Tarımda yapay zekâ uygulaması

Orta Vadeli Program (2024-2026) Resmi Gazete’de yayınlamasıyla yürürlüğe girdi. 70 sayfalık programda tarım konusunu ilgilen 8...

TAKİP ET

Orta Vadeli Program (2024-2026) Resmi Gazete'de yayınlamasıyla yürürlüğe girdi. 70 sayfalık programda tarım konusunu ilgilen 8 maddelik verileri yorumsuz paylaşan Ali Ekber Yıldırım, şöyle yazdı:

'Program 70 sayfa ve tarımla ilgili 8 madde var. Yorumlanacak bir şey bulamadım, yorumsuz olarak paylaşıyorum.

– Tarım arazilerinin korunması, amacı dışında kullanımının önüne geçilmesi ve etkin kullanımı için zorlayıcı ve özendirici düzenlemeler hayata geçirilerek ekilebilir ve sulanabilir alanlar artırılacaktır.

– Ürün ve tarım parseli bazında asgari ve azami üretim alanları belirlenecek, çiftçi başvurularının, üretim izinlerinin ve ekim kontrolünün çerçevesi ortaya konulacaktır.

– Gıda fiyatlarında istikrarı ve gıda arz güvenliğini sağlamayı teminen arazinin verim kabiliyeti ile yağış ve sulama imknları da gözetilerek stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması yapılacaktır.

– Yaş meyve sebze ürünlerinin arz sürekliliğinin sağlanması amacıyla jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) kurulmasına yönelik yatırımlar hızlandırılacak, yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımları desteklenecektir.

– Lojistik maliyetlerinin azaltılarak tüketicilerin tarım ürünlerine uygun fiyatla ulaşabilmelerini temin etmek üzere önemli tüketim merkezi olan kentlerin çeperlerinde kent tarımı desteklenerek tarım sektöründe genç nüfusun istihdam edilmesi sağlanacaktır.

– Sürdürülebilir orman yönetimi çerçevesinde orman varlığı korunup genişletilerek yeni yutak alanların oluşturulmasına devam edilecek, elverişli arazilerde endüstriyel plantasyon faaliyetleri sürdürülecektir.

– İklim değişikliğine dayanıklı tarım uygulamaları ve yeni teknolojiler yaygınlaştırılarak toprak ve su kaynaklarının daha etkin kullanımı sağlanacaktır.

– Tarımsal faaliyetlerde dijital uygulamalarla ürün doğrulama, rekolte tahmini, yapay zek, coğrafi bilgi sistemleri oluşturulacaktır.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme