Velilere kötü haber: Bu fiyatlar cep yakacak!

Semi Tektaş İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından oy çokluğuyla onaylanan karara göre yeni...

TAKİP ET

Semi Tektaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından oy çokluğuyla onaylanan karara göre yeni tarifeyle en düşük mesafe olan 0-3 kilometre arası öğrenci taşıma ücreti aylık bin 223 TL, yıllık 11 bin 45 TL olurken en uzun mesafe olan 0-40 kilometre arası ücret ise aylık 3 bin 105 TL yıllık ise 27 bin 945 TL olarak belirlendi. Anaokulu ve özel okul öğrenci taşıma ücreti ise aylık bin 470 TL ile 3 bin 315 TL, yıllık ise 13 bin 230 TL ile 29 bin 808 TL arasında değişiklik gösteriyor. Fiyatlar böyle olunca veliler kara kara düşünmeye başladı. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce yaptığı açıklamada bazı velilerin servisten vazgeçtiğini hatta okuldan bile vazgeçen velilerin olduğunu belirtti.

İlginizi ÇekebilirŞiddet ekonomik krizle güçleniyor12 ay önce

KDV sorunu

ÖV-DER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, eğitim masraflarından KDV'nin kaldırılması gerektiğini belirtti. Yüce, 'Ülkede her şeye zam gelince servis ücretleri de pahalılaştı. Veliler, bu ücretlerin altından kalkıyor mu, kalkamıyor mu? Bu konuda hiçbir değerlendirme yok. Ne hükümet ne de Millî Eğitim Bakanlığı velilere yardımcı olacak bir davranış sergilemiyor. Çocuklarını servise göndermek zorunda kalan veliler, birçok şeyi düşünmek zorunda kalıyor. Bazı veliler servisten vazgeçiyor hatta okuldan bile vazgeçen veliler var. Şimdi bunun üstüne kıyafet, kırtasiye masrafları da eklenince içinden çıkılmaz bir hal oluyor. Veliler bize telefon ediyor, ulaşıyor ve 'servis ücretleri çok pahalı oldu, bu ücretleri nasıl karşılayacağız?' diye sorular soruyorlar. Biz de çözüm olarak hiç olmazsa eğitim masraflarında KDV giderlerinin kaldırılmasını talep ediyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

'Bölge sistemi yanlış'

Velilerin borç ile servis parasını ödediğini belirten Yüce, 'Bölge sistemine göre örgütlenmiş bir eğitim sisteminin olması gerekiyor ve söz konusu sistemde servislerin olmaması lazım. Çocuğun kendi mahallesinde eğitim görmesi gerekir ama ne yazık ki sınava dayalı bir eğitim sisteminde çocuk a mahallesinde oturuyorsa c mahallesinde okul kazanıyor. Bunun için servisle gitmek zorunda kalıyor. Servis ücretleri çok arttı. Bu yük velilerin sırtına binmeye devam ediyor. Velinin yapacağı başka bir şey de kalmıyor, el mahkûm kabul ediyor. Ya okulu terk ediyor ya da borç buluyor, yemiyor, içmiyor, borcu katlayarak, çocuğunu okula gönderiyor' şeklinde konuştu.

'Eğitim ücretsiz değil'

'Eğitim sisteminde masraflar konusunda genel bir problem var' diyen Yüce, 'Eğitimin Anayasa'da ücretsiz olduğuna dair bir yasa mevcut. 'Eğitimin ücreti devlet tarafından ödenir, ödenmesi zorunludur' yazıyor. Ama devlet bu zorunluluğu hiçbir dönemde uygulamadı. Eğitim paralı bir şekilde devam ediyor. Şimdi eğitim parasız derken, sadece bir okul binası parasız değil, kırtasiye ürünlerinin de parasız olması gerekir, servisin de parasız olması gerekir. Okul üniformalarının parasız olması gerekir. Bu masrafları devletin karşılaması gerekir. Ama ne yazık ki devlet öğretmen maaşları ve belli başlı alanlar dışındaki tüm giderleri velinin sırtına yıkmış durumda' diyerek sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme