Çiğli Arıtma Tesisi'nde çile son buldu

Yeni İzmir’den Berivan Kaya’nın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZSU, 'Cumhuriyet'imizin 100'ncü 100 proje' lansmanı,...

Çiğli Arıtma Tesisi'nde çile son buldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir’den Berivan Kaya’nın haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZSU, “Cumhuriyet’imizin 100’ncü 100 proje” lansmanı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. 100 projenin anlatıldığı projenin lansmanına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı ilçe belediye başkanları, İzBB meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar katıldı.

30 İLÇEYE DE EŞİT HİZMET

İzmir’in ilçelerinde yapılan ve yapılması planlanan projeler hakkında konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çeşme’nin su sıkıntısını çözecek tarihi bir yatırım olan Çeşme 1. Kademe İçme suyu Şebekesi İkmal Projesi’ni hayata geçirdik. Germiyan, Ildır, Reisdere, Şifne, Yalı mahallelerinde 100 kilometrelik içme suyu hattının yenilemesinde sona yaklaştık. Projeyi önümüzdeki aylarda bitiriyoruz. Çeşme’de içme suyu, altyapı ve arıtma hizmetleri için başlattığımız yatırımların üçüncü etap çalışmalarıyla 350 kilometrelik bir hattın yenilenmesini sağlayacağız. Bu iki çalışmanın toplam maliyeti tam 595 milyon lira. Aliağa’da, İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına bu yıl başlıyoruz, yatırım 218 milyon liraya mal olacak. Seferihisar’da ise 249 kilometre uzunluğundaki 30 yıllık içme suyu hatlarının yenilenecek. Yatırım bedeli ise, iki yüz milyon lira. Halkapınar Arsenik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 50 arttırıldı. Halkapınar Sular İşletmesi içerisinde yer alan mevcut tesisten sağlanan suya ek olarak yıllık 16 milyon metreküp kapasiteli yeni tesisin kurulumunu tamamladık. Halkapınar Kuyuları ve Gaziler Caddesi İçme Suyu İletim Hattı projesiyle ise 4 kilometrelik yeni iletim hattı ve 7 bin metreküplük içme suyu deposu kurulacak. Halkapınar’daki bu iki stratejik yatırımın toplam bütçesi 152 milyon lira” diye konuştu.

Kiraz, Torbalı ve Ödemiş içme suyu şebekesi yenileme çalışmaları için toplam 320 milyon lira ayrıldığı duyuruldu. Soyer, Küçük Menderes Havzası’na toplam 392 kilometre içme suyu şebeke hattının kazandırılacağını söyledi. İZSU’nun Küçük Menderes İçme Suyu Sondaj Kuyusu Açılması Projesi ile 100 adet yeni içme suyu kuyusu açacağını söyleyen Soyer, “Torbalı, Tire, Bayındır, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde susuzluk tehlikesi ortadan kalkmış olacak. 100 milyon liralık yatırımımız ve kesintisiz süren çalışmalarımız sonucunda 23 kuyunun imalatı tamamlandı, diğerleri de yapım aşamasında” şeklinde konuştu.

Yıllık 11 milyon metreküp kapasiteli Foça Musabey İçmesuyu Arıtma Tesisi’nden söz eden Başkan Tunç Soyer, Foça’daki yaklaşık 150 bin vatandaşa hizmet verdiği ve yatırım için 135 milyon lira harcandığını belirtti. Alaçatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin günlük 22 bin metreküpten yaklaşık 43 bin metreküpe çıkacağını söyleyen Soyer, yatırım için 600 milyon TL bütçe ayrıldığını söyledi. Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesi ise üç kat artırarak 21 bin metreküpten 58 bin metreküpe çıkartıldı.

ALİAĞALILARA MÜJDE

Aliağalılara müjde veren Başkan Tunç Soyer, “Aliağa’ya içme suyu yatırımımızın yanında İzmir’in 71. Atık su arıtma tesisini, Yenişakran’da 2024 yılında hizmete alıyoruz. 30 bin metrekarelik alanda kurulacak olan ileri biyolojik arıtma tesisinin yapımı başladı. Yüksek teknolojisiyle günde 7 bin 609 metreküp evsel atık suyu arıtacak bu tesisimiz sayesinde bölgedeki koku sorununa da son veriyoruz. Aliağa’daki bu proje için ayırdığımız bütçe 205 milyon lira” cümlelerini kurdu.

Sürdürülebilir enerji için güneş enerjisi santrallerinden söz eden Başkan Soyer, “2023 yılının ikinci çeyreğinde İZSU tesislerimizin çatılarına kuracağımız 13 Çatı Güneş Enerji Santrali ile toplamda 5,5 Megawatt, tesis sahalarına kurulacak 3 Arazi Güneş Enerjisi Santrali’yle ise 10,3 Megawatt enerji üreteceğiz. Bu projelerin maliyeti ise 370 milyon TL olacak. Santrallerimizin devreye girmesiyle yıllık elektrik maliyetini %6,3 oranında azaltmış olacağız” ifadeleri ile konuştu.

KÖRFEZDE TEMİZLİK

Yaşayan Körfez programından söz eden Başkan Tunç Soyer, “Çiğli Arıtma Tesisimiz 23 yıl önce faaliyete geçmesine rağmen, birleşik sistem nedeniyle o gün bu gündür yağmurlu günlerde Körfez’e şehir merkezinden kanalizasyon suları karışmaya devam ediyor. Yağmur suyu hatlarını ve arıtmaya giden kanalizasyon hatlarını birbirinden ayırarak Körfez’e olan kanalizasyon akışını sıfırlıyoruz. Son üç yılda Körfez’e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. 2023’te ise yaklaşık 7 milyar liralık dev bir yatırımla 270 kilometre yağmur suyu hattı daha yapacağız. Yatırımlarımız Balçova’dan Çiğli’ye kadar Körfezin etrafını saran tüm merkez ilçeleri kapsıyor. Önümüzdeki beş yılda İzmir’in yağmur suyu ile kanalizasyon hatlarını birbirinden tümüyle ayırarak bu zorlu, meşakkatli ve çok büyük bütçe gerektiren yolu tamamlamış olacağız. Tüm atık sular arıtma tesislerimize, yağmur suları ise hiç kirlenmeden doğrudan Körfez’e akacak” şeklinde konuştu.

Kent merkezinin arıtmasının Çiğli Arıtma Tesisi, Güneybatı Arıtma Tesisi Kapasite Artışı, Karabağlar Arıtma Tesisi’ne yayılacağına dikkat çeken Soyer, “An itibarıyla şehir merkezinin arıtma faaliyetlerinin neredeyse tümü tek bir noktada, yani Çiğli Arıtma Tesisi’nde toplanmış. İzmir’e her iki yılda bir yeni arıtma tesisi kurabiliyoruz. İşte bu nedenle bir taraftan arıtma tesislerimizin kapasitesini büyütürken diğer yandan kent merkezinin arıtmasını üç ayrı noktaya yayma kararı aldık” diye konuştu.

10 YILLIK ÇİLE BİTTİ

10 yıldır defalarca ihaleye çıkılan fakat bir türlü sonuçlanamayan Çiğli Arıtma Tesisi dördüncü faz ihalesini tamamlandığını söyleyen Soyer, “Arıtma tesisimizin dördüncü faz ihalesi dün, yani 26 Nisan’da gerçekleşti. Mevzuattaki tüm darboğazlara ve yaşanan tüm ekonomik sıkıntılara karşın 600 milyon bütçeli bu devasa yatırımı ihale ettik ve İzmir’e kazandırdık. Görev süremiz içinde dördüncü fazı kullanıma açacağız” ifadeleriyle konuştu.

Karabağlar’daki İZSU yerleşkesinde son nesil bir atıksu arıtma tesisinin kurulacağından bahseden Soyer, “Çiğli’ye giden yükü yüzde 15 oranında hafifleterek Körfez’in temizliğine çok ciddi katkı sağlayacak. İç bölgelerde zaman zaman kokuya neden olan yavaş kanalizasyon akışını hızlandıracak. Öte yandan, bu tesiste arıtılmış atık suların Meles Çayı’na verilmesiyle, Meles’e tatlı su kaynağı yaratılarak kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşturulacak. 2026 yılında tamamlanacak 850 milyon liralık bu yatırımımızın bir özelliği de EXPO 2026 projemizi taçlandıracak olması” ifadelerinden bahsetti.

“Yaşayan Körfez” programı için ayrılan bütçenin toplamı 11 milyar 95 milyon lira olduğunu aktaran Soyer, “İZSU’nun yatırım bütçesinin yarıdan fazlasını İzmir kent merkezinin on yıllardır bekleyen altyapı sorunlarını çözmek ve çocuklarımıza tertemiz bir Körfez bırakmak için ayırdık. Biz bu şehre makyaj yapmak yerine, onun sağlığını korumak ve topyekün yaşam kalitesini artırmak için canla başla çalışıyoruz“ diye konuştu.

İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ise konuşmasında, “Son 4 yılda hedefimize ulaşma yönünde büyük mesafeler kat etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 30 ilçemizin tamamı 12 bin km yüz ölçümü 5 milyona ulaşan nüfus işte İZSU’nun hizmet verdiği alan. Bütün İzmir ve İzmirliler. Merkeze en uzak köye kadar her yerde biz varız. 24 saat kesintisiz görev başındayız. Suyun kaynağından çıkarılması ve tüm şehre ulaştırılması, arıtılması, su havzaların korunması, derelerin ıslahı, körfezin temizlenmesi gibi birçok proje içinde İZSU var. Büyük bir başarı hikâyenin kahramanı olarak söylüyorum bugün bütün musluklardan içme suyu akıyor. Bugün İzmir tarihinin en büyük altyapılarına imza atıyoruz. Bugün temelini atıp 1 yılda bitireceğimiz proje ile İzmir’in en önemli sorunlarınızı çözüyoruz. Körfez temizliğine bütçemizden büyük bir pay ayırıyoruz. Artıma tesisinden gelen suyu tarımsal alanda kullanıyoruz. Sel ve taşkınları önlemek için yağmur suyu arıtmasını hayat geçiriyoruz. Su baskınlarının önüne geçtik sırada daha büyük projelerimiz var” şeklinde konuştu. (M.T.)

Haber Merkezi