Avrupa'nın en büyük atık tesisi olarak hizmete başlayacak

Ödemiş’e bağlı Karakova ile Balabanlı mahallelerinin yolunda bulunan Entegre Katı Atık İşleme Tesisi’ndeki çalışmalar tüm hızıyla...

Avrupa'nın en büyük atık tesisi olarak hizmete başlayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ödemiş’e bağlı Karakova ile Balabanlı mahallelerinin yolunda bulunan Entegre Katı Atık İşleme Tesisi’ndeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ödemiş Belediyesi’nin ortak değer kattığı tesiste Biosun faaliyet gösteriyor. Bu alanda ayrılan katı atıklardan enerji üretilmesi hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanlığı’nda çevre mühendisliği yapan Özgür Türkekul, “İlçeler bazında karakterilizasyon çalışması yapıyoruz. Karakterilizasyon, çöpün niteliği hakkında bize bilgi veriyor. Vatandaşlar tarafından çöpe atılan mutfak atıkları, bahçe atıkları, karton vb. miktarlarına bakarak çöpün analizine göre o yörenin karakterilizasyonunu çıkartıyoruz. Bu çalışmayı Ödemiş’te de yapacağız. Tabi yalnızca Ödemiş’e bağlı kalmayacağız, bölgesel bir çalışma olacak. Küçük Menderes Havzası’nı temel alarak çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Daha önce de bu çalışmayı bu noktada gerçekleştirmiştik. Bu bölgede daha çok mutfak atıkları, organik atıklar ön plana çıkıyor. Zaten tesisleri yaparken değerlendirilecek olan kısımlarda bu çöplerin niteliğinin vereceği sonuçlar olacak” dedi.

“Bu tesise beş ilçenin atığı gelecek”

Çevre Mühendisi Hüseyin Kara ise Entegre Katı Atık İşleme Tesisi hakkında şu bilgilere verdi: “Burası, 2013 yılında 29 yıllık bir sözleşme ile başlangıç yaptı. Burada arka planda yapımı devam eden tesisler, entegre katı atık üretim tesisleri olarak geçiyor. Burada proses, kaynağında ayrı toplanan ayrı organik atıklar ve geri dönüştürülebilen atıklar ayrıştırıldıktan sonra tesisimize geliyor ve tesisimizde geri dönüşü mümkün olan atıklarımızı lisanslı firmalara gönderiyoruz. Organik atıklarımızı ise girişte atık, çıkışta enerji olarak bu tesisin tamamında değerlendiriyoruz.

Prosesi kademeli olarak anlatmak gerekirse gelen atıklar, ayrıldıktan sonra çürütücüler dediğimiz devasa tanklarımıza veriliyor. Burada organik atıkların bakteriler aracılığıyla çürütülerek biyogazının alınması sağlanıyor. Alınan biyogaz, tanklara gönderiliyor. Bu tanklarda belli şartlar sağlanana kadar bekletiliyor. Ardından bu gaz, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Aynı zamanda çürütücülerimizin zemininde kalan organik atıklarımızdan kompost eldesi sağlanıyor. Bu tesise gelen 100 tonluk atığın 85-90 ton bandındaki kısmı enerjiye dönüştürülüyor. Bu, tamamen çevre dostu bir proje. Tamamlandığında Avrupa’nın en büyük atık entegre tesisi olarak hizmete başlayacak. Türkiye’de ve Avrupa’da birçok tesis var ama atığın atık olarak yüzde 85-90’larda enerjiye dönüştürüldüğü türünün tek örneği olarak bu tesis hizmete geçecek. Bu tesise beş ilçenin atığı gelecek.”

Kadir Çıracı