Mide bulantısı psikolojik kaynaklı olabilir

Psikolojik Mide Bulantısı Tam Olarak Nedir? Mide bulantısının nedeninin genelde yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olduğu düşünülür....

TAKİP ET

Psikolojik Mide Bulantısı Tam Olarak Nedir?

Mide bulantısının nedeninin genelde yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olduğu düşünülür. Fakat psikolojik nedenlerden ötürü de mide bulantılarının oluşması da mümkündür. Psikolojik mide bulantıları genellikle sinirlilik hali ve stres gibi psikolojik etmenler sebebiyle meydana gelmektedir. Kişi zaman zaman kendini, hislerini ifade etmekte zorlanabilir. Bu gibi durumlarda dile getirilmeyen ve gizlenen duygular birtakım fiziksel rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Örneğin; aile içerisinde yaşanan sorunlar, iş yaşamının zorlukları, günlük yaşam içerisinde sıkça karşılaşılan stres psikolojik mide bulantısını oluşturabilmektedir. Stres ile baş gösteren mide bulantılarına baş ağrıları, ishal, halsizlik, sürekli iç sıkıntısı hali, uykusuzluk da eşlik edebilir.

Psikolojik Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?

Duyguların net bir şekilde ifade edilememesi bu rahatsızlığa yol açabilir. Bazı bireyler, duygularını sadece duygu olarak ifade edemezler, duygular genellikle ağrılar ve mide bağırsak problemleri olarak açığa çıkar. Bunun altında ise psikolojik olarak bir gerginliğin dışa vurumu yatmaktadır. Bu dışavurum fiziksel rahatsızlıklarla kendini gösterdiğinden tanınması güç olmaktadır. Psikolojik kökenli fiziksel hastalıklarda esas problem, hastalığın tanısının geç konmasıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Baş Gösterir?

Psikolojik kökenli mide bulantısı genel olarak şu şekilde kendini gösterir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Uykusuzluk
  • Sıkıntı hissi
  • Hissizlik hayattan tat alamama olarak belirtiler göstermektedir.

Bu durumlardan dolayı toplumdan uzak durma, okula gidememe, aile içine girememe gibi durumlarla ortaya çıkabilmektedir.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Kişide uzun bir süredir geçmeyen mide ağrısı ve mide bulantısı varsa sağlık kuruluşlarında ilgili branşların hekimleri tarafından muayene gerçekleştirilir. Pek çok test ve tetkik yaptıktan sonra hastalığın fiziksel bir temel bulamadıklarında, hasta mutlaka bir psikiyatriste gitmelidir. Bu tip durumlarda eğer hasta uygun tedaviyi alamazsa tedavi daha da gecikmiş olabilir hatta tedavi edilmesi daha zor hale gelmesi mümkün olabilmektedir.

Hastalığın tanısı konduktan sonra tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır fakat özel bir tedavi protokolü uygulanması gerekmektedir.

Psikolojik kökenli mide bulantısı psikiyatristlerin de sık rastladıkları bir hastalık grubu değildir. Bazen verilen ilaçlar hastada bulantı ve kusmanın daha şiddetlenmesine yani artmasına neden olabilir.

Psikolojik kökenleri mide bulantısında geç tanı konulmaması için geçmeyen arı ve rahatsızlıklarda mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmak gerekiyor.

Ne Yapmalı?

Bireyin mide bulantısı şikyeti uzun zamandır devam ediyorsa ve genel kontroller yapıldığı halde hastanın şikyetleri geçmiyorsa mutlaka bu alanda uzman olan bir psikiyatriste gidilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hastalığın teşhisi yapılsa bile tedavi edilmesi için daha çok zaman harcanması gerekebilir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme