Bir günde 98 hastaya baktı güvenli alandan çıkarıldı

Elazığ'ın Maden, Diyarbakır'ın Ergani, Çermik, Dicle ve Çüngüş ilçelerinden gelen binlerce hastaya sağlık hizmetinin verildiği Ergani...

Bir günde 98 hastaya baktı güvenli alandan çıkarıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Maden, Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Dicle ve Çüngüş ilçelerinden gelen binlerce hastaya sağlık hizmetinin verildiği Ergani Devlet Hastanesi’nde son günlerde “göz doktoru” eksikliği yaşandığı, yurttaşın bu duruma tepki gösterdiği belirtildi. Yakın zamanda bin adet korucu kadrosunun açıldığı belirtilen bölgede sağlık raporu taleplerinin bile altından kalkılamaz bir hale geldiği ifade edildi.

BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, Randevulu hastaların dışında korucu adaylarının rapor için yönlendirilmesiyle hasta yoğunluğu daha da artan hastanede, haftalardır tek göz hekimi olarak görev yapan Dr. Şekerler, geçen hafta yemeğe bile çıkmadan bir günde 98 hasta baktı. Şekerler, mesaisinin sona ermesine rağmen kapısındaki yoğunluk sonu ermeyince odasından çıkamadı. Şekerler’in bir arkadaşına, “Kapımın önü çok kötü. Beni buradan çıkarmayacaklar” diye telefondan mesaj attığı öğrenildi.

“Özele gidebilen insanlar artık gidemiyor”

Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlığın özelleştirildiğini, kışkırtılmış bir sağlık talebi ile karşı karşıya kalındığını, bütün bunların sorunları artırdığını söyledi. Yerlikaya “Kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alırken birçok kalemden katkı katılım payı adı altında ücretler ödeniyor. Belli noktalarda insanlar özel hastanelere mahkûm edilmişti, ekonomik kriz ile birlikte daha önce bir şekilde özele gidebilen insanlar artık gidemiyor. Bu insanlar da kamuya gitmeye başladı. Kamudaki yoğunluk giderek artıyor” dedi.

“Kotalar getirilmeli”

Hekim Birliği Basın ve Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Özgür Öz ise Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu ile günde normalde en fazla 42 hasta için randevu oluşturulabildiğini, rapor talebi ile gelen hasta sayısına sınır konulmaması sebebiyle hastanelerde hekimlerle hastaların karşı karşıya getirildiğini söyledi. Randevu oluşturulurken doktorun ve hastanenin günlük çalışma kapasitesine uygun biçimde randevu açılması gerektiğini belirten Öz, belirli kotalar belirlenerek bu sayının üzerinde kesinlikle hasta randevusu oluşturulmaması gerektiğini kaydetti.

Haber Merkezi