Başkan Özçınar Nevruz ateşini yaktı

Orta Asya'dan Balkanlara birçok halk tarafından kutlanan baharın gelişinin kutlandığı gün olan Nevruz Kiraz ilçesine bağlı...

Başkan Özçınar Nevruz ateşini yaktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orta Asya’dan Balkanlara birçok halk tarafından kutlanan baharın gelişinin kutlandığı gün olan Nevruz Kiraz ilçesine bağlı İğdeli Mahallesi Ortaokulunda kutlandı.

İğdeli ortaokulu bahçesinde kutlanan etkinliğe, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Milli Eğitim şube müdürleri ve protokol üyeleri katıldı.

Nevruz kutlamasında Belediye Başkanı Saliha Özçınar nevruz ateşi yaktı. Öğrencilerin hazırladığı halk oyunları ve dans gösterileri ile program devam etti.

Öğrenciler tarafından hazırlanan resim sergisi gezildi. Gelen konuklara çeşitli ikramlar sunuldu. Başkan Saliha Özçınar, dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

Nevruz kutlaması nedeniyle Başkan Saliha Özçınar şunları söyledi, “Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı’nın Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır. Orta Asya’da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir.

ÖRF VE ADETLER BİZLERİ BİRBİRİMİZE BAĞLIYOR

Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon’dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir.

Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak “ortak kültür Ocağı”nda binlerce ruhu ısıtacaktır.

Birbirine gittikçe yabancılaşan kentli bu önemli günü yeniden keşfetmeli. Çünkü nevruz özünde yeniden diriliş, bolluk, bereket, barış, kardeşlik, birlikte eğlenmek gibi insancıl unsurları taşıyor.

Bugün bunlara her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. İnsanımızın en eski devirlerinden itibaren gelen örf ve âdetlerini, birilerinin oynadığı oyunlardan dolayı hatırlamayalım, gerektiği için hatırlayalım nevruzun insanlık var oldukça kutlanması, barış, sevgi ve mutluluk getirmesi dileğiyle…

NAZİF HARUPÇU