Türkiye’de gıda güvencesi yok

Yeni Kiraz/GÖKSU TEKİN 'Gıda güvencesi yoksa gıda güvenliği yoktur.' Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur...

TAKİP ET

Yeni Kiraz/GÖKSU TEKİN

'Gıda güvencesi yoksa gıda güvenliği yoktur.'

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, 'Art arda yaşanan depremler gıdaya ve temiz suya ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu bize hatırlattı. Ülkemiz doğal afet coğrafyasında, şu an koşullar iyi işlemezken daha kötüye gidebiliriz. 6 Şubat'taki büyük yıkımdan sonra tarım alanları, makinalar, hayvanlar enkaz altında kaldı, insanların her şeyini bıraktı ve can derdine düştü, bu alan sekteye uğradı. Bunun için acil eylem planları yapılması gerek, Tarım arazileri ve meralar peşkeş çekilerek kullanılmamalıdır.' dedi.

'Görülen zarar ciddi ve ağır.'

Toprak, 'Deprem bölgesindeki 11 ilin Türkiye'de hayvansal gıdanın yüzde 15'ini üretmekte olduğunu belirten Toprak, 'Küçükbaş hayvan varlığımızın %20'si (10 milyon) tam olarak deprem bölgesinde yetiştirilmektedir. Resmi açıklamalarda tarım sektöründe 24,2 milyar TL kayıp vardır. Enkaz altında kalan, telef olan hayvan kaybımız 1 milyar TL ulaştığını tahmin ediyoruz. Resmi kayıtlarda 8250 büyük baş, 65 000 küçükbaş hayvan kaybımız vardır. Telef olan arılı kovan sayısı 26 750 adettir. 101 ton balık, 37,4 milyon yavru balık ölmüştür. Yıkılan ahır, ağıl, hayvan işletmesi sayısı 13 284 adettir.' dedi.

Toprak sözlerine şöyle devam etti, 'Süt entegre tesisleri ciddi zarar gördü, hayvanlarla ilgili ciddi sorunlar yaşandı. Hayvanlardan insanlara hastalık geçmeye başladı. Güneş altında bekleyen süt ve ayranlar mikrop üretmeye başladı, soğuk zincirinde olması gereken sucuk salam gibi ürünler dışarıda bekletildi. Bu, insan sağlığını tehdit eden bir durum oluşturdu.'

'Gıda güvencesi son derece güvensiz.'

Deprem kuşağında olan ülkemizde olası bir afet durumunda bu aksaklıkların tekrar yaşanmaması için yerel yönetimlerin ve hükümet organlarının ilgili yapılarının ilgili meslek odaları ile planlama yapıp hazırlıklı olmasına vurgu yapan Toprak sözlerini, 'Dünya da gelecek yıllarda olacak krizlerin 'gıda güvencesi ve gıda güvenliği ile ilgili olacağını bugünden deklare ediyoruz. Doğal ya da insan eliyle meydana gelen afetler ile büyük kazaların felakete dönüşmemesi için çok planlı çok etkin ve ciddi önlemler merkezi ve yerel yönetimlerce alınmalıdır. Toprak, 'Biyolojik çeşitliliğin arttırıldığı, yerel tohumların kullanıldığı, aile çiftçiliği ve kooperatifçiliğin desteklendiği, gıda güvenliğinin tek sağlık yaklaşımı içerisinde olduğu üretim politikalarının ve gıda egemenliği ilkelerine dayalı kamucu tarım ve gıda politikalarının hkim kılındığı, Dünya Gıda Güvenliği Gününe erişebilmek umuduyla.' diyerek tamamladı.

Bakmadan Geçme