İşyerinde psikolojik şiddet mobbing

Klinik Psikolog Tülinay Seçkin, iş yerindeki “mobbing”e ilişkin, “Çalışanın kapasitesinin daha çok üstünde veya altında iş...

TAKİP ET

Klinik Psikolog Tülinay Seçkin, iş yerindeki 'mobbing'e ilişkin, 'Çalışanın kapasitesinin daha çok üstünde veya altında iş vererek onu küçümsemek eğiliminde olunması, söz verilmemesi, dinlenilmemesi ya da görmezden gelip yok sayılması ön planda olabilir' ifadelerini kullandı.
Duygusal bir şiddet olarak tanımlanan mobbing, yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlık olarak biliniyor.

Psikolojik şiddetin aynı zamanda diğer adı duygusal şiddet olduğunu belirten Seçkin 'Psikolojik şiddette genelde bir fail, bir de mağdur olur. Fail ve mağdur ilişkisinde failin mağduru duygusal olarak sindirmek için bir takım yaptırımlar uygulamasından bahsedebiliriz. Bu yaptırımlar karşı tarafı küçümsemek, aşağılamak, hakaret etmek, cezalandırmak gibi daha çok karşı tarafı aşağı çekmek üzerine bir motivasyonun ön planda olması olabilir. Bu tür istismar en çok rastladığımız istismardır. ,Psikolojik şiddetin iş yeri versiyonun da mobbing olarak tanımlandığını dile getiren Seçkin, 'Psikolojik şiddetin iş yerinde olan versiyonu da var. Buna mobbing diyebiliriz. Orada çalışanın kapasitesinin daha çok üstünde veya altında iş vererek onu küçümsemek eğiliminde olunması, söz verilmemesi, dinlenilmemesi ya da görmezden gelip yok sayılması ön planda olabilir. Buna genelde maruz kalan kişilerin sosyal ilişkilerinde bir bozulmanın olduğunu görüyoruz. Çünkü ortada zorbalığa maruz kalınan bir durum söz konusudur. Daha sonra uykusuzluk, dengesiz beslenme gibi olumsuz etkileri beraberinde getiriyor. Mobbinge kişi çok fazla maruz kaldığında çok fazla kaygı ve endişe halinde olduğu için bir süre sonra belki intihara kadar sürüklenebiliyor' ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi

Bakmadan Geçme