Bayırlı halkı dere ıslah çalışması istiyor
Ödemiş Gölcük'ün Bayırlı Mahallesi sakinleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan dere ıslah çalışmasının hayata geçmemesi nedeniyle,...
Ödemiş Gölcük’ün Bayırlı Mahallesi sakinleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan dere ıslah çalışmasının hayata geçmemesi nedeniyle, zor günler yaşıyorlar.
Bayırlı Mahallesi Muhtarı Yaşar Uzun mahallerinde dere ıslah çalışmamasının yapılmaması nedeniyle köy halkı olarak büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “Büyükşehir Yasası’ndan önce Bayırlı köyü, Boğaz mahallesiydi. Yasadan sonra mahalle olunca Boğaz Bayırlı’nın bir parçası oldu. Bayırlı merkezden 17 km mesafesi var. Merkezle aramızda Gölcük var. Burada da yaklaşık 200 hane bulunmakta. Kış aylarında en az 50 hane burada oturuyor. Şimdiye kadar gerek eski belediye başkanları olsun gerek Ödemiş Belediyesi olsun ve gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi olsun hizmet aldık. Ama yetersiz olan bir tek sorun bizim Bayır, Boğaz’daki Kızılyar’dan Kocaçay mevkiine ve Kocaçay’dan, Dipmen mevkisine kadar mahallenin tam göbeğinden geçen bir dere yatağı var. Bu dere yatağından Tekke’nin Çaldağ yaylasının, bütün vadinin suları geçmektedir” ifadelerini kullandı.
Bayırlı Mahalle Muhtarı Uzun, “Bu dere yatağını 2014 yılında İzmir Dereler Bakım ve Körfez Tarama Müdürlüğü tarafından gelip gerekli ölçümler yapıldı. Projelerini yaptılar. Sonra 2 tane müteahhit geldi. Bunun bedelinin yetersiz olacağını söylediler. Bir daha gelmediler ihaleden çekilmişler. 2016 yılından sonra bir daha başladı fakat bizim bu Met deresi ile köyün içerisinden geçen dere, insan sağlığına zarar vermesi sebebiyle ölçülerek 2019 yılında 22 kadastro çalışması nedeniyle parsellerin dere yatağına tecavüzü, ya da girip çıkması olup olmadığına bakmaksızın, Ödemiş Kadastro Müdürlüğü’nde mevcut olup kimse sormadan kendi kafasına göre dere yatağına ağaç dikip, umumi tuvaletler, fırınlar yapmışlar. Şimdi bu dere yatağına Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e geçen yıl gelmişti kendisine bizzat gördü. Başkanım dedi burası için bir sıkıştıralım burası yapılsın denmişti. Üç gün önce kuvvetli yağış oldu. Herhangi bir sorun yaşamadık ama Ödemiş Belediyesi kepçe gönderdi ve derenin yola çıkan kısmını düzelttiler ama arkasından kar yağınca bu sefer vatandaş da isyan etti. Buraya taş döşenecek ama önce istinafı olsun ondan sonra taş döşeyelim diyorlar. Bu dere yatağının yukarısında 7-8 tane hane oturmakta ve gecede gündüzde, hastalıkta buradan geçemiyorlar. Sağ olsun Ödemiş Belediyesi Fen işleri burayı bıraktılar, vatandaş buradan gelip geçiyordu. Ama kar yağınca geçemiyorlar. Burada 70-80 metre genişlikte dere yatağı var. Geçmişte herkes bu dere yatağını ama ağaçlandırarak ama üzerine yapı yaparak daraltmışlar sonra muhtar çalışmıyor diye bize hakaretler ‘nerde bu devlet’ diyerek söyleniyorlar. O yüzden yetkilerden buranın bir an önce yapılmasını istiyoruz“ şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden İsmail Başlı konuyla ilgili şunları söyledi, “Dere ıslah çalışması yapılmadığı için yollar da yapılmıyor. Arabamız 200 metre aşağıda kalıyor. Evimize zor gidiyoruz. Bu sıkıntı 5-6 seneden beri var. Evimize götüreceğimiz torbalarımızı sırtımızla taşıyoruz. ‘Önce dere çalışması olacak sonra yolunuz olacak‘ diyorlar. Dere çalışması da olmayınca biz de yolsuz kaldık. Yolumuz olmadığı için buraya tüccar gelmiyor o yüzden ürünlerimizi pazarlayamıyoruz. Satamıyoruz”.
Mahalle sakinlerinden Münire Başlı şunları kaydetti, “ Sonbahar, kış geldiği zaman biz burada çok mağdur oluyoruz. Çamur, bir yandan yokuş, bir de yukarıdan gelen su yolumuzu bozuyor. Kışın hiçbir şekilde aracımız yukarıya çıkmıyor, getirdiğimiz eşyaları sırtımızda taşıyoruz. Ben bacağımdan ameliyatlıyım, burada yaşam çok güzel ama yol olmadığı için çok mağdur oluyoruz. Eşyalarımız elimizde, sırtımızda yarım saate yakın da yokuş çıkmak zorunda kalıyoruz. Dere ıslahının bir an önce olmasını istiyoruz“.
Bayırlı Mahallesi sakinlerinden Perihan Kılıç “1996 yılından beri yaşıyorum. Yolum çok bozuk bir türlü yaptıramadım. Nereye başvurduysam yaptıramadım. Bir de Salihli yolumuz var, açılmasını istiyoruz o da açılmadı. Yetiştirdiğimiz ürünlerimizi satamıyoruz. Burası İzmir’e çok yakın bir yer turistlik bir yer ama kışın çok zor şartlarda yaşıyoruz. Burası aynı zamanda Ege’nin gözde yeri. Gölcük yayla merkezine 2-3 kilometre mesafede olmasına rağmen burada dere ıslah çalışmasının yıllardan beri yapılamaması nedeniyle mahalle sakinleri olarak zor günler yaşıyoruz” dedi.
Osman Toka