Kalp rahatsızlığına yıldızlı davetiye

Yenikiraz.com yazarı Turgay Kılıç'ın haberine göre Besin değerinin yanı sıra kolayca hazırlanarak tüketiminin arttığı dönemlerde sıkça...

TAKİP ET

Yenikiraz.com yazarı Turgay Kılıç'ın haberine göre; Besin değerinin yanı sıra kolayca hazırlanarak tüketiminin arttığı dönemlerde sıkça tercih edilen dondurulmuş besinler sağlığı tehdit ettiği gibi günlük yaşamın da bir parçası haline geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı verilerinde obez bireylerin oranının yüzde 20,2 olduğuna işaret etti. 15 yaş üzeri bireylerin obezite olma oranı 2019 yılında yüzde 21,1 iken bu oran 2022'de yüzde 20,2 oldu.

Çocuklarda enfeksiyon belirtisi

Besin değerlerinin düşmesi ve yanlış tüketimle çocukların son 6 ayda yüzde 31,3 ile en çok solunum yolu enfeksiyonunun görüldüğünü belirten TÜİK, 7 -14 yaş grubunda ise bu aynı hastalığın oranı yüzde 27,1 olarak kayıtlara geçerek ilk sırada yerini koruyor.

Buzlu kristalli besinlere dikkat

Diyetisyen Aslı Kürkçü, dondurulmuş ürünlerin sağlığı tehdit ettiğine işaret ederek 'Besinler dondurulup uzun süre bekletilmeden tüketilmesinde sağlık riski açısından bir sorun teşkil etmez. Paketli dondurulmuş besinlerde dikkat etmemiz gereken en önemli nokta paket içerisinde buz kristallerinin olmamasıdır. Buz kristali varlığı besinin çözülüp yeniden dondurulduğunu gösterir. Bu durum da sağlık için oldukça risklidir' dedi.

Çocuklarda diyabetin kapısı aralanıyor

Marketlerde kolay ulaşılabilen buzlu ürünlerin (meybuz-eskimo) sık tüketilmesinde çocukların diyabete ve kalp rahatsızlığına davetiye çıkarttığına işaret eden Kürkçü, 'Sağlıksız dondurulmuş besinler arasında şekerli ve katkı korucuyu içeren dondurmalar, meybuz ve eskimo tarzı buzlu yiyecekler oldukça zararlıdır. Hızlı ve kolay ulaşılabilir olduğundan sık tüketilmesi de hem çocuk hem de yetişkinlerde oldukça önemli sağlık sorunlarına neden olur.  Dondurulmuş ürünler içerinde bulunan şeker, katkı ve koruyucu maddeler diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığa zemin hazırlar' dedi.

Anne eli değmiş eskimo

Annelerin çocuklarının sevdiği ve tüketmesinde sağlıklı olmasını belirten Diyetisyen Kürkçü, 'Annelerin çocukların bu çok sevdiği yiyecekleri evde yapmalarıdır. Dondurulmuş meyveler ve süt ile yapacakları ve bal ile tatlandıracakları buzlu ama sağlıklı yiyecekler çocuklar için oldukça faydalı olacaktır' dedi.

Şekerli ve kremalı kahvede tehdit

Yetişkinlerin buzlu kahve tüketmesine de işaret eden Kürkçü, şekersiz buzsuz kahvelerin şekerli, kremalı ve hiçbir besleyici özelliği olmamasını şöyle anlatıyor: 'Buzlu kahveleri de bu gruba dahil edebiliriz. Şekersiz buzlu kahveler bizim sağlığımız için zararlı değildir ancak bizim için zararlı buzlu kahveler arasında şekerli, kremalı ve hiçbir besleyici içeriği olmayan buzlu kahveler vardır. Şeker vücut için hiçbir sağlık yararı olmayan, sadece kalori sağlayan ve birçok hastalığa sebep olan bir gıdadır. Aynı şekilde krema da içerdiği yüksek yağ ile sağlığımız için olumsuz etkilere neden olur. Özellikle buzlu kahve gibi porsiyon kontrolü zor olan içeceklerde fazla miktarda şekerli, krema bulunduğundan sık sık tercih edilmemelidir.'

HABER MERKEZİ

Özel Haber

Bakmadan Geçme