ÖTB İzmir İş Dünyası Buluşması Zirvesine Katılım Sağladı

Önceki gün Kaya İzmir Termal Oteli Kongre Merkezi’nde saat:19:00 'da düzenlenen “İzmir İş Dünyası Buluşması” zirvesine...

TAKİP ET

Önceki gün Kaya İzmir Termal Oteli Kongre Merkezi'nde saat:19:00 'da düzenlenen 'İzmir İş Dünyası Buluşması' zirvesine Ödemiş Ticaret Borsası katılım sağladı. Ödemiş Ticaret Borsası Heyetinde Meclis Başkanı Turgut AKIN, Meclis Katip Üyesi Mehmet KURTAR ve Borsa Personeli hazır bulundu. İlgili etkinliğe İzmir il ve ilçelerindeki Borsa/Odalar, meslek kuruluş temsilcileri ile esnaf ve sanatkrlar odalarının temsilcileri davetli olarak katıldı.

'İzmir İş Dünyası Buluşması' nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKÇİ, İzmirli iş dünyasına hitap etti, gündemdeki ekonomik gelişmelere değinerek, referandumun önemi üzerine vurgulama yaptı.

Toplantıdan önce Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, iki kurum arasında KOBİ dışındaki işletmelere 20 milyon liraya kadar KGF teminatıyla kredi sağlanmasını öngören protokol imzalandı.

Kaya İzmir Termal Oteli Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'İzmir İş Dünyası Buluşması'nda konuşan Zeybekçi, İzmirli iş adamlarına hitap etti, gündemdeki ekonomik gelişmelere değinerek, 16 Nisan'daki halk oylaması için destek istedi.

Bakan Zeybekçi, dünyanın hızlı bir dönüşüm içinde olduğu, önce doğru ve değerli kabul edilen bir kararın bir süre sonra yanlış ya da gereksiz olarak değerlendirildiğini, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanması gündemdeyken rafa kalkan serbest ticaret anlaşmanın buna örnek gösterilebileceğini söyleyerek şunları söyledi,

'Dünya ticaretinde liberalleşme çabaları sürerken büyük devletlerde korumacı ve tutucu bir trendin öne çıkmakta. Böyle bir ortamda Türkiye adına asla umutsuzluğa kapılmıyoruz. Türkiye'nin özellikle enerji yatırımları ve mevcut konut stokundaki yenilenme gereği ile önemli bir potansiyel barındırmakta. Bu yüzden gelecekle ilgili beklentiler iyimser 'durumda' dedi.

Türkiye'nin son 14 yılda ciddi bir ekonomik gelişim gösterdiğine dikkati çeken Zeybekçi, Bunu mevcut anayasal sistemde başardığını, geçmişte koalisyonlardan kaynaklanan siyasi istikrarsızlıkların bedelini milletin ödediğini, özellikle erken yaşta emekli edilen iş gücünün Türkiye'de ciddi bir sosyal güvenlik açığı oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ettiğini dile getiren Zeybekçi, '2016'nın son çeyreği büyüme verileri bu cuma açıklanacak ve çok büyük bir ihtimalle orta vadeli program çerçevesinde olacak. Yılsonu itibarıyla Türkiye yüzde 2,5 ila 3 arasında, 3'e yakın bir büyüme tutturacak. Bu bir başarı mıdır? Hayır. Türkiye, ortalama yüzde 5,5 büyümek zorunda olan bir ülke. Biz her sene 1 milyon vatandaşımıza iş üretmezsek, geri sayıyoruz. Türkiye, büyümek zorunda bunu da reel sektör eliyle yapmak zorunda. İhracata dayalı bir büyüme ile gelişmek zorunda.' diye konuştu.

 Türkiye'nin 2013'te 3'üncü havalimanı, Kanal İstanbul, nükleer santral gibi büyük projelerle gündeme gelmesiyle iddiasını ortaya koyduğunu belirten Zeybekçi, 'Başımıza ne geldiyse iddialı olmamızdan geldi. Biz fazla olduk. 'Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a yapıyorum' derseniz, dünyanın bütün dengelerini bozarsınız. 'Dünyada bir numaralı hub merkezi olacağım.' derseniz başka buluşma noktalarını üzüyorsunuz.' ifadelerini kullandı.

Mevcut anayasal sistemdeki sıkıntıların en çok iş dünyasına dokunduğuna anlatarak, 'Bu mesele sizin meseleniz, bunu size söyleyerek gereğini yaptım. Şu anda Başbakan İzmir milletvekili… Ne olur İzmir milliyetçisi olalım, İzmir menfaatine bakalım. 16 Nisan'da bu dertten kurtulalım. İzmir'e yazık etmeyelim. İzmir başbakanını sevindirsin' dedi.

ONUR KARAGÖZ

Bakmadan Geçme