor.

Dolar kuru kontrolden çıkmaya devam ederken, rezervler de erime sürecinde. Ayrıca, iktidarın ramazan ayının başlarında marketlere uyguladığı indirim baskısının da etkisini yitirdiği görülüyor. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, seçim sonrasında fiyat artışlarının daha da artacağını belirterek, 'Sonbahar ürkütüyor' ifadesini kullandı.

İktidarın yeni ekonomi modelini denemeye başlamasıyla birlikte, ekonomideki bütün parametreler bozulma sürecine girdi.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre gıda enflasyonu yıllık yüzde 53 olarak kaydedilirken, günlük hayatta takip edilen ürünlerdeki fiyat artışları yüzde 53 seviyesine ulaştı. Bu süreçte takip edilen yaklaşık 40 üründen 22'sinde fiyat artışları görülürken, bu ürünlerin toplam fiyatı son 1.5 ayda yüzde 14.38, son 4 ayda yüzde 36.52 ve yılbaşından bu yana ise yüzde 53.72 oranında arttı.

İktidar, son 2 yıldır marketlere uyguladığı fiyat baskısıyla 'Birlikten berekete' gibi sloganlarla fiyatları düşürmeye çalışsa da her geçen ay durum daha da kötüleşiyor.

Seçim tarihinin netleşmesiyle birlikte marketlerdeki fiyat baskısı daha da artırılmış ve birçok market sabit fiyat uygulamasını duyurmuştu. Ancak, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, akaryakıt zamları ve artan diğer maliyetler nedeniyle market raflarındaki fiyatlar yeniden yükselmeye başladı.

Seçim atmosferine rağmen yurttaşlar, fiyat artışlarının yaşam standartlarını olumsuz etkilediği konusunda endişeli.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Deniz, 'İktidarın marketler üzerindeki baskısı hl sürüyor. Öyle ki pazarlar marketlerden daha pahalı oldu. Seçim sonrası bu baskı kalkacaktır diye düşünüyoruz. Son günlerde ardı ardına gelen benzin zamları ile birlikte bu biriken zam talebini düşününce sonbaharda bizi kötü bir senaryo bekliyor' dedi.

Bakmadan Geçme