Dengeli diyetle veganlar sağlıklı olabilir

Toplumda veganların artmasıyla hayvansal ürünlerin tüketime tepkileri de arttı. Veganların çeşitli kollara ayrıldığına değinen Dendeş, 'Veganizm,...

Dengeli diyetle veganlar sağlıklı olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplumda veganların artmasıyla hayvansal ürünlerin tüketime tepkileri de arttı. Veganların çeşitli kollara ayrıldığına değinen Dendeş, “Veganizm, kişiden kişiye değişiyor. Veganizm ise hiçbir hayvansal ürünü tüketmemektir. Vejetaryenlik ise, et yememektir. Et dışında yumurta, süt gibi diğer hayvansal ürünleri tüketiyorlar. Veganları sadece beslenme biçimi olarak ele almamak gerekiyor. Veganlık, bir ideoloji veya bir yaşam biçimi olarak ele alınabilir. Hayvansal hiçbir ürünü kullanmamak, bir kozmetik ürünü dahil kullanmamaktır. Bu bir krem, deriden yapılan bir ayakkabı da olabilir” dedi.

‘Hayvan sömürüsüne karşı çıkmaktır’

Yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Vegan olmaya karar verme aşamasına hayvanların kesimi ve sömürülmesine değinen Dendeş, “Bunun tek bir yolu yok. İnsanlar çevreye olan duyarlılığı için Vegan olurlar. Son zamanlarda Hayvan Enstitüsü doğaya çok zarar veriyor. Bu sebeple de Hayvan Enstitüsü’nde çok fazla süt tüketimi yapılıyor. Bazı insanlar sağlıkları için vegan oluyorlar. Beslenme sitilleriyle veganları tercih edenler, kullanılan kozmetik ürünlerde veganları tercih etmiyor olabilirler. Benim ve diğer veganların bunu tercih etmemizin asıl sebebi, hayvan sömürüsüne karşı çıkmaktır. Bu da bir ideoloji olarak ele alınabilir. Çünkü tüm yaşam biçimini etkiliyor. Ve her seçimini, kararını veganizme göre şekillendirmeye başlıyorsunuz zamanla” dedi.

Haber

Selen Dendeş

Veganda hastalık endişesi

Toplumda vegan olmanın hastalığa davetiye çıkarılmasına ilişkin yaşanan korkulara da açıklık getiren Selen Dendeş, “Vegan olmanın sağlıklı veya sağlıksız olduğu söylentisi de yanlıştır. Vegan olsak da olmasak da vücudumuza giren her besine dikkat etmeliyiz” dedi.

Vegan beslenme savunucusu sosyal medya fenomeni Zhanna Samsonova Güneydoğu Asya seyahatinde sadece egzotik meyveyle beslenmesi sonucu açlıktan hayatını kaybettiği iddia edildi. Annesi ise meyvelerden kaptığı kolerabenzeri enfeksiyondan şüphelendiğini açıklandı. Konuya  açıklık getiren Dendeş, “Hayatını kaybeden fenomen vegan, sadece meyve tüketmiş. Sık sık dışarıdan besleniyorsak, karbonhidrat tüketmiş oluyoruz ve bu da sağlıksızdır. Bakliyat, tahıl, meyve, sebze tüketiminde dengeli bir diyetle veganlar gayet sağlıklı bir beslenme biçimine girebilir. Veganlık kendi arasında ayrılıyor. Fruiteryanlık, meyve tüketimi; Pesteketaryenlik ise kırmızı et ve beyaz et tüketmezler, sadece balık tüketirler” dedi.

Haber

Süt üretiminde sömürü

En zalim ve hayvansal sömürünün hayvanın defalarca hamile bırakılmasının altını çizen vegan Dendeş, “Hayvanların tüketiminde Süt Enstitüsü daha zalim davranıyor. Süt üretimi için bir hayvanın hamile kalması gerekiyor. Ve bu hayvanlar da defalarca tecavüze uğruyor, hamile kalınıyor. Ve bu hayvanlar tüm hayatını bu şekilde geçiriyor. Doğan yavrular dişi ise besleniyor ve hamile kalınması için yeniden aynı sürecin içine sokuyorlar. Erkek yavru ise Et Enstitüsü’ne gönderiliyor.

Bir veganın açlıktan ölmesi mümkün olamaz. Ben üç öğün yemek yiyorum. Vegan olan çok çocuk var. Yıllar öncesinde de vegan olan bir çiftin çocukları hayatını kaybettiği haberlerini okumuştuk. Oysaki onlar aşı karşıtı bir aileydi ve çocukların aşısı yapılmadığı gibi, çocuklarını yeterli besleyememişler” dedi.

Haber
Vegan olduğu için arkadaş grubunda zorlanmadığına değinen Dendeş, restoranlarda menüde vegan içerikleri seçtiğini belirterek “İzmir’de zorlanmıyorum. Arkadaşlarımla bir yere gittiğimde yiyecek bir şeyler illaki buluyorum. Menüde vegan olarak bir şeyler bulamazsam, vejetaryenliğe özgü şeyler bakıyorum veya garson ile görüşerek ‘peynir’i çıkarmasını söylüyorum. Ben karşımda et yiyenden rahatsız olmuyorum, aksine bundan rahatsız olan veganlar da var. Et yemenin kültürel bir yanı da var” dedi.

Haber Merkezi