Tarım kimyasallarının insana olan etkisi paneli gerçekleşti

Ödemiş'te Koza-der ve Ziraat Mühendisleri Odası ile işbirliği gerçekleşen, 'Tarım Kimyasallarının İnsana olan Etkisi' paneli Esnaf...

TAKİP ET

Ödemiş'te Koza-der ve Ziraat Mühendisleri Odası ile işbirliği gerçekleşen, 'Tarım Kimyasallarının İnsana olan Etkisi' paneli Esnaf Kefalet salonunda gerçekleştirildi.

Panelde, Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Yard. Doç.Dr. Hakan Çakıcı bilgiler verirken panel de diğer konuşmacı olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ümit Erdem ise ' İklim Değişikliği ' konusunda çeşitli bilgiler verdi.

Panele, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Ferdan Çiftçi ve Koza-der yönetim kurulu başkanı Selahattin Bağlı ve çeşitli okulların öğrencileri de dinleyici olarak katıldı.  

Panel in ilk açılış konuşmasını Koza-der üyesi Mehmet Taşlı yaptı. Taşlı konuşmasında, ' Küçük Menderes havasında iki önemli hayati konum ile ilgili olarak iki değerli hocamız İklim değişiklikleri ile ilgili ayrıca diğer hocamız da Tarım Kimyasallarının insana olan etkisi konusunda bizlere değerli bilgilerini paylaşacaklardır. Bu yapılan panel in Küçük Menderes Havzasına yararlı olacağına inanıyorum' dedi.

Ödemiş Koza- der yönetim kurulu başkanı Selahattin Bağlı paneldeki konuşmasında, 'Tarım alanındaki kullanılan arazilerin kirletilmesinde yüzde 30 kalıntı tespit edilmiştir. Üreticiler olarak göl ve içme suyunda bir takım kirlilik olduğu tepsit edilmiş ve insan sağlığına zararlı olduğu da ortaya çıkmıştır.

Türkiye'deki tarım kalıntıları, Avrupa'nın 4 katı büyüklüğündedir. Tarım ürünlerinin üzerindeki kalıntıların çok olması,  bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklanmaktadır.  Ve Avrupa'ya giden ürünlerin bazıları geriye gelmektedir. Beş kat oranın da yabancı ot 250 çeşit olmuş, nasıl televizyonlarda bizlere antibiyotik zararlı kullanmayın deniliyorsa, bilinçsiz ilaç kullanımı da yabancı otları artırmıştır.

Yani çevreye atılan katkı oranı nedeniyle, Adana'da arıların ölüm olayı meydana çıkmıştır. Havzamız Küçük Menderes,  Türkiye'nin en önemli tarım merkezi olarak gösterilmektedir. Çevremizde barajlar nedeniyle taş ocağı nedeniyle olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Çam yayla ve Çobanlar mahallesinde taş ocağı açılmak için bir takım girişimler vardır. Küçük Menderes havzasının yüzölçümü, Ülkemizin tarım topraklarının binde dördünü oluşturmakta. Fakat tarımsal hsılasının yüzde 5'ni ürettiğimiz yani Ülkemizin tarım üretimi ortalamasından on iki kat verimli alanda, Birim alan başına kullanılan tarım kimyasallarının,  Avrupa'nın dört katı olduğu görülmekte. Bunun da çevreye ve sağlık açısından felakete yol açacağı da açık olarak bilinmektedir'dedi.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Ferdan Çiftçi, 'Koza- der'e bu toplantıyı düzenlediği için teşekkür ediyorum. Artık yaşanabilir kaygısı gün geçtikçe azalma eğilimine gidilmektedir. Tarım hem bu kirlilikten etkilenmektedir. Gelecekte enerji gıda ve suyumuz da bir takım etkilenme olacaktır. Bu nedenle bu etkinliği sağlayanlara teşekkür ediyoruz. 'dedi.

Panel de İklim değişiklikleri konusunda bilgilerini paylaşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ümit Erdem,

'İklim değişikliğine değinen ' Dünya başkanımızın dediği üzere bu konuda üzerimize düşen görevler nelerdir ?,Biliyorsunuz tarım günümüzde çok önemli çünkü açlık vardır. Sağlıklı suya erişmek yok. 1, 5 milyon kişi açtır. 2 milyon insan da yoksuldur. Torbalı, Şelçuk ovası bitmiş durumdadır. Dünya açım diyor. Tabii tarım olgusu tarımın yapılacağı yer lazım. Trakya bölgesi ekilmiyor. Bu işi yapan insanlar lazım. Mazot ve benzin gübre fiyatlarının çok yüksel olması tarım ı etkilemektedir. Ziraat yüksek mühendisleri yetiştiriyoruz. Onlara zaten kıymet vermiyoruz. Ziraat mühendislerine önem vermezsek bu açlık olduğu gibi devam ederse üretimi olmayan bir geleceği gençlerimize teslim etmek zorunda kalıyoruz.

Ödemiş'te Öğrencilerin de ilgi göstererek katıldıkları panel de her iki konuşmacı Prof. Dr. Çakıcı ve Prof. Dr. Erdem' e panel in yöneticisi Taşlı tarafından teşekkür edildi.  

NAZİF HARUPÇU

Bakmadan Geçme