Müjde patatesimiz tescillendi

Ödemiş Ticaret Borsası Yöresel Ürünlerine Sahip Çıktı. Ödemiş Patatesi artık tescillendi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı...

TAKİP ET

Ödemiş Ticaret Borsası Yöresel Ürünlerine Sahip Çıktı.

Ödemiş Patatesi artık tescillendi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'nda 21 Mart 2017 tarihinde gerçekleştiren '1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması'nda Ödemiş Ticaret Borsası coğrafi İşaret olarak tescil aldığı Ödemiş Patatesine sahip çıktı.
Yöresel ürünlerin kültürel ve ekonomik zenginliklerin kaynağı olduğunu vurgulayan Ödemiş Ticaret Borsası; sosyal sorumluluk bilinci içinde ilçemizin adıyla özdeşleşmiş değerlerin korunması amacıyla çalışmalar yürütmektedir.
'Ürünlerimizi koruyamasak yok olur gider' düşüncesiyle hareket eden Ödemiş Ticaret Borsası coğrafi işaretler, yöresel kültürel değerlerimizin tescil yoluyla koruma altına alınarak özelliklerini kaybetmeden geleceği taşınması ve tescilli ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşma yolunda ekonomiye katkı sağlaması açısından önemli olduğunu vurguladı. ilgili etkinlikte coğrafi işaretlerin ülkemiz açısından önemi, ulusal ve uluslararası düzeyde coğrafi işaretler başvurusu ve tescil süreçleri ile coğrafi işaretlerin denetimi konularında bilgilendirmeler yapıldı. (21 Mart 2017 – Türk Patent ve Marka Kurumu- ANKARA)  C

Coğrafi işaret nedir? Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere 'coğrafi işaret' denir. 

Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir.

Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb. herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler, söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler.

Coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir.

Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olarak iki ayrı şekilde değerlendirilir.

NAZİF HARUPÇU

Bakmadan Geçme