Kiraz'dan ovaya bereket akıyor
Küçük Menderes havzasında dağlık kesimlerin yoğun kar yağışı alması ve son yılların en yağışlı günlerinin yaşanması...
Küçük Menderes havzasında dağlık kesimlerin yoğun kar yağışı alması ve son yılların en yağışlı günlerinin yaşanması barajlara da yansıdı. Kiraz'dan doğan Küçük Menderes Nehri, Beydağ Barajı'na bereket taşımaya devam ederken barajdaki su miktarı 50 milyon metreküpe ulaştı.
2016, 2017 ve 2018 yıllarında kuraklıkla pençeleşen Küçük Menderes havzasında barajlardaki su miktarları da dip noktaya inerken 2019 kışı ve ilkbaharı barajlara adeta ilaç oldu. Kiraz'da Bozdağlar'ın eteklerinden doğan Küçük Menderes Nehri son yılların en fazla miktarda suyunu getirdi ve Beydağ Barajı, Nisan ayı sonunda %18,4 doluluk oranını yakalayabildi. Toplam su kapasitesi 248 milyon metreküp olan Beydağ Barajı'nda su miktarı 50 milyon metreküpe ulaştı.
GEÇEN YILDAN %7 DAHA FAZLA
Halihazırda Kiraz'dan yoğun şekilde su akışının sürdüğü Beydağ Barajı'nda geçen yılın bu döneminde doluluk oranının %11,3 olduğu belirlenirken dağlardaki kar kütlelerinin büyük ölçüde eridiği bölgede gözler sulama sezonuna çevrildi.
Geçen yıl yaz sonunda su miktarının %1'e kadar indiği, baraj gölündeki tarlalarda yeniden ekim yapıldığı Beydağ Barajı'nda yaşanan büyük çekilme sonrası kış aylarında baraja yaklaşık 48 milyon metreküp gelirken bu yıl da önlem olarak sulama sezonu 2 ay ile sınırlandırıldı. 10 Haziran-10 Ağustos tarihleri arasında sulama kanalları aracılığıyla sol sahilde Tire'nin Yeğenli Mahallesi'ne kadar sağ sahilde de Ödemiş'in Gereli Mahallesi yakınlarına kadar su verilmesi planlanıyor.
TAKVİYE PROJELERİ VE TASARRUFLU SULAMA ŞART
Yoğun akışa rağmen barajın beşte birinin ancak dolması, Beydağ'daki çeşitli akarsulardan su takviyesini sağlayacak projelerin de bir an önce tamamlanması gerektiğini gözler önüne seriyor. Takviyelerin yanı sıra suyu ekonomik değerlendiren damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin de bir an önce yaygınlaşması da Beydağ Sulama Projesi'nin hedeflerine ulaşması için büyük önem taşıyor.
BADEMLİ'DEN BEREKET TAŞIYOR
Bölgenin en büyük barajı olan Beydağ Barajı'nın yanı sıra Ödemiş'teki Bademli Barajı da %100 doluluk oranıyla dolusavak aracılığıyla Pirinççi Çayı'na su bırakmaya devam ediyor. Bölgede sulaması aktif olan barajlardan Zeytinova'daki Burgaz Barajı'nda da doluluk oranı %53'e ulaştı. Toplam su kapasitesi 37,5 milyon metreküp olan Burgaz (Zeytinova) Barajı'nda 20,5 milyon metreküp su birikti.
AKTAŞ, BU YIL SULAMA YAPACAK
Henüz sulamaya açılmayan Ödemiş'teki Aktaş Barajı'nın da bu sulama sezonunda devreye girmesi bekleniyor. Aktaş Barajı'nda da su miktarı her geçen gün artıyor.
İzmir'deki Balçova, Ürkmez, Alaçatı, Kestel, Seferihisar, Kavakdere, Güzelhisar, Çaltıkoru ve Yortanlı barajlarında ise doluluk oranları %75 ila %100 arasında değişiyor.
Özcan Çetin