Satürn ve büyüleyici halkaları
Satürn, büyüleyici halkalarıyla ilk kez 1970’lerin ortalarında gözlemlendiğinden beri yoğun ilgi odağı oldu. Bu gaz devinin...
Satürn, büyüleyici halkalarıyla ilk kez 1970'lerin ortalarında gözlemlendiğinden beri yoğun ilgi odağı oldu. Bu gaz devinin merak uyandıran gizemli özellikleri arasında özellikle parlak morötesi ışık şeridi olan Lyman-alfa (Lyα) bulunmaktadır. Fakat şimdi bu gizemli özelliklerin bir açıklaması var.
Yeni bir çalışma, Satürn'ün halkalarından kaynaklanan buzlu parçacık yağmurunun, kimyasal reaksiyonlar yoluyla gezegenin üst atmosferini ısıttığını ortaya koymaktadır. Bu olay, Güneş Sistemi'nde ilk kez gözlemlenmektedir. Araştırma ekibi, yeni bulguların, Satürn'e benzer halkalara sahip diğer gezegenleri bulmak için de kullanılabileceğini düşünmekte.
Satürn'ü çevreleyen dev halkaların, gezegenin içine doğru parçalanması sonucu oluşan halka yağmurunu biliyoruz. Uzmanlara göre bu halkalar, uzayda kısa bir süre olan 100 milyon yıl gibi kısa bir süre içinde tamamen yok olabilir.
Ancak, bu parçacıkların hidrojenle etkileşimi hakkında bilgi sahibi değildik. Araştırmacılar, Voyager 1, Voyager 2 ve Cassini uzay araçlarının yanı sıra Uluslararası Ultraviyole Kaşifi ve Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan ultraviyole ışık ölçümlerini inceleyerek tutarlı bir Lyα emisyon değeri elde ettiler.
İlk yapılan ölçümlerde, UV ışık değerleri sondalarından kaynaklanan gürültü paraziti olarak düşünüldü ve göz ardı edildi. Ancak daha sonra araştırmacılar, gezegenin kuzey yarımküresinde gerçekten daha parlak bir Lyα emisyon ışığı şeridi olduğunu keşfettiler.
Haber Merkezi