Narlıdere’de neler yapılabilir? Narlıdere’ye nasıl gidilir?

İzmir Narlıdere hakkında merak edilen her şey… Nüfus: 62.923 Belediye Başkanı: Ali Engin  (CHP) Kaymakam: Suat...

TAKİP ET

İzmir Narlıdere hakkında merak edilen her şey…

Nüfus: 62.923

Belediye Başkanı: Ali Engin  (CHP)

Kaymakam: Suat Dervişoğlu

TARİHÇE

Narlıdere'nin ilk yerleşimi ile ilgili sağlıklı bilgiler bulunamamakla birlikte, İzmir tarihinden ayrı düşünemeyeceğimiz bölgenin Hitit yazıtlarına göre MÖ 2000'lerde Luvilerin egemenliği altında olduğu bilinmektedir. Daha sonra sırasıyla Lidyalılar, Persler, Büyük İskender'in MÖ 332'de Batı Anadolu'yu ele geçirmesiyle kısa bir dönem Makedonya Krallığı, Bergama Krallığı ve M.Ö 133 – M.S. 395 arası Romalılar egemenlik sürmüştür. Romalılar tarafından Luvi dilinde 'Su geçidi, boğaz' anlamına gelen AKHİLLEON adıyla anılan bölge Roma İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla Bizans egemenliğine geçmiştir.

Milattan Sonra 440 yılında Hun, 665 yılında ise Arap akınlarıyla tüm İzmir gibi Türk ve Müslümanlar ile tanışan bölge 1071'de Çaka Bey tarafından ele geçirilince Selçuklu egemenliğine girmiş. İlerleyen yıllarda Bizans, Ceneviz ve Rodos Şövalyeleri arasında el değiştirmiş. Selçuklu İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla Aydınoğulları Beyliği'nin hkim olduğu bölge, 1425 yılında Sultan II. Murat tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1472 yılında Venedik saldırısı sırasında büyük zarar görmüş. 1666 yılında şimdiki Yenikale bölgesinde bulanan ve Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kaleden dolayı Osmanlı döneminde Sancakkale adıyla anılmış. Ali Onbaşı Deresi etrafında bulunan nar ağaçlarından dolayı Narlıdere ismi verildiği söylenen ilçemiz tapu kayıtlarında Tozluyurt adıyla da anılmaktadır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Sancakkale, İngilizler tarafından iki kez top ateşine tutulmuş ve ilk saldırıda ölen subay ve erlerimiz Narlıdere Şehitliği'ne gömülmüştür.

Narlıdere ile ilgili bilinen ilk belgeler 13 ve 27 Kasım 1886 ile 27 Şubat 1887 tarihli devlet belgeleridir ki, bu belgelerde Narlıdere ismi geçmektedir. Bu belgelerde Narlıdere ismi geçmektedir. Bu belgeler Yenikaleyi çevreleyen bataklıkların kurutulması çalışmalarından bahsedilmektedir.

Narlıderenin, Akkoyunlu Devleti'nin yıkılmasından sonra Safevi baskısı ile Anadolu'ya yerleşen Türkmen boyları tarafından yaklaşık 250 yıl önce bugünkü Narlı Mahallesi sınırları içinde bulunan Yukarıköy'de kurulduğu rivayet edilmektedir. Ağaç işlemedeki ustalıkları nedeniyle Tahtacı olarak anılan Türkmenlerin, Horasan'dan Adana'ya, oradan da Ege'ye uzanan göç öykülerinde Yanyatır Ocağının kurucusu ve Piri Durhasan Dede'nin torunu Hızır Dedenin obasıyla geldiği,onun ardından birçok Alevi aşiretinin de Urla Bademler Köyü, Bornova Naldöken, Karşıyaka Doğançay, Bayındır'ın Yakapınar ve Turan köyleri, Güzelbahçe Yaka Mahallesi, Konak Uzundere, Milas, Fethiye'nin Fevziye Köyü, Söke'nin Güzeltepe ve Akburgaz köyleri, Çanakkale ve Balıkesir gibi Egenin belli bölgelerine yerleştikleri söylenmektedir.. Ancak ibadet için geldikleri Yukarıköy onların en önemli ocağı olmuştur. Tahtacılardan sonra yine Alevi inancına sahip Bayatların bugünkü Yenikale Mahallesi sınırları içinde bulunan Aşağıköy'e yerleştikleri bilinmektedir.

GEZİLECEK YERLER

  1. Nar Vadisi
  2. Narlıdere Belediyesi Kültür Evi (Tarihî Cemevi)
  3. Narlıdere Şehitliği
  4. Atatürk Kültür Merkezi
  5. Narlıdere Pazarı

NARLIDERE'YE NASIL GİDİLİR?

İzmir şehir merkezine 17 km mesafededir. İlçeye şehir merkezinden şehir içi ESHOT otobüs hatlarıyla; 554 ya da 950 NARLIDERE – KONAK ulaşabilirsiniz. Karşıyaka ve ya Bostanlı yönünden vapur ile Üçkuyular iskeleye gelip 5 NARLIDERE – ÜÇKUYULAR İSKELE ve 6 ARIKENT – 7 SAHİLEVLERİ- ÜÇKUYULAR İSKELE hatlarını kullanarak da ilçeye ulaşmanız mümkündür. Evka3 – Fahrettin Altay Metro banliyö sistemi ile de Fahrettin Altay'a ulaşıp, buradan 971 NARBEL- F. ALTAY AKTARMA otobüs hattı ile ilçeye ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme