Depremzedeler kanserle karşı karşıya

Depremzedelerin bölgedeki kanser riski etkisiyle başlatılan kampanya, sağlık bakanlığına gönderiliyor. Aktivistlerin başlattı kampanyaya şu anlık 16...

Depremzedeler kanserle karşı karşıya
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Depremzedelerin bölgedeki kanser riski etkisiyle başlatılan kampanya, sağlık bakanlığına gönderiliyor. Aktivistlerin başlattı kampanyaya şu anlık 16 binin üzerinde imza toplandığı belirtildi.

Kampanyayı başlayanların durumu açıklıkla ifade ederken, atıkların etkisini şöyle raporladılar:
Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından uzmanlar 100-230 milyon ton inşaat atığı oluşacağını tahmin ediyor. Ve bu atıklar doğru bir şekilde bertaraf edilmezse halk sağlığı, çevre ve ekosisteme çok ciddi bir tehdit oluşturuyor.  Ayrıca bir tehlike var ki o da asbest!

Eğer ki kanserojen bir madde olan asbest içeren molozlar doğru bir şekilde ayrıştırılmazsa toprağa ve yer altı sularına karışacak. Tarlalardaki ve seralardaki meyve sebzeler bu asbestli suyla sulanacak, bu asbestli toprakta büyüyecek, insanlar o suyla o toprakta yetişen meyve sebzeyi tüketecekler.

Bunun yanı sıra evsel atıklar, atık sular ve tıbbi atıkların yarattığı tehditler de var.

Bu sebeple başta Naci Görür olmak üzere deprem ve çevre uzmanları, deprem bölgesinden çıkan atıkların çevre ve insan sağlığına, ekolojik dengeye zarar vermeden bertaraf edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

⚠️ ÖNEMLİ UYARI: Bu molozların ve diğer atıkların vadi tabanlarına, doğal sulak alanlara, nehir ve dere yataklarına, denizlere, ormanlara, tarım alanlarına, meralara ve kuş cenneti gibi alanlara dökülmemesi gerekiyor. Fakat ne yazık ki sulak alanlara, Milleyha Kuş Cenneti’ne, zeytinliklere, tarım alanlarına ve yaşam alanlarına yakın yerlere moloz döküldüğüne dair haberler geliyor!

Bu sebeple afet yönetimi, atık yönetimini de içermeli! Deprem bölgesi ve deprem riski olan diğer iller için acilen afet atıkları yönetim planı yapılmalı.

Yaşanan büyük afetin ardından bir de ikincil afet olmaması için, kampanyayı imzala ve paylaş.

Taleplerimiz:

  • Deprem bölgesindeki enkazların kaynağında ayrıştırılmasını,kaldırılmasını, ortaya çıkacak atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesinive/veya geri dönüştürülmesini
  • Asbest konusuna yönelik acil bir şekilde önlem alınmasını
  • Depremden etkilenen 11 ilde ve deprem riski olan tüm diğer illerde belediyelerin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, akademisyenlerin, uzmanların, STK’ların birlikte çalışarak AFET ATIKLARI YÖNETİMİ oluşturmasınıve bu plan doğrultusunda hemen harekete geçilmesini
  • Sıfır Atık politikalarının, deprem sonrası afet atık yönetimi planlarında da uygulanmasını
  • Deprem bölgesinde, çadır kentlerde atık yönetimine dair eğitimlerin verilmesini
  • Bu yüksek miktardaki atıkların taşınması ve bertarafı da iklim krizini tetikleyen sera gazı emisyonların artmasına sebep olabilir, bu durumun da göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz.

İMZACILAR:

Haber Merkezi