ÖDEMİŞ SÜS BİTKİLERİ VE FİDANCILIK SERGİSİ 17. KEZ KAPILARINI AÇTI

Üreticiyle alıcıyı doğrudan buluşturan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, 17. kez kapılarını açtı. Ödemiş Belediyesi...

Üreticiyle alıcıyı doğrudan buluşturan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, 17. kez kapılarını açtı.

Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (Süs-Bir) işbirliğiyle Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı'nda dört gün boyunca devam edecek.

Açılışa CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar,  Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, İYİ Parti Ödemiş İlçe Başkanı Güven Kılıç, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Şimşek, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, daire başkanları, daire müdürleri ile üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan açılış töreninde Ödemiş Belediyesi halkoyunları ekibi zeybek gösterisi sergiledi.

'TARIM POLİTİKASI ŞART'

'Başka Bir Tarım Mümkün' diyerek hem iklim krizi hem de yoksullukla mücadele ettiklerinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ülkede bir tarım planlama teşkilatına ve politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başkan Soyer küçük üreticiye sahip çıktıklarını, üreticiyi kooperatif ve birlik çatısı altında buluşturup üretimi güvence aldıklarını ve üreticiye alım satım garantisi verdiklerini hatırlatarak, 'Havza ölçeğinde ürün desenini planlamaya gayret ediyoruz. Suyun bu kadar azalması, yeraltı kaynaklarımızın bu kadar aşağılara gitmesinde yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvan ırkları etkili oldu. Kısa vadeli menfaatler için uzun vadeli üretim politikaları yok edildi. Çünkü o hayvanlar için şimdi silajlık mısır dikilmek zorunda. Oysa bir karasığır ve küçükbaş hayvancılıkla bambaşka üretim zenginliği yakalamıştık. Şimdi silajdan da o hayvandan da vazgeçemiyoruz ama süt hayvanlarını kesime gönderir hale geldik. Öncelikle bir tarım planlama kurumunun kurulması lazım. Devlet Planlama Teşkilatı vardı eskiden, ne oldu? Yok. Ama bir tarım planlaması da ortadan kalktı. Bugün üretici ne üreteceğini, ne zaman üreteceğini, nereye satacağını, kaçtan satacağını bilmiyor. Hiçbir şey bilmiyor. Kısacası; bir tarım planlama kuruluşuna, politikasına ihtiyacı var bu ülkenin. Biz bir yandan küçük üreticiye sahip çıkarken bir yandan bu planlamayı havza ölçeğinde yerel yönetim olarak yapmaya gayret ediyoruz' dedi.

ÖDEMİŞ'İN SÜS BİTKİLERİ FLOWERA'DA DA YER ALACAK

Üreticinin güçlenmesi için rekabetin önemine değinen Başkan Soyer, 2023 yılında düzenleyecekleri Flowera İzmir Süs Bitkileri, Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı'nı Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi ile aynı tarihte yapacaklarını söyledi. Soyer, 'Ödemiş'in süs bitkileri dünyanın her yerinden gelecek konuklarla daha fazla buluşsun istiyoruz. 2026 yılında dünyanın Botanik EXPO'suna İzmir olarak ev sahipliği yapma hakkı kazandık. Şimdiden hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz' dedi.

'DERYA İÇİNDE OLUP DERYAYI BİLMEDEN BALIK MİSALİ YAŞIYORUZ'

Başkan Soyer ayrıca, 'Gerçekten bu sektör çok büyük zorluklarla, sıkıntılarla varlığını koruyarak sürdürüyor. KDV'den, teşviklerden bahsedildi ama gerçekten bu sektör tarımın can damarlarından biri ve en önemli ihracat potansiyelini taşıyan başlıklarından biri. Biz destek olmaya, gücümüz yettiğince sahip çıkmaya devam edeceğiz. Asla kimse enseyi karartmasın. Bu bereketli topraklarda yaşanan tüm sıkıntıların hepsinin çaresi var. Bunların hepsinin değişmesi mümkün. Başka bir tarım, başka bir Türkiye mümkün. Hepimizin çok daha huzurla çok daha yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşayacağı mümkün' ifadelerini kullandı.

'DÜNYANIN EN BEREKETLİ TOPRAKLARINDA YAŞIYORUZ'
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy da, 'Her yıl üstüne koyarak bu sergimizin buralara gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Küçük Menderes Havzası sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en önemli havzalarından biri. Dünyanın en bereketli topraklarında yaşıyoruz. Çalışkan ve üretken insanların yaşadığı bölgedeyiz. Bu havza ülke ekonomisine ve yöre insanına uzun yıllar hizmet etmeye devam edecektir' dedi.

BAŞKAN ERİŞ'TEN KDV ÇAĞRISI

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, 'İklim krizini yenmenin en önemli yollarından birisi yeşil dokuyu artırmaktan geçiyor. 68 gün olmuş yağmur düşmemiş. İklim krizine çare olarak daha fazla yeşil doku diyoruz. Ödemiş süs bitkilerinde sadece Türkiye'de değil Avrupa'da sözü edilen bir noktaya gelmiş durumda. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile güç birliği içinde bu bayrağı daha da ileriye taşımamız söz konusu. Üretim yolundan, sulama suyuna kadar mevcut imkanlarımızla üretimin, üreticinin yanındayız. Kendimiz de susuzluğa dayanıklı süs bitkilerini Otamış Fidanlığımızda yetiştiriyoruz. Alternatif olmaktan çok üreticimize örnek ve önder olmak için uğraş veriyoruz.

'PIRLANTADAN ALINAN KDV'NİN BİRAZ ÜSTÜNDE OLSUN'

Süs bitkilerinde dünyada liderliğe oynayabilmemiz için aşmamız gereken sorunlarımız elbette var. %18 KDV oranı bunların başında geliyor. Süs bitkisi üreticilerimiz için biz fazla bir şey istemiyoruz. Pırlantadan alınan KDV'nin biraz üstünde olsun yeter. Pırlantadan daha değerli çünkü bizim ürünümüz. Ciğerlerimizi temizleyen bu ürünümüzün değerini daha iyi biliriz diye umut ediyorum. Süs bitkilerinin bayramı olan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergimiz hepimize hayırlı olsun' dedi.

ÜRETİCİDEN DESTEK TEŞEKKÜRÜ
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan ise, 'Bu serginin gelenekselleşmiş olması çok önemli. Bizler bu serginin daim olması için elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz. Bu mücadelede bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Ödemiş Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz' ifadelerini kullandı. Sektörün sorunlarına da değinen Akcan, 'Yüzde 18 gibi bir KDV sorunuyla mücadele ediyoruz. Tarımın hiçbir kaleminde yüzde 18 KDV yok' diye konuştu. Akcan, devletten yeteri desteği alamadıklarının da altını çizdi.

Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, Türkiye'deki süs bitkisi ihtiyacının %70'e yakınının Ödemiş'ten karşılanmaya başladığını belirterek, Ödemiş'in mikroklima özelliği sayesinde üretim konusunda önde olduğunu kaydetti. Ödemiş'te ovadaki ve yaylalardaki üretim alanlarıyla hem sıcak iklimlere hem de soğuk iklimlere uygun süs bitkilerinin sektörün istediği standartlarda temin edildiğini söyleyen Ardıcak, kentsel ısı yükünün azaltılmasında süs bitkilerinin önemine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından 17. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nin açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri stantları ziyaret ederek katılımcılara başarılı bir fuar dönemi diledi. Üretimin kalbinde 100 aşkın firma ve kurumun katılımıyla 6 Kasım Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak sergi için Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı'nda 140 stant yer alıyor.

Samime SARAYKÖY

Bakmadan Geçme