Kesik parmaklarıyla süpürge sapından yaptığı neyi çalıyor

Samsun'da70 yaşındaki bir vatandaş,1975 yılında İstanbul'da çalışırken sağ elindeki 3  parmağı kesik olmasına rağmen plastik süpürge...

TAKİP ET

Samsun'da70 yaşındaki bir vatandaş,1975 yılında İstanbul'da çalışırken sağ elindeki 3  parmağı kesik olmasına rağmen plastik süpürge sapından yaptığı neyi çalıyor.

Neyin alt deliklerinde kullandığı sağ elini deliklere yetişememesi nedeniyle üst tarafta kullanmaya başlayan Bat, 1 yıllık çabasının ardından el değiştirerek tekrar ney çalmaya başladı. Plastik süpürge sapından yaptığı neyler ile sokak aralarında konser veren Bat, yıllardır bu şekilde hayatını devam ettiriyor.

Yapılmış neyler yerine süpürge sapından yaptığı kendi neylerini çalan Bayram Bat, 'İstanbul'da çalışırken 1975 yılında pres makinasına elimi kaptırdım ve 3 parmağımı kaybettim. 2 çocuğum İstanbul'da yaşıyor, ben de hanım ölünce huzurevinde kalıyorum. Bağlama, flüt, ney gibi birçok enstrüman çalıyorum. Öncelerde orkestrada çalışıyordum ama orgun çıkması ile birçok müzisyen işsiz kaldı. Ben de şu anda sokaklarda ney çalıyorum. Sokakta çaldığım neylerimin özelliği ise plastik süpürge saplarından yapılması. Neyleri süpürge sapından kendim yapıyorum. Neyin standart kalıp ve ölçülerini bildiğimden bu tarz süpürge saplarını müzik enstrümanına çeviriyorum. Süpürge saplarını notaları doğru çıkartacak şekilde ayırıyorum. Şimdiye kadar süpürge sapından 20 tane ney yaptım. Vatandaşlar da neyimi görünce şaşırıyorlar. Ben de durumu onlara anlatıyorum' dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme