Tunç Soyer: Gölge etmesinler yeter!

Kent gündeminde sık sık tartışılan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin 4. fazı için düğmeye basıldı....

TAKİP ET

Kent gündeminde sık sık tartışılan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin 4. fazı için düğmeye basıldı. Dün yapılan temel atma töreni ile çalışmalar başladı. Temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iktidara seslendi. Soyer, 'Hükümetten de İzmir'in geleceğine yapılan bu yatırımlara destek olmalarını bekliyoruz. Fakat bu güne kadar yaşadığımız tecrübelerimizden yazık ki böyle olmayacağını tahmin ediyoruz. O yüzden gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz' dedi.

Yeni İzmir'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre, 4. faz arıtma ünitesi ile günlük 216 bin metreküp arıtma ilave kapasiteli elde edilecek. 604 bin 800 metreküp olan günlük arıtma kapasitesi 820 bin 800 metreküpe çıkarılacak. Böylece Çiğli Arıtma Tesisi Türkiye'nin en yüksek kapasiteli arıtma tesisi olarak yeniden ilk sıraya oturacak.

'100. YILDA 100 PROJE'

Soyer, Hepimiz çok iyi biliyoruz İzmir'in yarım asra yakındır devam eden en büyük sorunu körfezimizin kirli olmasıdır. Oysa ki şehrimizin burada kurulmasının en büyük nedeni biricik denizimiz İzmir Körfezi. O kirlendikçe biz ondan uzaklaşmışız o da bizden uzaklaşmış. 72-73 yıllarıydı, Hav Eğitim Lojmanları'nda oturuyorduk. Sabah evden çıkıp iskeleden denize girerdik. Masmavi sularda serinlerdik. Bu 50 yıl boyunda uzaklaştık körfezle birbirimize küstük. Bugün 50 yıllık küslüğün sona yaklaştığını müjdeleyen en önemli anlardan birini yaşıyoruz. Yaşayan körfez seferberliğimiz bugün yepyeni bir aşamaya kavuşuyor.

Körfez'in temizlenmesi İZSU Genel Müdürlüğü'müzün 100. Yılda 100 Proje'nin en önemli ayağını oluşturuyor. Titiz bir çalışma ile oluşturulan seferberliğin bütçesi 11 milyar 95 milyon lira. Önümüzdeki yıllarda İZSU'nun yapacağı 100 büyük yatırımın toplam bütçesi ise yaklaşık 20 milyar lira. Yani İZSU'nun bütçesinin yarıdan fazlasını İzmir kent merkezinin yarım asırdır bekleyen en büyük sorununu çözmek için ayırdık. Yatırımımızın özü; Körfez'e 50 yıldır akan kirliliği karadan kıyıdan ve denizden kuşatma altına aldık. Bugüne kadar birçok çalışma yapıldı. Biz bu dönemde kirliği halının altına süpürmek yerine onu kaynağında sıfırlayan bir yol haritası belirledik. Bir zincirin halkaları gibi uzanan 10 devasa yatırım ile Körfez'deki kirliliği kuşatma altına aldık. Çalışmalarımız ile kirliliğin kökünü kazımış olacağız. Kimse bir mucize beklemesin. 50 yılın birikmiş sorununu çözmek için elimizde sihirli değnek olmadığını gayet iyi biliyoruz. Ama bu meşakkatli yolda yürümekte de kararlıyız' dedi.

'7 MİLYAR YATIRIM'

Soyer, 'Geçen yıl HİM'e (Hemşeri İletişim Merkezi) gelen şikayetler ile şimdi gelen şikayetlerde düşüş olduğunu dile getiren Soyer, 'Körfez'e giden kirliliğe vurduğumuz neşter Buca'nın Çiğli'nin iç noktalarından denize kadar uzanıyor. Şehrin altında deniz dereler inşa ediyoruz. Son 3 yılda bu şekilde Körfez'e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. 2023 yılında ise yaklaşık 7 milyar liralık dev bir yatırımla 270 milyon liralık bir yağmur suyu hattı da yapacağız. Yatırımlarımız Balçova'dan Çiğli'ye kadar Körfez'in etrafını saran tüm merkez ilçeleri kapsayacak. Önümüzdeki 5 yılda İzmir'in yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını birbirinden ayıracağız. Tek yol kirliliğin kökünü kazımak. Bunun da tek yolu bugüne kadar kimsenin el atmadığı yağmur suyu hatlarını tamamlamak. Bunu yapmazsak arıtma tesisimiz tansiyon hastası gibi yaşayacak ve verimi düşecek. Biz bu hatları yaparak değerli tesisimize gelecek su miktarını planlıyor dizginliyor ve ömrünü uzatıyoruz.

Yaşayan Körfez Seferberliğimizin ikinci adımı yaptığımız devasa hamle… Görevi devraldığımızda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ni fazları maalesef düşük verilme çalışıyordu. Bunu en üst seviyeye çıkartıyoruz. Ek olarak da Narlıdere'deki arıtma tesisini 21 bin metreküpten 58 bin metreküpe çıkartıyoruz. Karabağlar'da kurduğumuz İzmir'in ilk yeraltı artırmasının kapasitesi ise 100 bin metreküp. Bu tesisimiz iç bölgelerde zaman zaman kokuya neden olan yavaş kanalizasyon akışını hızlandıracak. Öte yandan bu tesiste arıtılmış sular Melez Çayı'na verilecek. 2026 yılında tamamlanacak 850 milyonluk yatırımızın bir özelliği de EXPO'nun bütünleyici bir parçası olması. Bu dönemde İzmir Körfezi'nin temizleyecek toplam arıtma kapasitesini 626 bin metreküpten 978 bin metreküpe çıkartacağız. Artık kurutulan çamur çimento üretimi ve yakıt olarak kullanılarak ekonomiye kazandırılacak. Çiğli Atıksu Tesisi'nin çıkışına günde 200 bin metreküp kapasiteli Geri Kazanım Ünitesi kurarak atıksuları tarımsal ve kentsel kullanıma yönlendiriyoruz. Yapım ihalesi 2023 yılın da gerçekleşecek' diye konuştu.

'KÖRFEZ SORUNU ÇÖZÜLECEK'

Soyer, 'Hükümetten de İzmir'in geleceğine yapılan bu yatırımlara destek olmalarını bekliyoruz. Fakat bu güne kadar yaşadığımız tecrübelerimizden yazık ki böyle olmayacağını tahmin ediyoruz. O yüzden gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz.

Tüm İzmirlilerin içi ferah olsun. İZSU faturalarıyla tahsil edilen ücretler, sadece verilen hizmetin değil, aynı zamanda bu dev bütçeli yatırımların kaynağıdır. Yani ödediğiniz her bir kuruşu, en doğru yatırımlarla her birinize hizmet olarak harcıyoruz. Üstelik sadece bugün ve sizin için değil, bu şehrin yarını ve çocuklarınız için. Körfez kirliliğini kökünden çözmek için gereken tüm adımları teker teker hayata geçiriyoruz. Takvimimiz günü gününe işlemeye devam ediyor' değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme