Beşiktaş’ın kuruluşu nedir? İşte Beşiktaş tarihi…

Türkiye‘nin en köklü takımı Beşiktaş, bir grup gencin Osman Paşa’nın konağının bahçesinde jimnastik yapmak için toplanmasına dayanır....

Beşiktaş’ın kuruluşu nedir? İşte Beşiktaş tarihi…

Türkiye‘nin en köklü takımı Beşiktaş, bir grup gencin Osman Paşa’nın konağının bahçesinde jimnastik yapmak için toplanmasına dayanır. Takımın ilk renklerinin kırmızı beyaz olduğu ve Balkan Savaşı sonrası siyah beyaz şeklinde değiştirildiği söylenir. Beşiktaş arması, renkleri hakkında detaylı bilgiyi derledik.

Siyah beyazlı takım, 1902 yılında Beşiktaş Serencebey Mahallesi’nde, dönemin Medine Muhafızı olan Osman Paşa’nın konağının bahçesinde, 22 kişiden oluşan bir grup genç, haftanın bazı günlerinde toplanıp jimnastik hareketleri yapıyordu. Gençlerin ilk ilgilendikleri spor branşları, özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz jimnastikti. Siyasi hareketler sebebiyle her türlü toplanma tedirginlik yaratıyordu bu nedenle hafiyeler dolaştıran 2. Abdülhamit’in adamları Serencebey’deki bu toplanmaları işitince, gençler baskınla karakola götürüldü. Sporcu gençlerin bir kısmı saraya yakıdı, ayrıca yasaklı olan futbolu da oynamıyorlardı. Bu gerekçelerle olay hafifletilerek serbest bırakıldılar. Hatta saray çevresinden Şeyhzade Abdülhalim bu sporcuları destekledi ve sık sık antrenmanları seyretmeye başladı. Ünlü boksör ve güreşçi Kenan Bey de antrenmanlara gelerek güreş ve boks hareketleri göstermeye başladı.

1903 yılının Mart ayında özel izinle Bereket Jimnastik Kulübü kuruldu. 1908’de Meşrutiyet’in ilanıyla sportif faliyetlerde artış gözlendi. 13 Nisan 1909’daki (31 Mart 1325) siyasi olaylardan sonra iyi bir eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey’de jimnastik yapan gençleri bularak birlikte spor yapmaya başladılar. Fuat Balkan, Ihlamur’daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü’nün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda olduğu spor kulübü oluşturuldu.

Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, 26 Ocak 1911 tarihinde tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Git gide ilgi arttı ve kulübe kaydolan sayısı 150’ye ulaştı. Kulübün merkezi de Ihlamur’dan Akaretler’de 49 numaralı binaya taşındı. Bir süre sonra yine Akaretler’de 84 numaralı binaya geçildi.

Beşiktaş’ın ilk kurulduğu sıralar renklerinin kırmızı beyaz olduğu ve Balkan Savaşı ile siyah beyaz olarak değiştirildiği söylenir. 100. yılı dolayısıyla yapılan araştırmalar neticesinde takımın renklerinin başlangıçtan itibaren siyah beyaz olduğu ortaya çıkmıştır.

Beşiktaş’ın ilk rozetinin yapıldığı tarih, “1906” olarak kabul edildi. Üstte Arap harfleriyle “Beşiktaş” yazarken, sağda “J”, solda “K” harfleri yer aldı. Rozetin arka yüzünde “Konstantinopolis”te yapıldığı yazılıdır ve iç tarafında rozeti yapan ustanın mührü bulunur. Rozetteki armada yer alan yıldızın 6 köşeli olduğu dikkat çekmektedir. 2. Meşrutiyet’e kadar bu 6 köşeli yıldız kullanılmıştır. Sonrasında rozet, İskender Yakak tarafından Onursal Başkan Süleyman Seba’ya hediye edildi.

Beşiktaş, 1940-41 sezonunda liderlik elde eder. Süleymaniye takımı maçında trübnde yankılanan ”Kara Kartallar” sesi takımın sembolü olur. Kara kartal gibi hücum etmesi Beşiktaş’ın takma adını belirlemiştir. Bu maçın ardından, Beşiktaş’ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur.

Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle sağ kalan sporcular dönmeye başladı. Bir taraftan düşmanla yapılan Milli Mücadele’ye yardım edildi. Diğer taraftan da futbol takımı Şeref Bey tarafından tekrar güçlü hale getirildi.

Haber Merkezi