Fonksiyonel besin nedir

  Fonksiyonel gıdalar ise bu nedenle popülerlik kazanmaya başladı. Günümüzde besin çeşitliliği ve gıdalara karşı olan...

Fonksiyonel gıdalar ise bu nedenle popülerlik kazanmaya başladı.
Günümüzde besin çeşitliliği ve gıdalara karşı olan farkındalık arttıkça, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz hale geldiği kanıtlanmış fonksiyonel gıdalar ön plana çıktı. Fonksiyonel gıdalar, vücuttaki işlevleri artıran veya sağlıklı kalmamızı sağlayan özelliklere sahip gıdalardır. Bu gıdalar tüketildiğinde hücrelerimizde ve vücut sistemlerimizde antioksidan özellik gösterirler, bağırsak sağlığını iyileştirirler ve kolesterol seviyelerinde dengeleyici rol oynarlar.
Fonksiyonel gıda, doğal gıdadır. Hap, toz, takviye veya gıda formu haricinde bir şekilde bulunmazlar. Doğal gıdalarda bulunmasının dışında sağlık üzerinde olumsuz etkisi olan bileşenin uzaklaştırılması ya da sağlık üzerinde olumlu etkisi olan bileşenin doğal gıdaya eklenmesiyle de elde edilebilirler. Yine bir gıdanın fonksiyonel gıda tanımına uyabilmesi için insan vücuduna bir veya birden fazla fizyolojik fayda sağlaması ve hastalık oluşma riskini azaltıyor olması gerekir.

İşlevsel özellikleriyle öne çıkan fonksiyonel gıdalar doğal gıdalarda yer alabileceği gibi, bazı gıda içerikleri değişikliğe uğratılarak da elde edilebilir demiştik. Örneğin; domates, içeriğindeki likopen sayesinde doğal bir fonksiyonel gıdadır. Havuçta doğal olarak beta karoten, yulaf kepeğinde ise doğal olarak bulunan beta glukan bu gıdaları fonksiyonel gıdalar yapar. Aynı zamanda kalsiyum eklenmiş portakal suyu ya da Omega-3 eklenmiş sütler, biyoaktif bileşen eklenerek oluşturulduğu için fonksiyonel gıdalardır.
Bir gıda doğal olarak biyoaktif bileşen içerdiği halde, bu bileşiğin içeriği artırılarak da fonksiyonel gıda elde edilebilir. Örneğin; probiyotik içeriği artırılmış yoğurt ve Omega-3 içeriği zenginleştirilmiş yumurta yine bizim için fonksiyonel gıda tanımına uyan gıdalardır.
Bunun yanında, fenolik maddeler, antioksidanlar, besinsel lifler, oligosakkaritler, probiyotikler, prebiyotikler, vitaminler, çoklu doymamış yağ asitleri, sülfür içeren bileşenler, fitoöstrojenler ve bitki sterolleri gıdalara eklenerek de fonksiyonel gıda haline getirilebilir.
Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan probiyotik ve prebiyotikler bağırsak sağlığını iyileştirmeye destek olmanın yanı sıra, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücuttaki toksin atılımını da artırırlar. Probiyotikler, bağırsaktaki faydalı bakterileri artırarak sindirim sistemi sağlığını korurlar. Prebiyotikler ise bu bakterilerin büyümesini teşvik eden besin maddeleri olarak rol oynarlar. Fonksiyonel gıda olarak tüketilebilecek bazı bakteri türlerine 'Lactobacillus acidophilus', 'L. Plantarum', 'L. Casei', 'Bifidobacterium bifidum', 'B. İnfantis', 'Streptococcus salvarius sp.', 'Thermophilus' ve mayalardan da 'Saccharomyces boulardii' gibi örnekler verilebilir.

haber merkezi

Bakmadan Geçme