Kestane büyük tehlike altında

Aydın’da kestane üreticilerinin en büyük sıkıntısı halk arasında ‘katil arı’ olarak bilinen gal arısı oldu. Türkiye'de...

TAKİP ET

Aydın'da kestane üreticilerinin en büyük sıkıntısı halk arasında 'katil arı' olarak bilinen gal arısı oldu.

Türkiye'de ilk kez 2014 yılında Yalova'da daha sonra İzmit ve çevresinde görülen, halk arasında 'katil arı' olarak adlandırılan gal arılarının ülkenin kestane ambarı konumundaki Aydın'da da saldırı halinde olduğu belirtildi.

Aydın'ın simge tarım ürünlerinden biri olan kestanenin, gal arıları nedeniyle geleceğinin tehlike altında olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler 'İlimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan kestane ağaçları henüz önlenemeyen hastalıklar nedeniyle her geçen gün kuruyor. Gal arıları, ağaçların meyve hazırlığı yaptığı Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca kestanelerin meyvelerine de ciddi zarar veriyor. Kestane gal arısı, ilkbahar aylarında kestanenin oluşumu sırasında çiçek kısmına yumurta bırakarak çiçek oluşumunu engellediği, kalitesini ve verimini yüzde 50-75 oranında azaltarak zararlıya maruz kalan ağaçların bir süre sonra öldüğü biliniyor. Bu zararlı ile etkin mücadele yapılmaz ise kestanenin geleceği tehlike altına girecek' ifadeleri kullandı.
Haber merkezi

Bakmadan Geçme