Yalnızlık bunamayı arttırıyor

Sosyal izolasyonun beyne olan etkisini mercek altına alan Japonya'daki Kyushu Üniversitesi  araştırmacıları, 65 yaş ve üstü...

TAKİP ET

Sosyal izolasyonun beyne olan etkisini mercek altına alan Japonya'daki Kyushu Üniversitesi  araştırmacıları, 65 yaş ve üstü 8.896 kişinin MRI taramalarını inceledi.

Sosyal temas eksikliği daha önce birçok kez demansla ilişkilendirilmişti.

Çalışmadaki gönüllülere, kendileriyle yaşamayan akraba ve arkadaşlarıyla ne sıklıkta buluşmak veya telefonda konuşmak gibi iletişim halinde oldukları soruları yöneltildi.

En az sosyal temas seviyesine sahip kişiler, en fazla sosyal temasa sahip olanlara göre daha küçük beyin hacmine sahip olduğu ortaya çıktı.

Kafatası içindeki toplam hacmin yüzdesi olarak beyaz ve gri maddenin toplamı olan toplam beyin hacmi, en düşük temas grubunda yüzde 67,3 iken, en yüksek temas grubunda yüzde 67,8 idi.

Ayrıca hafızada rol oynayan ve bunama ile bağlantılı olan hipokampus ve amigdala gibi beyin bölgelerinde daha az beyin hacmine sahiptiler.

SOSYAL TEMAS EKSİKLİĞİ SÜRECİ HIZLANDIRIYOR

Hipokampus, Alzheimer hastalığından ilk etkilenen bölgelerden biridir. Sosyal temasın olmaması, insan beyninin yaş aldıkça küçülmesine neden oluyor.

Bununla birlikte, izole edilmiş insanlar aynı zamanda beyinleri için kötü olabilecek daha sağlıksız yaşam tarzlarına sahip olma eğilimine girerler.

Çalışmanın başındaki isim Dr. Toshiharu Ninomiya, 'Sosyal izolasyon, yaşlı yetişkinler için büyüyen bir sorundur.'

'Bu sonuçlar, insanlara başkalarıyla bağlantı kurmaya ve sürdürmelerine yardımcı olmak için destek sağlamanın, beyin körelmesini ve bunama gelişimini önlemede faydalı olabileceğini gösteriyor.' ifadelerinde bulundu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme