Sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları anlattı
Ödemiş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Gökhan Kır, belediyenin sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları ile barınaktaki hayvanların bakımı...
Ödemiş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Gökhan Kır, belediyenin sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları ile barınaktaki hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu kapsamında açıklamalarda bulundu. Kır, '5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında iş ve işlemleri yürütüyoruz. Belediyemize ait Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin en çevreci hayvan bakım evi ve rehabilitasyon merkezi ikincilik ödülü var. Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde iki veteriner hekim, bir veteriner teknikeri, üç işçi personel ve bir şoför çalışıyor. Çalışan işçi personelimiz; eğitimini almış, sertifikalı ve özverili çalışmakta.
Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezimiz, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği iş ve işlemleri yürütür. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların; toplatılması, tedavisi, kısırlaştırılması, aşılanması, işaretlenmesi ve rehabilitasyon işlemlerinin ardından sahiplendirilmesi, sahiplendirilmeyenlerin tekrar alındıkları ortama geri bırakılması gibi faaliyetleri yerine getiriyoruz. 2015 yılında Büyükşehir Yasası'na bağlı olarak çalışma alanlarımızın genişlemesinden dolayı barınak kapasitemizin ve personel sayımızın yetersizliği nedeniyle barınakta bulunan hayvan sayısında artış oldu. Bunun için yeni bir hayvan bakım evi ve rehabilitasyon merkezi yapılması projesi, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek' şeklinde konuştu.
'Diğer il ve ilçelerden hayvan bırakılıyor'
Kır, Ödemiş'teki sahipsiz köpeklerin sayısının arttığının altını çizerek, 'Aldığımız bilgilere göre, Ödemiş'e diğer il ve ilçelerden sahipsiz köpekler bırakılıyor. Buna bağlı olarak ilçemizdeki sahipsiz köpeklerin sayısında artış görülmektedir. Vatandaşlarımızın böyle bir durumla karşılaştıklarında bize veya emniyet birimlerine ihbarda bulunmalarını rica ediyorum. Bununla beraber vatandaşlarımızın kış mevsimine geçiş sağladığımız bu dönemde yiyecek bulamayan sokak hayvanları için evlerinin önüne bir kap yemek ile bir kap su koymaları, hayvanların beslenmeleri açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca kış aylarında Gölcük ve Bozdağ mahallelerimizin belirli bölgelerinde sokak hayvanları için belediyemizce beslenme odağı oluşturulmaktadır' dedi.
'2020 yılı içerisinde 188 hasta ve yaralı
sokak hayvanımızın tedavisini gerçekleştirdik'
Kır, 'Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezimiz, yedi gün yirmi dört saat hizmet vermektedir. Vatandaşlarımız, 0 (232) 544 90 97 sabit telefonla santrale ulaşarak mesai saatlerinde 208 numaralı dahiliyi tuşlayıp barınağımıza ulaşabilir. Eğer mesai saatleri dışında acil bir durum varsa da nöbetçi personelimize aktarılması adına yeniden yukarıda verdiğim telefon numarasına ulaşılması yeterli.
Ayrıca Ödemiş Belediyesi Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin bölgedeki tek kedi evine sahip barınak olduğunu da bildirmek isterim. Merkez olarak Kasım ayından bugüne kadar 4625 adet başıboş sokak hayvanına kısırlaştırma işlemi yaptık. Ayrıca her yıl sayıları 450 ila 600 arasında değişen yaralı veya hasta hayvana da tedavi yapıyoruz. 2020 yılı içerisinde 188 hasta ve yaralı sokak hayvanımızın tedavisini gerçekleştirdik.
Öte yandan her 4 Ekim Sokak Hayvanlarını Koruma Günü'nde ilköğretim ve lise öğrencilerimizi barınağımızda misafir ediyoruz. Geçtiğimiz Ekim ayında 700 öğrencimizi barınağımızda ağırladık. Vatandaşlarımız, her çarşamba 13.00 ile 16.00 saatleri arasında barınağımızı ziyarete gelebilir' ifadelerini kullandı.