Nevruz'un kenti Tire

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, geçtiğimiz hafta Tire'de Balım Sultan Mevkii'nde coşkulu bir kalabalık ile...

TAKİP ET

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, geçtiğimiz hafta Tire'de Balım Sultan Mevkii'nde coşkulu bir kalabalık ile gerçekleşen Nevruz kutlamasını gazetemize değerlendirdi.

Türkiye ve Tire için oldukça önemli bir sosyal ve kültürel değer olan ve üretim-tüketim anlayışını doğrudan etkileyebilecek mesajlar içeren Yeni Gün (Nevruz) Bayramı'nı coşkuyla kutladıklarını kaydeden Ayvalı, 'Her zaman olduğu gibi on binlerce Tireli ve Tire dışından gelen konuklarımız, ilçemizin dört bir yanındaki mesire alanlarında sevgi ve saygı içerisinde bu köklü geleneğimizin bayramını kutladılar. Dernek olarak hazırladığımız etkinliklerde, tamamen kendi gayretlerimizle elde ettiğimiz sınırlı bir bütçeyi kullandık. Davetiyelerimizi etkinlik öncesinde başta Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımız ve Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere AK Parti, CHP ve MHP ilçe başkanlarına ve ilçemizin diğer kurum ve kuruluşlarına ulaştırdık. Her çalışmamızda olduğu gibi bu projemiz için de özel içerikli bir dergi yayınlayarak katılımcılarımıza ücretsiz olarak dağıttık. Amacımız 'söz uçar yazı kalır' düşüncesiyle verilen emeklerin belgelenmesi ve kalıcı hale getirilmesiydi. Etkinlik bütçemizi de bu dergide yayımlamış olduğumuz reklamlar ile temin ettik' dedi.

Etkinlikleri anlattı

Yeni Gün ateşini yaktıklarını ve arınmak için üç kez üzerinden atladıklarını kaydeden Ayvalı, ' Ulu günümüzün efsanesi olan Ergenekon'dan çıkışı temsilen demir dövdük. Ressam Mustafa Ali Kasap'ın resim sergisini ve kitap, dergi standımızı açtık. Misafirlerimize boyalı yumurtalar ile birlikte yiyecek ikramında bulunduk. Halil Altın'ın emekleri ve organizasyonu ile davul zurna eşliğinde halk oyunları ekiplerimizin gösterileriyle coştuk. Şaner Gülya ve Ersagun Güldamla önderliğinde Türk okçuluğu gösterilerinde ok atmanın hazzını yaşadık. Yüzlerce fidan dağıtımını gerçekleştirdik. 'Ülken İçin Bir Dilek Tut' temalı kartlara, ülkemiz için dileklerimizi yazdık ve barışın, bereketin sembolü zeytin ağaçlarına astık. Papatya taçlarıyla taçlandık… Zeytin ağaçları, envai çeşit çiçekler, atlar, kurtlar ve güneşin içimizi ısıtan atmosferinde tam olarak tabiata karıştık, bereketlendik, çoğaldık…

'Kimseye bir şey ispatlama derdimiz olmadı'

Belediyelerin ya da devletin bütçeleri ile etkinlik yapma imkanımız olmadı. Çünkü yaşadığımız ülkede siyaset ve bürokrasi, henüz popülizmden kurtulamadı. Eğer böyle bir imknımız olsaydı; biz de bütün konuklarımıza çok daha geniş programlar, güzel ikramlar, yemekler, konserler ve gösteriler sunabilirdik elbette… Tire dışından gelenlerin ulaşım ve konaklama giderlerini karşılayabilir, binlerce kültür sevdalısını Tire'de buluşturabilirdik. Bu ve buna benzer çalışmaları önceki yıllarda başarıyla gerçekleştirdiğimiz için, hiçbir kimseye bir şeyler ispatlama derdinde de olmadık.

13 yıldır faaliyetlerini aynı aşkla sürdüren bir derneğiz. Altı yıldır Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı projesini ve dört yıldır da Tire Kültür Envanteri projesini başarıyla sürdürüyoruz. Son üç yıldır da 'Kültür, ekonomiyi doğrudan etkileyen önemli bir güçtür. Yeni Gün Bayramı da en eski kültürel değerlerimizden biridir. Bu kültür, atalarımızın doğa ile barışık inanç sistemi ile hayvancılık ve tarıma dayalı üretim-tüketim anlayışına ve buna bağlı olarak tarihi ekonomik gelişimine dayanmaktadır. Bu durumda 'Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olarak ve bir tarım hayvancılık kenti olarak özellikle Tire ilçesinin, bu kültürü korumaya ve yaşatmaya hala ihtiyacı vardır' diyerek üç yıldır 'Nevruz'un Kenti Tire' projesini anlatmaya çalışıyoruz.

Kültürümüze gönül veren bir avuç insan ve kuruluşun katkıları ile de niyetimizi ve samimiyetimizi bir kez daha ortaya koymanın gönül rahatlığı, gururu ve onuru içindeyiz. Her şeye rağmen, biz Tire Kültür Derneği olarak, tarihi ve sosyal sorumluluğumuz gereği, Yeni Gün Bayramı'nı kutlamak üzere üyelerimiz, yönetim kurulumuz ve çalışanlarımızla oradaydık' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme