Öd Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir
Öd Ağacı Nedir? Öd Ağacı Hakkında Bilgi Öd ağacı uzun yıllardan beri varlığını sürdüren, ikiçenekliler sınıfına...
Öd Ağacı Nedir? Öd Ağacı Hakkında Bilgi
Öd ağacı uzun yıllardan beri varlığını sürdüren, ikiçenekliler sınıfına ait bir türdür. Ağaç Thymelaeaceae familyasına aittir. Meyveleri armut biçimindedir ve keskin bir kokusu vardır. Bu koku gövde ve dallarda çok daha yoğundur. Kendisine özgü yumuşak, odunsu bir kokuya sahiptir.
Öd ağacının ilk insanlara kadar dayandığı söylenmektedir. Hatta Hz. Havva ve Hz. Adem'in cennetten kovulduklarında sığındıkları ağaçtır. Bilinene göre onlar cennetten kovulduktan sonra hiçbir ağaç onları kabul etmemiş bir tek öd ağacı kabul etmiştir. Bu bir yazılı metin değildir fakat bu şekilde rivayet edilmiştir.
Öd Ağacı Latince İsmi
Öd ağacı farklı kültürlerde Eagle wood, Aquilaria agollocha, Agalloch, Bois d'aigle ve Calambac olarak da bilinmektedir.
Öd Ağacı Özellikleri
Tropik bölgelerde yetişen Öd ağacı, özellikle hoş ve ferahlatıcı kokusu ile Sarısabır adıyla bilinir. Bitkinin yaprakları birer rozet görünümündedir. Topraktan yayvan bir biçimde çıkar. Çiçekleri sarımtırak ya da kırmızıdır. Kesilmiş odun taneleri halinde satılır. En belirgin özelliği ise, kahve tonlarından menekşe rengine dönüşen damarlarıdır. Oldukça sağlam ve dayanıklı bir bitki türüdür.
Öd ağacı uzun bir ağaç türüdür. Genellikle boyu 60 cm gövde çapına ve 40 metre kadar uzunluğa ulaşır. Yaprakları ince ve sivridir. Çiçeklerini bahar ayrında açar ve yalnızca yıl içerisinde bir kez çiçek açmaktadır. Son derece hassas bir yapıya sahiptir. Renk skalasında nispeten soluk ve hafif bir yeşil tonuna sahiptir. Büyüme evresinde ilerleme gösterdikçe daha koyu bir renge kavuşur.
Öd Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Öd ağaçları genelde tüm mevsimlerde dikilebilmektedir. Fakat daha çok kış aylarından bahar aylarına geçiş esnasında dikiminin yapılması öngörülür.
Öd Ağacı Nerede Yetişir?
Öd ağacı, Uzakdoğu bölgeleri başta olmak üzere Çin, Hindistan, Kamboçya ve Malezya gibi ülkelerde yetişmektedir. Ülkemizde de kurak iklimin hakim olduğu bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Haber Merkezi