GDO'ya hayır, yerli tohuma evet

Türkiye’de üreticilerin karşısında olduğu GDO'lu ürünlerin yerine yerli tohumlar tercih edilirken Ödemiş Koza-Der'in başkanı Selahattin Bağlı...

TAKİP ET

Türkiye'de üreticilerin karşısında olduğu GDO'lu ürünlerin yerine yerli tohumlar tercih edilirken Ödemiş Koza-Der'in başkanı Selahattin Bağlı da 'GDO'ya Hayır, Yerli Tohuma Evet' kampanyası başlattı.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) ürünlerinin Türkiye'ye yurt dışından alınan besinler ile geldiğini kaydeden Bağlı, 'GDO'lu tarımsal üretim daha fazla verim, daha çok gelir düşüncesi hedeflenerek benimsenmiştir. Bu üretimin %50'lik kısmı, ABD'de oluşmaktadır. Örneğin 1998 yılında GDO'lu üretim sonucu gıda miktarı altı katına çıkmıştır. Son dönemlerde Avrupa Birliği ülkeleri arasında Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Polonya, Fransa, Almanya gibi ülkeler kimyasal maddeli bu gıdaları oluşturmayı bırakmıştır. İspanya'da halk yürüyüşleri olmuş ve bunun sonucunda GDO'lu besinlerin üretiminde %35'lik bir azalma görülmüştür.

Dünya genelinde çoğunlukla buğday, mısır, çilek, kiraz, domates, yer fıstığı, pirinç, patates, havuç gibi gıdalarda GDO bulunmaktadır. Hatta yem kullanımı sebebiyle bazı balık türlerinde de görülmektedir. GDO'nun zararları araştırıldığında gıdaları böcek gibi hayvanlardan korumak için kullanılan bu maddenin insanlar üzerinde de olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Özellikle hamile kadınların kanında ve dolayısıyla fetüste GDO'ya rastlanmıştır. Bu besinler insan vücudunda tam parçalanamamaktadır. Alerjik hastalıkları olan kişiler üzerinde öldürücü etkileri bile görülmektedir. İnsanlarda hormonal sistemi bozmaktadır. Bazı hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisi ekosisteme zarar vermektedir. Antibiyotik kullanımı sırasında antibiyotiklerin etkisinin görülmesini azaltmaktadır. Rüzgar ile doğal türlere karışarak biyolojik çeşitliliğe zarar vermektedir. Bitkideki  zehir kökleriyle toprağa geçmektedir, bu da çevre sorunlarına yol açmaktadır. Dolayısıyla şu ana kadar yapılan araştırmalardan anlaşıldığı üzere GDO kullanımı, hem doğa hem de canlılar üzerinde ciddi hasarlar bırakmaktadır' şeklinde konuştu.

Özellikle Ödemiş'in kurtuluş etkinlikleri kapsamında açılacak fuarda GDO'nun zararları ve yerli tohumun yararları konusunda gerekli kampanyayı başlatacaklarını ifade eden Başkan Selahattin Bağlı,  'GDO'lu ürünler konusunda insanlarımıza verilen zararın yanı sıra yerli tohumun insanlara faydalı olduğunu belirterek bu konuda bilinç kazanılması için gerekli çalışmayı yapacağız' dedi.
 

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme