Kiraz'ın gündemine açıklık getirdi

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, ilçenin gündemi hakkındaki pek çok konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu....

TAKİP ET

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, ilçenin gündemi hakkındaki pek çok konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

İlçemiz, 24 Haziran'da İzmir'in ilçeleri arasında AK Parti'ye verilen oylar açısından birinci oldu. Bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Tabi ki tek başına elde edilen bir başarı değil. Burada Cumhurbaşkanımızın ismi ön plandaydı, bunun haricinde ekiplerimizle beraber gece gündüz durmadan belediye anlamında da hizmet vermeye devam ettik. Vatandaşımızın teveccühüdür, sağ olsunlar. Onların da desteğiyle el birliğiyle İzmir'in 30 ilçesinin içerisinde birinci olduk. Bu da bizim için çok mutlu edici bir şeydi. Yüzde 50'ye yakın oyumuz var, ittifakla yüzde 52 oldu. Büyük bir başarıdır. Kiraz halkımıza buradan sizin aracılığınız ile teşekkür ediyorum.

Yerel seçimler öne alınır mı?

Alınır mı bilmiyorum ama alınması taraftarıyım çünkü biz dört senedir zaten bir sonraki gün seçim varmış gibi çalıştığımız için bizim için çok fazla bir şey değişmeyecek. Öne alınması demek, bizi bir an önce rahatlatması anlamına gelir. Tabi ki devlet büyüklerimizin alacak olduğu karara her zaman saygı duyarız ama biz öne alınması taraftarıyız. Dediğim gibi, biz dört senedir bir sonraki gün seçim varmış gibi çalışıyoruz.

Peki sizin için bu seçimde oy anlamında sürpriz yapan mahalleler oldu mu, eskiden oy alamayıp şimdi ise oy oranının arttığı?

Merkezde çok ciddi fark yediğimiz sandıklar vardı, bu farkların kapanmış olması ve bazı bölgelerde hiç birinci olamadığımız yerlerden birinci parti olarak çıkmamız ya da eşitliği yakalamış olmamız bizim için çok büyük bir gurur verici kaynaktı. Tabi ki Karaburç'ta alınan sonuç, bizi çok mutlu etti. Ciddi bir fark vardı çünkü ortada. Oy veren vermeyen tüm Kirazlı hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Gerçekten çok büyük bir başarıydı. Burada kaybeden, partiler olmadı. Biz, Kiraz olarak kazandık. Hem hükümetimizin hem de Cumhurbaşkanımızın gözünde artık farklı noktada olmalıyız diye düşünüyorum.

 Peki seçimin bu şekilde sonuçlanacağını düşünüyor muydunuz?

Tabi ki evet çünkü gecesini gündüzünü arazide geçiren bir belediye başkanıyım. Hiçbir zaman alandan geri çekilmiyorum. Genellikle köylerimizde vakit geçiriyorum. Ben bunu zaten gözlemliyordum, bizim için çok şaşırtıcı olmadı. Sadece seçimin verdiği gerginlik oluyor. Bir fakülteye Türkiye'de ilk defa bir ilçeye kazandırmış bir belediye başkanı vasfıyla devam ediyorum. Bu sonuçtan o kadar eminiz ama bunun hakkını vermeliyiz diye düşündüm. Belki de gerginlik biraz o yüzdendi. Onun haricinde zaten AK Parti'nin 12.000'nin altına düşmeyen belirli bir oyu var. Tabi ki bunu nasıl arttırabiliriz gözüyle bakıyorduk ki çok şükür 14.450 oya yükseltmeyi başardık, bu da bizi çok mutlu etti.

Babanızın hayalini siz gerçekleştirdiniz. Kirazlıları fakülteyle kavuşturuyorsunuz. Yüksekokul hakkında ne tür ilerlemeler söz konusu, bizimle paylaşır mısınız?

Tabi ki bu konuda en büyük destek Cumhurbaşkanımızdan geldi. İzmir Milletvekilimiz Nükhet Hotar da bu konuda çok çaba sarf etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörümüz Erdal Bey de aynı şekilde. Gerçekten gece gündüz demeden, son üç aydır kimseye de bir şey söylemeden bu işin peşinde koşturuyorduk. Bazen böyle büyük hedeflere ilerlerken sessiz olmak gerekiyor, çok fazla konuşulduğu zaman o işin olumsuz gelme olasılığı çok yüksek oluyor. Son üç aydır bu işin üzerine odaklandık, sağ olsun Cumhurbaşkanımızın 'OLUR' sözüyle beraber işi daha da hızlandırdık. Geçen ay onaylandı. Türkiye'de ilk defa bir ilçede fakülte kurulacak ki beş yıllık fakülteden bahsediyoruz. Hem tarihi hem de kültürel ve ekonomik her alanda ilçemize katkı sağlayacak bir üniversite haline gelmesi, bizi çok mutlu etti. Şu an rektörümüzle sürekli olarak görüşüyoruz, hoca kısmını çözmeye çalışıyoruz. Birçok başvurumuz var. Hem buradan alıyoruz hem de Dokuz Eylül kanalıyla alıyoruz. Çok güzel ilerlemeler var, dış ülkelerden dahi fakültemize gelip görev yapmak isteyen hocalarımız var. Bu da bizi ayrıca çok mutlu ediyor. Bizim buradaki hedefimiz sadece üniversiteyi kurmak değil, üniversiteyle beraber Kiraz'ı hayvancılık üssü haline getirebilmek. Hayvancılıkla uğraşıyoruz, niçin daha iyisi daha güzel bir noktaya gelmesin? Niçin Kiraz'ın adı anılmasın? En büyük isteğimiz de şu an için bu.

Üniversitemiz nereye yapılıyor?

Türk Telekom Yatılı Bölge Okulu'na.

Peki orada okuyan, yatılı bir şekilde eğitimine devam eden öğrencilerimiz ne olacak? Vatandaşlarımız sürekli olarak bunu dile getiriyor.

Bunu söyleyen vatandaşların pek masumane niyette olduğunu düşünmüyorum. Gerçekten araştırmış ya da düşünmüş olsalardı. Ulaşılmayan bir başkan değilim, her fırsatta bana da dile getirebilirlerdi. Ben sadece şunu anlatmak isterim: 300 kişilik yurda sahip bir okulumuz var ve öğrenci sayımız 25'e düşmüş. Bu okulu çalıştırır mısınız, çalıştırmaz mısınız? Normal şartlarda biz o okulu 25 öğrenci için ayakta tutuyoruz. Prosedür gereği okulun kapanması gerekiyor. Yasalar gereği biz öğrenci sayısını fazla gösteriyoruz ki yıllardır öğrencilerimiz devam etsin, mağdur olmasın diye. Şu an taşımalı eğitime devam eden bir ilçeyiz. O 25 öğrencimizi de taşıyacağız. Onun için fakültemize orayı vermeye uygun görmüştük. Başından beri öyle düşünmüştük, tekrar yatılı bir okul yapılabilir ve 25 öğrenci taşınabilir ama böyle bir fakülteyi, Türkiye tarihinde ilk defa yapılacak olan fakülteyi öyle kimse kolay kolay getirip de ilçesine konduramaz.

Fakültede öğrenci sayısı kaç olacak?

Şu an için net bir sayı yok ama ilk sene tabi ki diğer senelere göre düşük bir öğrenci alımı olabilir. 100-150 arasında öğrenci ile başlaması planlanıyor. Tabi ki bununla ilgili net bilgiyi rektörümüz verecektir. Öğrenci sayısı, bizim müdahil olabileceğimiz bir nokta değil. Üniversitenin kendi içerisindeki prosedürü ile alakalı ama 10 öğrenci de olsa 20 öğrenci de olsa emin olun beş yıl sonra ne demek istediğimizi herkes daha iyi anlayacaktır.

Ödemiş-Kiraz yolu, çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bunun hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

Aslında daha erken bitecekti ama ekstra kamulaştırmaya gidildi. Yol, üç şerit halinde yapılacakken dubleye çekildi. İster istemez ekstra kamulaştırmaya gitmek zorunda kaldık ama ilerisini düşünmek zorundaydık. Günü düşünüp kahraman olmaktansa ileriye adını yazdırmak, bence daha önemli bir şey. Üç şerit yol belki bundan beş sene sonra bize yetmeyecekti. Duble yol demek, Kiraz'ın belki de asla yol problemi çekmeyeceği anlamına gelir. Sağ olsun Başbakanımız da onay verdi, Ulaştırma Bakanımız da onayladı ve duble yola çevrildi. Tüm problemleri hallettik. İşin aslı, zaten Kiraz Belediyesi olarak kamulaştırmayı çok hızlandırdık. Kiraz kısmında problem yoktu ama Kaymakçı ile Ödemiş arasındaki kamulaştırma problemleri halen devam ediyor. O konu üzerinde de Mahmut Badem Başkanımız duruyor. Hızlandırabildiğimiz noktaya kadar hızlandıracağız. Kaymakçı-Kiraz arası, inşallah 1-2 ay içerisinde tamamen bitmiş olacak.

Köylerimizin yolları ne olacak? Bozuk yollarımız hala çok fazla

Bozuk yol çok fazla. Biter mi, çok zor. Şu ana kadar yaklaşık 600.000 metre kare kilit parke taşı döşedik, tabi hiçbir ayrım yapmadan. Hiçbir zaman insanların siyasi görüşlerini sorgulamadım, sorgulamam da. Bütün samimiyetimle söylüyorum, hangi mahalleye taş döşedik bilmiyorum. Bu kadar yürekten söylüyorum bunu. Seçilirken de söz vermiştik; herkese eşit hizmet, Allah rızası için hizmet diye. Muhtarlarımızın acil gördüğü yani hasta, yaşlı olan yerlere taş döşemeye başladık. Halen eksiklerimiz var. Geçen hafta itibariyle bir taş ihalemizi daha sonlandırmış bulunuyoruz. İtirazlar şu an devam ediyor. 15 gün içerisinde yaklaşık 200 bin metrekare daha sadece kendi çıktığımız ikinci bir ihale daha var. Sağ olsun Valilik, Kiraz için bir ihale yaptı. Şu an belediye olarak valiliğin gönderdiği o taşlarla birlikte yaklaşık 400.000 metrekare daha taşı döşemeye başlayacağız. Böylelikle yüzde 70-80'e varan oranlarla köy yollarında bir tamamlama söz konusu olacak. Bunun yanı sıra bağlantı yolları, ana arterler ve üretim yolları ise Büyükşehir Belediyesi'nde. Maalesef buralara müdahale edemiyoruz. Dere geçişlerinde sorunlar yaşıyoruz, Dereler Şube Müdürlüğü'nün bir kısmını yapıp ondan sonra taş döşemeye gidilmesi lazım. Problemli olan yerler, aslında bu yollar. Bunları bir an önce halledersek yol problemi diye bir şey kalacağını düşünmüyorum.

Son 20 yıla ait belgeleri aldık. Son 20 yılda köylere döşenen taş miktarı 300.000 metrekare. Sadece bizim dönemde, son iki yılda döşediğimiz ve döşeyeceğimiz taş miktarı, 1 milyon metrekare. Geri kalanını siz düşünün…

Organize Sanayi şu an ne durumda?

Onun da müjdesini ilk sizinle paylaşalım. Organize Sanayi Bölgesi, şu an faaliyete geçmek üzere. Tabi bu, Ödemiş'ten fazla bizim işimize yarayacak. Mahmut Başkan da hep bunu söylüyor. Geçen hafta itibariyle anlaşmaya varıldı. Bir sözümüz vardı, 'Fabrika getireceğiz' demiştik. Yem fabrikasını Kiraz'ımıza kazandırmış bulunmaktayız. Bir yem fabrikamız olacak, bölgeye hitap edecek ve vatandaşlarımıza iş imkanı sağlanmış olacak.

Ödemiş Devlet Hastanesi'nin açılışında Başbakanımızın tren yolu müjdesi vardı. O konu hakkında bilgi verir misiniz?

Müjde oldu ama 2019 için zaten yatırım listesi içerisindeydi tren yolu. Tren yolunun gelmesini tabi ki de isteriz. Bizim için önemli olan, ulaşımın kolaylaşması. Ulaşım demek, medeniyet demek. Ulaşım olmayan yere istediğiniz kadar gökdelenler dikin, hiçbir anlam ifade etmeyecek. Bunu her fırsatta söylüyoruz. 'Önce yollarımız' dedik, büyük bir kısmını da tamamladık. Dönemimizde de tamamlayacağız ama tabi ki sadece bununla değil birçok konuda devletimizin desteğini görüyoruz. Barajdan tutun demiryoluna kadar. Kiraz'a çakılacak her bir çivi, bizim için çok önemli.

Kiraz'ın yeni hastanesi ne durumda?

Ramazan'dan bir hafta önce bakanımız aradı, hastanenin onaylandığıyla ilgiliydi. TOKİ'nin planlanması da onaylandı çünkü hepsi aynı bölgede olacak, bir yapı içerisinde. İkisi de onaylandı. İnşallah üç ay içerisinde temel atılmasını bekliyoruz.

Temel atıldıktan sonra bitmesi ne kadar sürer sizce?

Onu tahmini söyleyebilirim. Sağlık Bakanlığı'nın sözleşmesini görmek lazım. Tahmini 1-1.5 yıl içerisinde bitebilir. Bize ulaşan kesin bir bilgi yok, sadece projeler hazırlandı. Ne kadar süreceği hakkında bilgi yok. Onu da bekliyoruz.

TOKİ'nin ilerleyişi ne yönde?

TOKİ'de hiçbir problem kalmadı artık. 3+1 ve 2+1 şeklinde devam edecek. 250 konuttan oluşacak. Onun da çalışmaları yapıldı, planları çizildi, her şey tamam. Hastanenin üst kısmına TOKİ'yi düşünüyoruz işin açıkçası. Üniversite, TOKİ evleri, hastane ayrı bir şehir havasında olacak. Orada bir eğitim alanımız da var, orayı da onaylattık. İlçemize bir tane daha yurt kazandırmayı planlıyoruz. 300 kişilik yurt yetmeyecek, daha büyük bir kitleye ulaşabilecek bir yurt daha planlama içerisindeyiz.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde bayanları etkileyen en büyük vaadiniz, Köprübaşı mevkiindeki alkollü mekanları taşıma sözünüzdü. Bunu da gerçekleştiriyor musunuz?

Bu bilgiyi de ilk kez sizinle paylaşmış olayım. Pazartesi günü itibariyle ilk kazması vuruldu. Üç ay içerisinde yerlerin teslimiyle beraber bitecek. Aslında tahmini Aralık ayı olarak düşünmüştük ama Aralık'a kalmayacak çok şükür. Ekim-Kasım aylarında meyhanelerin komple taşınması söz konusu oldu ve gerçekleşti çok şükür. Mekan sahipleriyle de görüşülecek en kısa sürede. Zaten onların gitmesi ile ilgili bir problem yok. Sadece yerleri için kura çekilecek. Ondan sonra Okkataşı mevkiinde yer alacak.

Neden bu kadar geç kaldı?

Ormanın harita işlerinin hallolmamasından dolayı geç kaldı. 'Seçim yatırımıdır, şudur, budur' diyorlar, hiç alakası yok. İşler, maalesef bürokraside geç ilerledi. Oranın kamusal arazi olması söz konusu ve tarım arazisi fonksiyonunu tamamen yitirmiş. Yani içerisinde ağaç bile yetişmiyor, çalılık olan bir yer ve toplamda 289 bin metrekarelik bu alanı Büyükşehir'e böldüremedik, yaptıramadık vs. En son Büyükşehir tarafından TOKİ yine onaylanmadı. Bunu üç ay bekledik, bakanlığa düşürdük, en son bakanlıktan onay geldi. Bunun için de süreç uzadı.

İmar affına da değinecek olursak…

15 gündür imar affında vatandaşa destek oluyoruz. Bu işin simsarları çok olacak, onu fark ettik. Onun için kimseyle uğraşmasınlar diye 15 gün önce eğitime giden arkadaşlarımız gelip böyle bahsedince biz de hemen bir ekip kurduk. İmar affı için gelen bütün arkadaşlarımıza şu an destek vermeye devam ediyoruz. Çok güzel bir proje oldu Kiraz için. Bunu önemseyerek söylüyorum, aldığımızda da çok kötü durumdaydı. Şu an revizyona gidemiyoruz, Büyükşehir'e bağlıyız. İleri gidemediğimiz her gün daha kötü duruma düşüyoruz çünkü bir ev 5 metre çekme, bir ev 4, diğeri 3. Neye göre imar durumu vereceksiniz? Normal durumuna göre versenize. Vatandaşın hakkın kayboluyor. Çok zor durumda kalıyorduk, vatandaşın evine ruhsat veremiyorduk. Çok şükür güzel bir fırsat yakalamışız, belediye olarak zaten sonuna kadar destek vermeye hazırız.

Şu an erken ama önümüzdeki seçimlerde aday mısınız?

Ben bu işler için çok erken konuşmayı sevmem çünkü benim babam hep aday olduğunu söyledi, üç ay kala vefat etti. Bu işin ölümü var, kalımı var. Bazen son günü beklemek en hayırlısıdır diye düşünüyorum. O yüzden bu konuda çok fazla açıklama yapmam. Tabi ki Cumhurbaşkanımız uygun görürse mutlaka devam edersiniz ama Allah'tan gelene de her zaman boynumuz kıldan incedir. Hastalık var, ölüm var, öyle diyeyim…

Haber: Halil İbrahim Türkyılmaz

Bakmadan Geçme