Köy okulları zamana direniyor
Taşımalı eğitim sistemine geçişle birlikte terk edilen köy okulları, Ödemiş'in kırsaldaki hemen hemen her mahallesinde eğitim...
Taşımalı eğitim sistemine geçişle birlikte terk edilen köy okulları, Ödemiş'in kırsaldaki hemen hemen her mahallesinde eğitim tarihinin zamana direnmeye çalışan tanıkları olarak sessizce kaderini bekliyor.
Ödemiş'in kırsaldaki birçok mahallesinde sessizliğe gömülen köy okulu binalar sahipsiz kalmış halleriyle zamanın ve iklim koşullarının etkisinde yavaş yavaş harabeye dönüşüyor.
Aynı zamanda milli servet olan binaların yeniden kırsal mahallelere kazandırılması zaman zaman gündeme taşınsa da somut bir adım atılamazken Ödemiş'te çok az sayıdaki köy okulu binasında eğitim sürüyor.
YENİDEN İŞLEV KAZANDIRILMALI
Taşımalı eğitimle öğrenciler genellikle ilçe merkezi ve yakındaki eski belde okullarına taşınırken öğrencisiz kalan ve kapatılan köy okulu binaları da eğitim sisteminde sık sık yaşanan değişikliklerin bir parçası olarak zamana direnmeye çalışıyor. Bazı eski köy okulu binaları kooperatif merkezi ya da kurs merkezi gibi değerlendirilse de genel olarak bakımsız ve ilgisiz kalan sarı boyalı binaların yeniden işlev kazanarak kırsal mahallelerde yaşam merkezine dönüşmeleri milli servetin korunması adına önem taşıyor.
87 YILLIK OKUL SESSİZCE BEKLİYOR
Üzümlü Mahallesi'nde 1932 yılında kurulan ilkokul da kapatılmış bir köy okulu olarak Ödemiş'i Lübbey'e bağlayan yolun kıyısında; bahçesinde, sınıflarında ve koridorlarında çocuk seslerinin yankılandığı günlerin özlemini taşıyor. Atatürk köşesi, sıraları, yazı tahtası ile sanki sömestr tatilinde olup da Köy Enstitülü öğretmenlerini ve öğrencilerini bekleyen bir okul görünümünü taşıyan Üzümlü'deki okul binası Ödemiş'teki kader ortağı diğer binalar gibi kendisini harabe olmaktan kurtaracak o yardım elinin uzanmasını bekliyor.
Özcan Çetin