Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “Batı, Rusya ile müzakere etme niyetinde değil”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşının müzakere yoluyla çözümüne yönelik yaptığı değerlendirmede, “Farklı şehirlerde Rus...

TAKİP ET

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşının müzakere yoluyla çözümüne yönelik yaptığı değerlendirmede, 'Farklı şehirlerde Rus temsilcileri olmadan çok taraflı toplantılar düzenlendi. Aynı zamanda Moskova, müzakerelerde 'isteksizlikle' suçlanırken, ülkemizin hayati çıkarlarının dikkate alınması gerektiğine dair her türlü tartışma derhal reddediliyor. Böyle bir yaklaşımın, Batı'nın Rusya ile müzakere etme niyetini göstermediği açıktır' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, International Affairs dergisine röportaj verdi. Rusya'ya yönelik nükleer silah eleştirilerine değinen Bakan Lavrov, 'Son zamanlarda nükleer silahların Rusya'nın dış politikasındaki rolü hakkında çok şey söylendi. Rusya tarafından kullanım koşullarının doktrin belgelerinde düzenlendiğini hatırlatmak istiyorum. Burada önemli olan, Rusya'nın nükleer caydırıcılık politikasının kesinlikle savunma amaçlı olduğunu anlamaktır. Bu, ülkenin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün garantili bir şekilde korunmasını sağlamak ve Rusya ile müttefiklerine yönelik bir saldırıyı önlemek için nükleer silah yeteneklerini gereken minimum düzeyde tutmayı hedefliyor' diye konuştu.
'Caydırıcılık bağlamında nükleer silahlara sahip olmak, bugün için belirli önemli dış ulusal güvenlik tehditlerine verilebilecek tek muhtemel yanıttır' diyen Lavrov, şöyle konuştu:
'Ukrayna ve çevresindeki gelişmeler endişelerimizin haklı olduğunu doğruladı. Kendisini nükleer ittifak ilan eden bir örgüt olan NATO'nun güvenliğin bölünmezliği ilkesini büyük ölçüde ihlal ettiğini ve Rusya'nın stratejik yenilgisine odaklandığını hatırlatmak istiyorum. Ukrayna ihtilafı bağlamında büyük bir tehlike, ABD ve NATO ülkelerinin çatışmaya hazırlanırken nükleer güçler arasında doğrudan silahlı bir çatışmaya girme riskini göze almaktır. Bu gidişatın önlenebileceğini ve önlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle herkese muazzam askeri ve siyasi risklerin varlığını hatırlatmalı ve karşı tarafa ciddi sinyaller vermeliyiz. Ülkemizin nükleer bir savaşın kabul edilemez olduğu ilkesine tamamen bağlı olduğunu ve böyle bir savaşın kazananı olmayacağı düşüncesiyle hareket ettiğini vurgulamak istiyorum.'

İHA

Bakmadan Geçme