BioNTech Almanya’da ilk kez mahkemeye çıkıyor

  Şirketin merkezinin bulunduğu Almanya’da açılan davada, kimliğinin gizli tutulmasını talep eden davacı, aşının vücudunda yan...

BioNTech Almanya’da ilk kez mahkemeye çıkıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şirketin merkezinin bulunduğu Almanya’da açılan davada, kimliğinin gizli tutulmasını talep eden davacı, aşının vücudunda yan etkiler bıraktığı iddiasıyla şirketten en az 150 bin euro tazminat talep ediyor.

Davacı aşı sonrası vücudunun üst kısmında ağrı, el ve ayaklarında şişkinlik, uyku bozukluğu ve yorgunluk çektiğini iddia ediyor.

Davacıyı temsil eden Rogert & Ulbrich hukuk bürosundan avukat Tobias Ulbrich Reuters’a yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin düzenleyici kurumları ve Almanya’nın aşı değerlendirme kurumları tarafından BioNTech aşısının “pozitif yarar-risk profili” olduğuna dair yapılan değerlendirmeye, mahkemede itiraz edeceklerini söyledi.

Yarar-risk profili, bir ürün ya da tedavi yönteminin potansiyel faydalarının, potansiyel risklerine oranını anlatan bir terim. BioNTech aşısına dair yapılan değerlendirmelerde, aşının yararlarının, olası risklerinden veya potansiyel yan etkilerinden fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştı.Türeci ve eşi Şahin’e “insanlığa yaptıkları hizmetlerden” ötürü 2021 yılında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verilmişti.

Haber

Aşıyı ABD merkezli Pfizer şirketi ile birlikte üreten BioNTech, “dikkatli bir inceleme sonucunda davanın dayanaktan yoksun olduğu” sonucuna ulaştıklarını açıkladı.

Şirket aşının pozitif yarar-risk profilinin halen olumlu olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada 64 milyonu Almanya’da olmak üzere dünya genelinde 1,5 milyar insanın BioNTech aşısı olduğu belirtildi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da aşının güvenli olduğunu açıkladı.

Geçen hafta yaptığı basın toplantısında EMA, BioNTech de dahil, onay verdikleri tüm Covid aşılarının faydaları yeniden teyit ederek, aşıların küresel ölçekte en az 20 milyon insanın hayatını kurtardığını tahmin ettiklerini belirtti.

haber merkezi