Tarım göçmenlerin tekeline girdi
Turgay Kılıç Vekil Çömez, Susurluk'ta bir çiftçiyle karşılaşarak 'Susurluk Ticaret Borsası'ndayız. Çiftçilerimiz ürünlerini getirip buradan numunelerini...
Turgay Kılıç
Vekil Çömez, Susurluk'ta bir çiftçiyle karşılaşarak 'Susurluk Ticaret Borsası'ndayız. Çiftçilerimiz ürünlerini getirip buradan numunelerini alıyor ve fiyat veriliyor. Bugün önemli bilgilere de ulaştık,' dedi. Bölgedeki bir çiftçiden edindiği bilgileri aktaran Çömez, 'Buradan çiftçimizin sıkıntısını konuşuyoruz' dedi ve çiftçi Hüseyin Yılmaz'a dönerek 'Şimdi Türkiye'nin buğday ihtiyacı ne kadar?' diye ekledi.
Çiftçi Hüseyin Yılmaz, '23 milyon ton' dedi.
Çiftçinin Türkiye'de üretebildiği Buğdayı aktaran Çiftçi Yılmaz, 'Trakya ve Marmara'da verimlerimiz iyi ama Türkiye genelinde kötü. 13 milyon ton buğday üretimi yapılıyor' diye ekledi.
İYİ Parti Vekili Çömez, 'Türkiye'nin şu an yıllık buğday üretim miktarı 23 milyon ton ama çiftçinin üretebildiği de 13 milyon ton. Ve aradaki 10 milyon tonu da Türkiye ithal ediyor' dedi.
İthal politikasında yanlış hamle
İYİ Parti Milletvekili Çömez, ithal politikasına eğilerek 'Son zamanlarda ithal politikasında yanlışlıklar yapılıyor. Limanlarımız buğdaylarla dolu ve ithalatımızda ciddi sıkıntı var. 700 bin ton civarında ithal için bekleyen buğday var. Bu esnada kendi çiftçimizin buğdayı ne yazık ki TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından alınmıyor' dedi.
Tarımda çalışan eleman yok
Çiftçi Yılmaz, eleman bulamadığından yakınırken 'Asgari ücreti yükseltmekle bu iş olmuyor. İşçi bulamıyoruz. Bu işte kaliteli eleman bulamıyoruz. Üniversite okumakla da bu iş olmuyor. Kalifiyeli elemanın da bu ülkeye ihtiyacı var. Bu ülke de Afganlara ve Suriyelilere kaldı. Susurluk'ta Afgan ve Suriyeli çok var. Hayvancılık, sanayi, tarım ve diğer her sektörde göçmenler çalışıyor' dedi.
Tarımda çalışan göçmen oranlarının yüzde 95 olduğuna değinen çiftçi Hüseyin, 'Bizim insanımız sosyal yardım münasebetiyle çalışmıyor' demesi üzerine İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Çömez, 'Sosyal yardım politikalarında kömür, gıda gibi yardımların etkisiyle insanlar çalışmaktan imtina ediyor. Çalışanların yerini ise Afgan ve Suriyeliler alıyor' dedi.
10 milyon ton buğday ithal ediliyor
Vekil Dr. Çömez, 'Şu anda Susurluk'tayız. Burada sektörde çalışan Afganlı ve Suriyeli oranı yüzde 95'e ulaştı. Bu gerçekten çok vahim. Ne olduğunu bilmiyoruz, dillerini bilmiyoruz, ne yaptıklarını da bilmiyoruz. Türk tarımını yabancılara emanet etmiş durumdayız. Daha da vahimi Türkiye'nin ihtiyacı olan 23 milyonluk ton buğdayın maalesef sadece 13 milyon tonu üretilebiliyoruz ve geri kalan 10 milyon tonu ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ve büyük oranda da tarım yabancı göçmenlerin tekeline ve hegemonyasında kaldı, bu da son derede kritiktir.
Çiftçi ve hayvan verimli olmadığından, ithalatın da hayvancılıkta yer alması sebebiyle çiftçi de artık yavaştan işini terk ediyor. Marmara bölgesindeki birçok köydeki sakinler bilmedikleri kişilere arazilerini satıyor. İsmi belirsiz büyük firmalar geliyor ve toplu bir şekilde arazileri satın alıyor' dedi.
Çiftçi Yılmaz yaptığı işte kazanamadığından, toprakların büyük firmalara satılarak değersizleştiği ve toprağın boş bekletildiğini öne sürerek şunları aktardı: 'Ben açık söyleyeyim, seneye bırakıyorum tarımı. Yapmayacağım artık. Biz zaten ithal ediyoruz nasılsa, üretmenin de bir anlamı yok. Girdiler çok artıyor, petrol fiyatları da belimizi büktü.'