Bedelli askerlikte yeni düzenleme

Askerlik çağına gelmiş ancak henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, askerliği elverişli olduğu raporu alınmış ve önceki...

Bedelli askerlikte yeni düzenleme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Askerlik çağına gelmiş ancak henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, askerliği elverişli olduğu raporu alınmış ve önceki bedelli askerlik hakkından vazgeçmemiş olan kişiler, askerlik çağına geldikleri tarihten itibaren bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar iki ay içinde belirlenen ücreti peşin olarak ödeyerek bu haktan yararlanabilecek.

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya durumunda olmayanlar, e-devlet veya askerlik şubeleri üzerinden başvuru yapabilecekler. Kaçak, saklı ve bakayalar ise başvurularını sadece askerlik şubelerinde gerçekleştirebilecekler. Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler, ödeme yapmayanlar ve kura veya sınıflandırma öncesi vazgeçenler, şartları sağlamaları durumunda tekrar bedelli askerliğe başvurabilecekler. Her başvuruda bedel miktarı yeniden hesaplanacak ve ödeme peşin olarak yapılacak. Önceki ödemelerden mahsup işlemi gerçekleştirilmeyecek. Kura veya sınıflandırma işlemi sonrasında bedelli askerlik hakkını elde edip vazgeçenler, yeni bir müracaat hakkına sahip olmayacak.

Askeri öğrenci, muvazzaf/sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş/er ile bunların adayı iken ayrılanlar, fiili askerlik hizmetine başlamamış olmaları koşuluyla istekleri halinde bedelli askerlikten yararlanabilecekler. Ancak bedelli askerlik hizmetinden yararlandırılacak kişi sayısı Genelkurmay Başkanlığı ile koordine edilerek Bakanlıkça belirlenecek. Bu kişilerin temel askerlik hizmetini yapacakları birlikler ve kontenjanları da Genelkurmay Başkanlığı tarafından 31 Aralık tarihine kadar Bakanlığa bildirilecek.

Bedelli askerlik hakkı kazanan kişiler, silahaltına alınmamış olmaları durumunda temel askerlik eğitimini tamamlamadan bedelli askerlikten vazgeçebilecekler. Temel askerlik eğitimine katılmış olan kişiler, önceki durumlarına göre işlemlerini yürütebilecekler.

Temel askerlik eğitimini tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkarılan kişilere, tekrar vatandaşlık kazandıklarında bedelli askerlikten yararlanma hakkı verilmeyecek. Bedelli askerlik hizmeti kapsamına alınan kişilerden; sevk belgesini almayanlar, sevk belgesini aldıkları halde birliklerine katılmayanlar, temel askerlik eğitimine katılmış olmalarına rağmen firar ve hava değişimi/izin tecavüzü suçlarını işleyenler, hak sahibi olmadıkları tespit edilenler ise bedelli askerlik hizmetinden çıkarılacaklar.

Haber Merkezi